Ga naar inhoud

Whirlpool FSCR80430 - Los onderdeel en lekkage langs zeepbak


Aanbevolen berichten

Sinds een tijd lekt er water langs het zeepbakje (is hier een beter naam voor? :)). Nu is het de laatste tijd erger geworden en heb ik de wasmachine open gemaakt. Bij het demonteren van de bovenzijde zag ik aan de achterzijde een los blauw onderdeel hangen, ik vermoedde dat dit bij de inlaatventiel hoorde. Na wat verder speurwerk leek dit inderdaad bij een inlaatventiel te horen, maar ik kan het alleen nergens echt op klikken. Het inlaatventiel wat nu in mijn wasmachine zit is als volgt: https://www.twowitgoed.nl/a-46893654/ventiel/inlaatventiel-2-voudig-wasmachine-whirlpool-bauknecht/ Als ik google naar inlaatventiel voor een FSCR80340 kom ik op het volgende uit, waar ook duidelijk het blauwe onderdeel bevestigd is: https://fixpart.nl/nl/product/view/0005530427?apl=2042933 Mijn vragen: - Kan het zijn dat er een andere type inlaatventiel is gebruik in mijn wasmachine, waardoor het blauwe onderdeel geen functie meer heeft - Kan dit ook een (deel) van de oorzaak zijn van de lekkage langs het zeepbakje (te hoge druk oid)? - Nog andere tips om lekkage langs zeepbakje op te lossen, inmiddels heb ik het zeepbakje er volledige uitgehaald en schoon gemaakt, geen duidelijke tekenen van verstoppingen, ontluchting van zeepbakje lijkt ook geen probleem. Toevoerrichting trommel lijk ook schoon.
Link naar reactie
Update: Ik heb inmiddels het ventiel en blauwe sensor losgemaakt. Het lijkt inderdaad niet helemaal te passen, zie foto's. [img]https://ibb.co/g3g8KpF[/img] [img]https://ibb.co/zJ24S0j[/img] [img]https://ibb.co/ckz2TGB[/img] [img]https://ibb.co/d2TY6MM[/img] [img]https://ibb.co/F54DWpG[/img]
Link naar reactie
Je plaatst de flow sensor (is de benaming van het blauwe ding, hier zit een schakelaartje in die op de water stroom reageert) op de juiste plek. Alleen past deze niet omdat er een ander inlaat ventiel in de machine zit dan de originele Whirlpool versie. Is ook duidelijk te zien aan de slang klemmen. Is er aan deze machine gesleuteld? Maar dit is niet de oorzaak van het overlopen/lekken of de druk moet inderdaad te hoog zijn. Dat kun je testen door de kraan niet geheel open te zetten. Ik denk eerder dat het lekken ontstaat door het deels verstopt zitten van de dikke geribbelde slang tussen de zeepbak en de kuip. Hierdoor kan het water niet snel genoeg de machine in lopen. Giet eens wat heet water in de zeepbakhouder en kneed dan de slang een beetje. Meestal is dat afdoende.
Link naar reactie
  • 2 weken later...
Hartelijk dank voor je reactie Harry. Door je reactie herinnerende ik me dat er inderdaad bij het plaatsen van de wasmachine in 2016, ergens een lek was. Dit hebben ze toen verholpen, blijkbaar niet met een origineel onderdeel. Ik kan dit helaas niet precies meer na gaan omdat het bedrijf gestopt is. Inmiddels heb ik bijna alle onderdelen van de wateraanvoer en ontluchting van de trommel er afgehaald, gecontroleerd en terug gezet. De geribbelde slang tussen zeepbakje en trommel was niet verstopt. Wel zat er een dikke prop in (wat ik denk) de ontluchting van de trommel. Vervolgens heb ik met goede moed alles terug geplaatst. In eerste instantie met de kraan geheel open, wat een waterballet opleverde langs het zeepbakje, vervolgens de kraan wat dichter gedraaid. Het probleem leek verholpen, maar na een aantal wasbeurten kwam het lekken helaas weer terug. Als ik zeepbak deels open doe tijdens het inspoelen lijkt het probleem mogelijk afkomstig van de nozzles. Het water loopt namelijk via de 'rails' (waar het zeepbakje zelf in ophangt) van de behuizing van naar buiten. Het zeepbakje zelf lijkt niet te overstromen. Ik heb eerder deze nozzles geprobeerd te ontkalken (aantal nozzles zaten deels dicht) en leek daarna toen prima schoon te zijn. Weet jij of er in de behuizing van de nozzles nog een bepaald filter zit die verstopt kan zijn (bijv. kalkfilter oid)?
Link naar reactie
Daar zit geen filter in. Tip die mogelijk iets kan helpen: draai de kraan eens bijna helemaal dicht, de druk is dan een stuk minder hoog. Je moet mogelijk even spelen met de stand van de kraan: als je hem te ver dicht draait is de kuip niet snel genoeg gevuld en krijg je hier een foutmelding door.
Link naar reactie
  • Alex sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties. Stel gerust een vraag door zelf een nieuw topic te openen.
  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...