Ga naar inhoud

Welke netwerkkabel?


Anoniem2

Aanbevolen berichten

Dus alle typen straight netwerkkabels. Maakt niet uit of dit CAT 4, 5, 5e of 6 is. Maakt ook niet uit of het UTP of STP is. Cross-link kabels gaan in de meeste gevallen niet werken, tenzij je een speciale netwerkkaart hebt die zelf kan switchen (zoals in bepaalde IBM notebooks).\r\n\r\nUitleg CAT:\r\nHoe hoger het CAT-nummer, hoe hoger de datatransfersnelheid van het netwerk (mits je netwerkkaart en switch de snelheid ondersteunen).\r\nvoor 100 Mbits: CAT-5 of hoger (CAT-5E aanbevolen, maar 100 MBits trek je ook wel door gewoon CAT5).\r\nvoor 1 Gbit: CAT-6. Deze is duurder dan CAT-5, en niet nodig als je netwerkkaarten en switch geen 1 Gbit ondersteunen.\r\n\r\nUTP: Unshielded Twisted Pair, de normale netwerkkabels.\r\nSTP: Shielded Twisted Pair, netwerkkabel voor in storingsgevoelige omgeving.
Link naar reactie
[quote=TarUnited]Dus alle typen straight netwerkkabels. Maakt niet uit of dit CAT 4, 5, 5e of 6 is. Maakt ook niet uit of het UTP of STP is. Cross-link kabels gaan in de meeste gevallen niet werken, tenzij je een speciale netwerkkaart hebt die zelf kan switchen (zoals in bepaalde IBM notebooks).\r\n\r\nUitleg CAT:\r\nHoe hoger het CAT-nummer, hoe hoger de datatransfersnelheid van het netwerk (mits je netwerkkaart en switch de snelheid ondersteunen).\r\nvoor 100 Mbits: CAT-5 of hoger (CAT-5E aanbevolen, maar 100 MBits trek je ook wel door gewoon CAT5).\r\nvoor 1 Gbit: CAT-6. Deze is duurder dan CAT-5, en niet nodig als je netwerkkaarten en switch geen 1 Gbit ondersteunen.\r\n\r\nUTP: Unshielded Twisted Pair, de normale netwerkkabels.\r\nSTP: Shielded Twisted Pair, netwerkkabel voor in storingsgevoelige omgeving.[/quote]\r\nDit verhaal klopt niet helemaal.\r\n1 GB netwerk betekend niet dat er 1GB over de kabel gaat, maar over de paren bij elkaar opgeteld.\r\nPer paar 250 MB.\r\n\r\nCat 4 10 MB\r\nCat 5 100 MB\r\nCat 5e 150 MB\r\nCat 6 250 MB\r\n\r\nDeze werken allemaal met RJ45 1 op 1 met een speciale aansluiting zodat elk signaal over 1 paar gaat.\r\n\r\nCross kabels zijn om 2 computers zonder tussenkomst van een HUB of router met elkaar te kunnen verbinden.\r\n\r\nDe kabels vanaf de aansluiting tot de computer mag niet langer zijn dan 7 meter.\r\n\r\nDe (dikkere) netwerkkabel die tussen de 2 aansluitdozen zit mag maximaal 100 meter zijn.\r\n\r\nBij Cat 5 heb je UTP en FTP kabels.\r\nWanneer je de kabel niet langs voedingskabels, trafo\'s, tl armatuur, etc. legt, mag je UTP kabel gebruiken. Anders moet je FTP kabel en ook ftp connectoren gebruiken.\r\nBij FTP moet de apparatuur ook de FTP ondersteunen.\r\nBij FTP zijn de aders en de kabel afgescherm.\r\n\r\nCat 6 zijn altijd de aders en de kabel afgeschermd.\r\nCat 6 is ook veel en veel duurder.\r\n\r\nBij Cat 4 zie je vaak dat er maar 2 paren, 4 draden, gebruikt worden. Bij Cat4 wordt ook maar 2 paren gebruikt voor de transmissie van de signalen.\r\n\r\nOok bij Cat 5 wordt het signaal over 2 paren gestuurd.\r\nBij Cat5e worden alle 4 de paren gebruikt.\r\n\r\nZe zijn ook al bezig met Cat7, maar ik geloof meer in glasvezel bij die snelheid.\r\n\r\nVanaf Cat5 mag je geen koppelconnectoren gebruiken om patchkabels te verlengen.
Link naar reactie
[quote=kater]Dit verhaal klopt niet helemaal.\r\n1 GB netwerk betekend niet dat er 1GB over de kabel gaat, maar over de paren bij elkaar opgeteld.\r\nPer paar 250 MB.\r\n\r\nCat 4 10 MB\r\nCat 5 100 MB\r\nCat 5e 150 MB\r\nCat 6 250 MB[/quote]\r\nDa\'s het technische verhaal erachter. Ik schreef alleen welke kabel je moet hebben om een theoretische netwerksnelheid te kunnen halen, mits je apparatuur het ondersteunt. Ik probeerde het verschil tussen de verschillende kabels eigenlijk niet uit te leggen, alleen welke je zou moeten gebruiken...
Link naar reactie
