Ga naar inhoud

Waarom is iOS (en iPadOS) veiliger dan Android?


Kieskeurig.nl

2768 weergaven

iOS wordt over het algemeen beschouwd als veiliger dan Android. De redenen daarvoor zijn divers. Echter: als je je als Android-gebruiker aan wat regels houdt zijn vervelende dingen buiten de deur te houden.

iStock-1192320261.thumb.jpg.ce7ae1f26a5e455c57584417ed4ac333.jpgFeitelijk is hét grote probleem van Android versie-fragmentatie. Gekoppeld aan het feit dat veel fabrikanten er na hooguit een jaar of twee, drie het bijltje bij neergooien wat (tenminste) veiligheids-patches en systeem-updates betreft. Gebruik je een oudere Android-telefoon (of een tablet, settop-box, tv etc) die geen updates meer ontvangt, dan lopen de veiligheidsrisico’s snel op. In het geval van iOS ondersteunt Apple toestellen nog vele jaren na verschijning. Als voorbeeld: de iPhone 6s die in 2015 verscheen draait nog altijd het meest recente iOS 15. Ofwel: na zeven jaar hebben bezitters van dat toestel toegang tot alle moderne features, updates en veiligheidspatches. Het is een van dé redenen dat je iOS als veiliger kunt beschouwen dan Android.

iStock-1286158491.thumb.jpg.c88c5637229247636e295cff8f397459.jpgVermijd ‘externe’ apps

Een ander potentieel probleem van Android is, dat het mogelijk is om apps van buiten Google Play (de app store van Android) te installeren. Daar moet je weliswaar expliciet toestemming voor geven in de settings van je toestel, maar heb je dat eenmaal gedaan dan kun je van overal en nergens software downloaden en installeren. Ook gebruik maken van alternatieve app stores is mogelijk. Dat lijkt heel mooi en nobel, maar in de afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat die ‘alternatievelingen’ lang niet allemaal even kosjer zijn. Wil je ellende vermijden, zet dan die optie voor apps van buiten de app store uit. Verder geldt dat ook Google Play een geschiedenis heeft van tussen de mazen doorglippende fake apps en (of) apps met malware.

iStock-681581260.thumb.jpg.b603aaa1bbec9f4f9324a77831d945d2.jpgHardware-beveiliging

Praktisch is verder dat iedere relatief recente iPhone over speciale chips beschikt (of afgezonderde onderdelen daarin) die privacygevoelige gegevens als vingerafdrukken, gezichtsherkenningsdata enzovoort stevig versleuteld bewaart. Daar kun je van buitenaf simpelweg niet bij. Inmiddels is Google ook bezig met z’n eigen vergelijkbare onderdelen, wat alleen maar toegejuicht kan worden. Die onderdelen tref je vooralsnog echter alleen in de allernieuwste toestellen van Google zelf aan.

 

Alarmbellen

Verder beschikt iOS over tal van slimme technieken om zélfs als een app ‘vervelende dingen’ uit wil halen, de schade zeer beperkt te houden. Iedere app draait in een volledig afgesloten ‘sandbox’ en kan geen data uit andere apps ontvreemden, wijzigen of toevoegen. Verder moet je als iOS-gebruiker overal heel expliciet toegang voor geven. Wil bijvoorbeeld een spelletje toegang tot je contacten, dan moet dat niet alleen wat alarmbellen af laten gaan, ook is weigeren de enige juiste actie. Recente versies van Android vragen ook steeds meer om toestemming voor allerhande zaken, maar in oudere versies niet.


iStock-1087593730.thumb.jpg.5d44f6d9cc2c3741c060a08af912a934.jpgTips voor veiliger Android

Wil jij toch veilig met Android werken? Hou je dan aan de volgende regels:

  • Download alleen apps uit de Google Play app store
  • Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn (fabrikanten lopen veelal toch al achter bij het doorvoeren daarvan!)
  • Vermijd het gebruik van oudere Android-versies, update zodra het kan. Hoe recenter de versie van Android, hoe veiliger!
  • Gebruik een toestel waarvoor geen updates meer verschijnen niet meer, zéker niet als je dagelijkse telefoon
  • Geef niet ongebreideld toegang tot dingen (contacten, camera enzovoort) die niet expliciet noodzakelijk zijn voor het functioneren van een app
  • Overweeg het installeren van een Android-virusscanner
  • Verwijder apps die je al langere tijd niet hebt gebruikt en/of waarvoor al langere tijd geen updates zijn verschenen
  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...