Ga naar inhoud

Thuis server: veel disks


Aanbevolen berichten

Jongens, wat een berg informatie en ervaring. De backup naar een harde schijf vind ik briljant (ik zit zelf te denken aan een externe harddisk die dan weer de kluis in kan na de backup; met USB2.0 schijnt e.e.a. heel snel te kunnen). En dat in combinatie met de RAID5 opstelling van Stofnest, dan denk ik dat ik mijn koers heb bepaald. Ik ga met grote vrezen het internet afstruinen naar de prijzen voor al dat moois. 300GB disks zullen het wel niet worden, maar 120Gb lijkt betaalbaar. En nog uitzoeken wat verder komt kijken bij RAID5 (extra management software? En draait dat allemaal onder Linux - wat een absolute voorwaarde is). BTW: Laat ik het disk-verbruik niet overdrijven; natuurlijk moeten al die filmpjes naar CD. Alleen ben ik nog bezig hoe dat moet. Dus uiteindelijk gaat die data natuurlijk weer van mijn disks af. Het volgende project is dan alle muziek-CD's op disk en de server gebruiken als een muziek machine. En er zullen altijd weer nieuwe filmpjes blijven komen. Dus ik wil graag de optie houden om er (1,2,3,4) disks bij te kunnen plaatsen.
Link naar reactie
[quote:822b71cadc="Stofnest"]Nog een mogelijkheid is om een raid5 controler aan te schaffen. Dan is een backup niet ech noodzakelijk. << knip >> [/quote:822b71cadc] [color=red:822b71cadc]RAID is [b:822b71cadc]GEEEEEEN[/b:822b71cadc] backup![/color:822b71cadc] Raid (behalve "raid 0", wat helemaal geen raid is, want er is geen redundancy) is alleen een methode om de bedrijfszekerheid van een computer te verhogen, dus uitval ivm defecte harde schijf. maar het is geen methode voor een backup. dataverlies door hd crash komt relatief weinig voor, meeste dataverlies treed op door: stommiteiten vd gebruiker (met ster op nummer 1!), virussen, fouten in software, en defecte hardware (anders dan HD). en daar beschermt raid nou net niet tegen. [quote:822b71cadc="RodeHoed8"]Jongens, wat een berg informatie en ervaring. De backup naar een harde schijf vind ik briljant (ik zit zelf te denken aan een externe harddisk die dan weer de kluis in kan na de backup; met USB2.0 schijnt e.e.a. heel snel te kunnen). En dat in combinatie met de RAID5 opstelling van Stofnest, dan denk ik dat ik mijn koers heb bepaald. Ik ga met grote vrezen het internet afstruinen naar de prijzen voor al dat moois. 300GB disks zullen het wel niet worden, maar 120Gb lijkt betaalbaar. En nog uitzoeken wat verder komt kijken bij RAID5 (extra management software? En draait dat allemaal onder Linux - wat een absolute voorwaarde is). << knip >> Dus ik wil graag de optie houden om er (1,2,3,4) disks bij te kunnen plaatsen.[/quote:822b71cadc] [url]http://www.tweakers.net/pricewatch[/url] ;) Externe harddisk is inderdaad nog beter dan op de manier waarop ik het heb, zeker als je die ook nog eens in een brandvrije kluis bewaard. Zal je vast een ding vertellen, er zijn voor zover ik weet geen betaalbare ide raid 5 controllers waarmee je de raid set kan uitbreiden met meer schijven. dus als je later meer schijven wil toevoegen, is het alle data wissen en raid config opniew aanmaken.
Link naar reactie
[quote:64ed95df61]Zal je vast een ding vertellen, er zijn voor zover ik weet geen betaalbare ide raid 5 controllers waarmee je de raid set kan uitbreiden met meer schijven. dus als je later meer schijven wil toevoegen, is het alle data wissen en raid config opniew aanmaken. [/quote:64ed95df61] Met 1 redundant harddisk blijft er nog steeds 3 * 120 = 360 Gb over. Voor de eerste jaren lijkt me dat zat. Enne ... ruim 400 euro voor een RAID-controller ... effe slikken hoor.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...