Ik snap het paren verhaal niet, want bij Cat 5 utp heb je 2 paren (de andere twee worden nl niet gebruikt). Hoe tel je dit dan? Want als ik lees cat5=100mb zou ik dan hiermee 2x100=200mb kunnen halen en bij cat6 4x250=1gb of hoe moet ik dat zien? Deze uitleg snap ik namelijk niet helemaal dus ben hier wel enigszins nieuwsgierig naar.\r\n\r\nIk weet namelijk wel dat er op de paren en door het switchen van de draden bij de pluggen een elektrische of elektrostatische (of hoe noem je zoiets) spoel word gecreëerd zodat die snelheid hoger word. Het is daarbij ook belangrijk de uiteinde van de draden (in de plug dus) zo kort mogelijk te houden voor een optimale werking.\r\n\r\n[quote]Cross-link kabels gaan in de meeste gevallen niet werken, tenzij je een speciale netwerkkaart hebt die zelf kan switchen (zoals in bepaalde IBM notebooks). [/quote]\r\nDeze klopt niet helemaal. Tegenwoordig zijn de meeste switches ook al zelf-denkend. Ik heb hier bijv. zo\'n 8 poorts Sweex ding staan, die wijzigt zelf als je er een cross-over op aansluit dus kun je die ook gebruiken. Men moet er dan wel op letten dat het ook bij de switch staat aangegeven.\r\nHet verstandigst is echter om de normale kabels te gebruiken, dan komt men later ook niet in de war.
Link naar reactie
Blacktyger, even opnieuw lezen.\r\n\r\nCAT5 2 paren 100 MHz\r\nCAT5e 4 paren 150 MHz\r\n\r\nEr zijn 2 versies van Cat 5.\r\n\r\nCat 6 zo wie zo 4 paren.\r\n\r\nVerder is het misschien voor de meeste te technisch, ik heb het zo eenvoudig mogelijk proberen te schrijven.\r\n\r\nDe oude CAT5 connectoren kan je niet gebruiken voor Cat5e
Link naar reactie
Kater ik denk dat je mijn vraag niet goed begrijpt.\r\nIk zie ook dat je schrijft over 2 soorten Cat 5, de Cat 5 en de 5e.\r\nMaar het gaat mij om de berekening van die Mhz, hoe vind die plaats? Want als je het enkel moet tellen, dus Cat5 2 paren is 100mbit netwerk, dan zou Cat 6 zoals jij het beschrijft 250 mbit netwerk zijn, terwijl we dan spreken over een gigabit netwerk. Ik weet ook wel dat we technisch gesproken niet exact aan die 100mbit of 1 gbit zullen komen, maar wel dicht erbij, en 250 mbit staat wel heel ver af van 1 gb.\r\nDaarom dacht ik 4 paren bij Cat 6 dus 4x250=1000 (1gb) maar dan zou je dat ook zo moeten tellen bij cat 5, dus 2 paren dus 2x100mbit=200mbit. Vandaar dus mijn vraag hoe dit berekend word met die 100mbit of dat het dus is dat je bij Cat6 maar 250mbit in totaal hebt.
Link naar reactie
Zo makkelijk ligt het niet Blacktijger.\r\nWas het maar waar.\r\nHet heeft met heel veel te maken.\r\nDe soort kabel, connector, hardware en afstand.\r\n1 GB netwerk is alleen maar theoretisch.\r\n\r\nIk heb wat links voor je opgezocht;\r\n[url=http://www.giganet.nl/]deze[/url]\r\n[url=http://www.ictstrategie.tue.nl/proj_oz/oz_03.htm]en deze[/url]\r\n[url=http://www.diskidee.nl/hardware/testen/index.htms/6009]en hier[/url]\r\n[url=http://www.winmagazine.nl/article.asp?action=show&id=1466]hier[/url]\r\n[url=http://www.zyxel.nl/support/z084.html]bekabeling[/url] Hier kan je zien dat ze zelfs CAT5E 1GB noemen. (ongelooflijk).\r\n[url=http://netwerken.computerpech.nl/utp_cat5_bekabeling.html]CAT5 bekabeling[/url]\r\n\r\nIk ben zelf op ons werk de netwerkspecialist (klink mooi he?).\r\n\r\nHet is altijd moeilijk om dit op een zo eenvoudig mogelijke manier uit leggen. (B) ;-)
Link naar reactie
[quote]Zo makkelijk ligt het niet Blacktijger. [/quote]\r\nAh kijk, maar dat dacht ik even omdat het rijtje er zo stond, maar even uitgaande dan van het theoretisch aspekt. Mooi ook te horen dat je netwerkspecialist bent op je werk. Ook NCP of zoiets gedaan?\r\nNetwerk is echt gewoon een leuke bezigheid. Hartstikke bedankt alvast voor de vele links, ik ga me die eens op m\'n gemak bekijken, want dit is gewoon reuze interessante materie. Met name die laatste link had ik ook gezien en vandaar ook een van de redenen dat ik door de bomen een bos begon te zien. Thanks! (Y)
Link naar reactie
Alle links bekeken, de bekabeling en aansluitingen kende ik al. Helaas zijn de meeste links cursus aanbiedingen maar niet echt specificaties op mbit niveau, maar da\'s geen probleem daar ga ik wel naar op zoek. Ik hoop toch ergens die door jou genoemde 250 mbit tegen te komen.\r\n\r\nDie Zyxel site is ook een van de sites die ik tegen gekomen ben, en ook die noemt net zoals je zegt de 5e ook al als geschikt voor netwerken tot 1 GB.\r\nOp zich, als je leest dat de Cat6 er eerder was dan Cat 5e, vind ik die uitspraak dan ook niet vreemd. Of de informatie op die link klopt is een tweede, maar ik ga er van uit van wel, mede omdat ik dat soort informatie nog al eens eerder ben tegen gekomen. De 250mbit ben ik nog nergens tegen gekomen.\r\nHoe dan ook, toch alweer hartelijk dank, ben toch een stuk verder gekomen. Alleen rijmt het nog niet allemaal met elkaar en dan is het moeilijk het juiste boven water te toveren, maar dat komt ook nog wel, daar ben ik niet bang voor.:)
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...