Ga naar inhoud

Wanneer is iets illegaal of legaal ?


Aanbevolen berichten

Ik vraag me soms af wanneer iets legaal is en wanneer niet. Ik had hier laatst een discussie over. Bv MP3's downloaden -> Niet legaal Spelletjes downloaden -> Niet legaal VideoClipjes van MTV downloaden -> Legaal ?!!?? VideoClipjes opnemen met je videorecorder -> Legaal !?!? Films downloaden -> Niet legaal Films opnemen met je videorecorder -> Legaal ?!?!?! Als films downloaden niet legaal is dan is films opnemen op band ook niet legaal. Ik heb mij eens laten vertellen dat het downloaden van mp3's legaal is maar het aanbieden niet. Hoe is het hier in nederland met de wet geregelt ? Wat mag en wat mag niet ?!
Link naar reactie
Ik weet het ook niet precies, maar iets is illegaal als je het gratis in handen krijgt terwijl de maker ervan er officieel geld voor vraagt. Mp3's downloaden/in bezit hebben is illegaal wanneer je de originele cd niet hebt. Spellen downloaden/in bezit hebben is ook illegaal als je het origineel niet hebt. Films zijn dus eigenlijk ook illegaal omdat je de originele opname ervan niet hebt. Films op band opnemen is denk ik ook niet helemaal legaal, maar mensen hebben er geen baad bij om oude tv films op videobanden de copieren, dus zullen er bijna of geen regels over zijn (zelfde gold voor het copieeren van cd's op bandjes) Ik kan het natuurlijk ook fout hebben :D
Link naar reactie
Volgens mij is er geen sluitende en consequente wetgeving voor dit soort zaken. Kijk bijvoorbeeld maar naar de kopieerbijdrage die op lege videocassetes, cd-r's etc. wordt geheven ter compensatie van thuiskopieren. In principe zou je kunnen zeggen dat je dus een audio-cd mag kopieren als je die toelage hebt betaald, maar dat mag dus niet.
Link naar reactie
het seq downloaden van data is niet illegaal. Als staat er *.MP3, het hoeft geen mp3 te zijn. Volgens mij mag je iets zelfs 24 uur op je pc hebben staan zolang je er maar niets mee doet. En ja, er is nog geen sluitende wetgeveing. Bovendien verschilt dit per land. Als je het precies wilt weten hoe dit in NL in elkaar zit dan zal je toch een advocaat in de hand moeten nemen die op dit gebied is gespecialiseerd (dus op de hoogte is vd jurisprudentie) . Wordt zelfs nog complexer omdat het eea ook (zou) moet voldoen aan de Eu regelgeving
Link naar reactie
Of het om een MP3, een WAV of een AVI gaat is niet van belang. Ook of je het download, bij een vriendje op een cd brand, of overtypt maakt niet uit. Waar het om gaat is de inhoud. De inhoud zal door iemand gemaakt zijn, die daar in ieder geval volgens de Nederlandse wetgeving de rechten op heeft. De maker mag dus bepalen wat er met zijn werk wel en niet mag. Als de maker geen toestemming geeft, mag niets. Het enige dat je wel mag is over die inhoud schrijven, en er uit citeren. Bijvoorbeeld voor een recentie. Hoe groot zo'n citaat mag zijn, is zeker bij geluid en beeld niet altijd helder. Ga er maar vanuit dat het klein/kort is. Dus als ik een stukje zing, dat als MP3 op mijn server zet met de melding dat iedereen dat gratis mag downloaden, is daar niets illegaals aan. Als ik een schilderij maak en dat verkoop, mag de koper niet zomaar kopieen maken om die door te verkopen. Dat is mijn recht. (wat ik in het geval van een schilderij niet snel zal doen natuurlijk, de koper heeft immers vooral zoveel betaald omdat het een prachtig, uniek, stuk is) Of als ik een spectaculaire video maak over basejumpen, en die overal op dvd uitdeel met het de uitdrukkelijke toestemming hem verder te verspreiden, doe jij niets illegaals als je hem ter download op je website zet. Het gemeenschappelijke in deze voorbeelden is de toestemming van de maker, die er hier in drie van de vier gevallen is. In het algemeen zal de rechthebbende de inhoud echter willen verkopen. Dat wil zeggen dat hij het dupliceren door derden ter verspreiding niet zal toestaan. Daarmee is het dus illegaal. Nu is het in de praktijk vaak lastig voor de rechthebbende om actie te ondernemen. Dus zal hij/zij dat lang niet altijd doen. Mensen die kopieen voor eigen gebruik maken (tv film opnemen om later te kijken, cd'tje op tape voor in de auto of een backup van software) hoeven dus nergens bang voor te zijn. Dit wordt bovendien redelijk algemeen als aanvaardbaar gezien. Maar als je veel zaken waar rechten op zitten op een website zet, of fanatiek gaat kopieren en verkopen loop je al meer risico. Bovendien maak je het voor de rechthebbende moeilijker geld te verdienen aan zijn/haar werk. In feite ontneem je hem/haar een (goede) kans geld te verdienen. Da's bijna diefstal.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...