Ga naar inhoud

De leukste software bugs!


Aanbevolen berichten

In software komen bugs voor, dat lijkt haast een gegeven. Een bug is een foutje in de code van de software, of een toepassing die andere of aanvullende gevolgen heeft die we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Door de jaren heen hebben we te maken gehad met verschillende leuke software bugs en opvallende situaties. Voorbeelden hiervan zijn de Sony kopieerbescherming, de Millennium-bug en de toekomstige bug met het oog op het jaar 2038.\r\n\r\nSony CD kopieerbescherming\r\nDe Sony CD kopieerbescherming is wellicht niet direct de leukste software bug, maar het geeft wel goed aan hoe software tot onverwachte gevolgen kan leiden. Sony gaf haar CD’s een stukje code mee, die zich diep in het besturingssysteem zou nestelen. Dit zou helpen om het kopiëren van CD’s tegen te gaan, waardoor het lastiger werd om illegaal muziek te downloaden. Wat Sony echter vergat was dat de uitstekende verbergingscapaciteiten van dit stukjes software bijvoorbeeld virussen de mogelijkheid boden om hetzelfde te doen. Ze hielpen de kwaadwillenden op die manier een handje, iets wat zij niet hadden voorzien.\r\n\r\nDe Millennium-bug\r\nEen van de leukste software bugs waar we allemaal wel van hebben gehoord was de Millennium-bug, tijdens de overgang van 1999 naar het jaar 2000. Computers maakten in veel gevallen gebruik van een jaartelling in de vorm van ’98’ en ’99’, in plaats van ‘1998’ en ‘1999’. Dat betekent dat een nieuwe jaarwisseling zou leiden tot het jaar ’00’, waardoor computers zouden kunnen denken dat het weer ‘1900’ was, in plaats van ‘2000’. Echt grote problemen bleven uit, maar er was lange tijd sprake van een behoorlijke spanning rondom deze computer bug.\r\n\r\nHet jaar 2038\r\nEen van de grootste computer bugs zit er nog aan te komen, daar zullen we in 2038 mee te maken krijgen. Veel computers gebaseerd op het UNIX-besturingssysteem maken gebruik van een systeem dat de datum bepaalt, door het aantal seconden vanaf 1 januari 1970 te tellen. Dit systeem kan echter maximaal doortellen tot 2.147.483.547 seconden. Dat betekent dat de datumnotatie van dit systeem niet verder zal gaan dan 19 januari 2038. Tegen die tijd zullen we waarschijnlijk veel meer gaan horen van deze leuke computer bug, die net als rond de millenniumwisseling voor behoorlijk wat opschudding zal gaan zorgen.\r\nVoor wie het leuk vind, het gehele artikel vind je [url=http://www.bonque.nl/blog/de-leukste-software-bugs/]hier![/url] :p
Link naar reactie
[QUOTE]Het jaar 2038\nEen van de grootste computer bugs zit er nog aan te komen, daar zullen we in 2038 mee te maken krijgen. Veel computers gebaseerd op het UNIX-besturingssysteem maken gebruik van een systeem dat de datum bepaalt, door het aantal seconden vanaf 1 januari 1970 te tellen. Dit systeem kan echter maximaal doortellen tot 2.147.483.547 seconden. Dat betekent dat de datumnotatie van dit systeem niet verder zal gaan dan 19 januari 2038. Tegen die tijd zullen we waarschijnlijk veel meer gaan horen van deze leuke computer bug, die net als rond de millenniumwisseling voor behoorlijk wat opschudding zal gaan zorgen.[/QUOTE]Denk je nou echt dat er over 24 jaar geen oplossing is voor dit \"probleem\".\nZelf als er nog van dat besturingssysteem gebruikt gemaakt wordt(onwaarschijnlijk, gezien de ontwikkeling van de Quantumcomputer), is het dan vast allang ge-upgrade naar een 64 of 128 bits systeem dat kan doortellen totdat de zon is uitgedoofd. Die 2.147.483.547 seconden zijn gebaseerd op een 32 bits systeem.
Link naar reactie
Sun solaris heeft ooit eens een leuke gehad. In solaris kan je instellen hoe vaak je een wachtwoord moet gewijzigd hebben, voordat je hetzelfde wachtwoord weer mag gebruiken. Je kan begrijpen, als je pas na tien wachtwoorden weer hetzelfde wachtwoord mag gebruiken, dat veiliger is, dan wanneer je al na twee wachtwoorden weer het eerste wachtwoord mag gebruiken. \n\nOmdat de computer wel moet kunnen bepalen of het wachtwoord al gebruikt is, moet hij ze wel onthouden. \n\nHelaas heeft die feature ooit eens een bug gehad, dat alle wachtwoorden geldig waren om mee in te loggen, in plaats van alleen de meest recente. (was trouwens wel handig als je je wachtwoord vergeten was)
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...