Ga naar inhoud

Dit zijn de redenen waarom je een robotstofzuiger moet aanschaffen


Kieskeurig.nl

9764 weergaven

De technologie staat niet stil. Dit is een voordeel voor tijdswinst in het huishouden. Er worden slimme apparaten en zelfs vol- of deels automatische apparaten ontwikkeld. Een van die apparaten is de robotstofzuiger. Een apparaat die voor het eerst werd vertoont in 1997. Sinds een aantal jaar is dit apparaat aan en opmars bezig en zijn ze verkrijgbaar voor redelijke consumentenprijzen, maar waarom zou moet je dit apparaat moeten aanschaffen?

iStock-1252707532.thumb.jpg.0749179e5518729d57fbc45947ebecfb.jpgHoe werkt een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers navigeren op vlakke oppervlakken door middel van sensoren. Op hun route zuigen ze het stof op dat ze tegenkomen en aan het eind van de route gaan ze vanzelf weer naar hun laadstation.

Basismodellen hebben vaak een infraroodsensor. Als ze tegen een obstakel aanrijden, veranderen  ze van richting. Minder handig hieraan is dat dit type robotstofzuigers niet onthouden waar ze wel en niet zijn geweest. Zo kunnen ze sommige stukken dubbel stofzuigen en slaan ze soms delen over.

Duurdere type robotstofzuigers werken vaak met een camera of laser. Ze brengen de ruimte in kaart en maken op basis daarvan een systematisch zuigprogramma.

Met of zonder app?

Robotstofzuigers bestaan met of zonder app. De basismodellen zijn veelal in te stellen op het apparaat zelf of door middel van een afstandsbediening. Geavanceerde robotstofzuigers zijn in te stellen via een app op je mobiel of via een smart home systeem.

iStock-1134447489.thumb.jpg.f6d97bf838a1d85377eba8a1fff5d325.jpgAan het werk

Zodra je een plek heb gevonden voor je nieuwe aanwinst kan hij aan de slag. Afhankelijk van hoe je hem hebt ingesteld, verlaat hij op een bepaald moment het laadstation om de vloer te stofzuigen. Zodra hij klaar is, zal hij weer terugkeren naar het laadstation om bij te laden.

Vergeet niet om het stofbakje te legen na de zuigbeurt. Robotstofzuigers zijn compact, waardoor het stofreservoir ook klein is.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een ‘normale’ stofzuiger?

Het grootste voordeel van een robotstofzuiger is dat je het huis kan stofzuigen zonder ervoor op te staan of thuis te zijn. Daarnaast zijn robotstofzuigers vaak plat, waardoor ze gemakkelijk onder meubilair kunnen, bijvoorbeeld de bank waar je met de ‘normale’ stofzuiger niet onder komt.

iStock-938691090.thumb.jpg.24fa8525c812ae5367e2905a7d86e492.jpgWaarom de ‘normale’ stofzuiger nog niet weg kan

Zo’n robotstofzuiger betekent helaas niet dat je nooit meer hoeft te stofzuigen. Hij komt namelijk niet in alle hoekjes. Denk bijvoorbeeld aan de bovenkant van de plinten, de bank  en stoffen eetkamerstoelen, naast en achter je nachtkastje, enzovoort.

Ten tweede werkt een robotstofzuiger het best op harde en egale vloeren. Er zijn modellen die ook geschikt zijn voor het stofzuigen van tapijt en vloerbedekking, let hier dus goed op bij de aanschaf van het apparaat.

Tot slot heeft een goede robotstofzuiger een hoge aanschafprijs en is het een extra huishoudelijk apparaat bovenop de stofzuiger die je al hebt. Denk daarom goed na over de aankoop en houdt rekening met de specificaties die jij belangrijk vindt en die passen bij jouw huishouden.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...