Ga naar inhoud

Bosch WFL 141 A word niet warm


RoyR

Aanbevolen berichten

Aangezien ik op collega (vastwasser)forum zeer goed geholpen werd proberen we het met de wasmachine ook eens! Ik heb dus een Bosch (Maxx) WFL 141 A met een max vulgewicht van 6kg die niet meer warm word. Heb een 90gr programma gestart en voel nergens warmte (deur, ombouw, wasmiddelbakje). Nu heb ik al gelezen weerstand verwarmingselement meten, printplaat/relais bekijken en de NTC sensor. Relais/printplaat bekijken is wel duidelijk maar wat ik echter nog niet heb gevonden is hoeveel weerstand goed zou moeten zijn en hoe ik de sensor test. Ik begin er volgend weekend aan dus vast wat info verzamelen voor ik eraan begin.
Link naar reactie
Dan heb ik de eer hoog te houden dus ;) De NTC hoort bij 20 graden ongeveer tussen de 5 KOhm en 8 KOhm te zijn. Bij 40 graden tussen 2 en 3 KOhm Bij 60 graden tussen 1 en 1,5 KOhm Ik verdenk echter het element zelf als eerste. Nadeel van deze machine is dat het element aan de voorkant van de machine zit, je moet hiervoor dan eerst het front verwijderen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=oUzPLx_WRMY
Link naar reactie
Top, bedankt voor je antwoord en filmpje. Onhandig, maar prima te doen. Trouwens, misschien nog makkelijk want mijn machine staat vrij krap dus dan hoef ik hem niet eens te verplaatsen. En hoeveel zou ik op het weerstand moeten meten? Die ik dan natuurlijk alleen bij uitgeschakeld apparaat kan meten.
Link naar reactie
Goed! Verwarmingselement dus gemeten op 200 ohm, stekker uit de muur, waarbij hij 24,8 aangaf. Is dat dan “”Niks aan de hand.” “Hmmm zou nog goed kunnen zijn.” Of “Die is kapot hij zou echt hoger moeten liggen!” NTC gemeten op 20k ohm bij kamertemperatuur 6,xx In de hand dus zo’n 37gr gaf hij zo’n 3,5. En in warm water poosje na koken (geen temp meter helaas) liep hij netjes terug tot 1 en wss wel verder want warmer. NTC lijkt me dus sowieso goed te zijn.
Link naar reactie
Printplaat ook los geprutst. Zit wel wat zwart rond dat gele ding wat lijkt op een spoel ( omwikkeld met koperdraad). Komt niet precies overeen met het zwart omcirkelde deel aan de andere kant. Hoop dat deze links te openen zijn: https://www.motor-forum.nl/media/2f4c7192-d914-4e3b-b6b5-bcc73ee33e1e-jpeg.1329366/ https://www.motor-forum.nl/media/1f9439d1-f205-4a09-8cb2-b1e5667689f0-jpeg.1329367/ Suggesties?
Link naar reactie
Ah ja, dat is idd logisch. Maar op de volgend de links foto’s van de printplaat: https://www.motor-forum.nl/media/db1e9d52-5d6c-40f1-90a1-7f8eb4779f18-jpeg.1329374/ https://www.motor-forum.nl/media/92bf7b81-d05c-403c-a631-03be859de0ee-jpeg.1329373/ Maar als je wil kijken of er een relais losgebrand is? Nee, tenminste ik zie alleen nette solderingen, dat zwarte spoortje is het enige uitzonderlijke wat ik tegen kwam.
Link naar reactie
Element en NTC kloppen. Fotos ook even bekeken. Zoals Bennie al aangaf: koolborstels gruis, niet veel maar kan toch de oorzaak zijn. In het rood omcirkelde deel zijn de solderingen niet echt lekker, en ik denk dat er wel meer zo matig zijn. Advies: kijk er met een vergrootglas naar en elke soldering waar je een klein cirkeltje in ziet zitten goed doorsolderen. En voor de zekerheid de 3 motor relais en het verwarmings relais ook gelijk doen. Als hij dan nog niet warm word: zet een spannings meter over het element en kijk welke spanning je krijgt als het element aangeschakeld word.
Link naar reactie
Oke, bedankt voor de input. Nu zijn mijn soldeerkwaliteiten zwaar ondermaats en kan ik het alleen maar erger maken dus daar moet ik kijken of ik iemand voor kan vinden. Maar het element onderspanning meten is lastig aangezien deze dus aan de voorzijde zit. Dan zou ik 2 klemmen op de beide zijden moeten zetten en de draden uit de wasmachine leiden, terug in elkaar zetten en dan een was draaien?
Link naar reactie
Ik zit er eerder aan te denken een zelfde machine op te snorren en de printplaat over te zetten. Nu zijn veel mensen niet erg handig om hem open te schroeven om nummers te vergelijken maar in hoeverre zijn deze uitwisselbaar denken jullie? Mijn printplaat had ook enkele niet gebruikte stekker mogelijkheden. Deze heeft een lcd schermpje die ik niet heb: http://link.marktplaats.nl/m1360838038?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios Deze is hetzelfde alleen de toeren iets lager: http://link.marktplaats.nl/m1374365029?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios Deze exact hetzelfde: http://link.marktplaats.nl/m1365154311?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios
Link naar reactie
Wanneer weet je dat je oud en/of zuinig bent geworde ? Als je op zaterdagavond je wasmachine in de gaten aan het houden bent :P Maar, 90 graden en na een goed half uur geloof ik, werd het water zeer duidelijk warm (wasmiddelbakje) en glas ook duidelijk dus hij kan weer even!
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties. Stel gerust een vraag door zelf een nieuw topic te openen.
  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...