Ga naar inhoud

Een goed back-up programma


Aanbevolen berichten

Omdat eerst Acronis gebruikt werd, ben ik er van uit gegaan dat het om 'image' backups gaat. Dan is Paragon HDM de juiste tool. Tot 18/02 zie ik net met een korting ook nog. Gaat het om file by file backups, dan is Paragon daartoe ook in staat uiteraard, maar dan kan je misschien ook kijken naar SyncBack Free. http://www.2brightsparks.com/freeware/freeware-hub.html Eens in de zoveel tijd maak ik een Image, maar ik gebruik voor filebackups toch bij voorkeur SyncBack. Ik heb de SyncBackPro versie. SyncBack is sneller dan Paragon en heeft (veel) meer opties. Voorbeeld: je hebt een Excel file met de datum gisteren. Daar heb je een backup van gemaakt. Vandaag heb je de Excel file aangepast (datum vandaag). Bij een backup zou de file van gisteren overschreven worden. SyncBack doet dan aan versioning. Hij bewaart de file van gisteren, aan de filenaam wordt datumtijd toegevoegd, in een aparte folder. Stel dat je om welke reden dan ook de voorgaande versie terug wilt halen... je hebt per ongeluk zaken uit je Excelsheet gewist, dan kan dat door een vorige versie te restoren. Forum support bij SyncBack is uitstekend. Nou succes! =
Link naar reactie
[quote:cc7cb4a0b9="f.j.stols"]nog een vraag: in ong. 50' een backup gemaakt naar een externe schijf. Maar als ik nu een forse crash heb hoe krijg ik dat dan aan de praat? Zie wel een "restore" van het startvenster van Paragon, maar ik vraag mij af of dat te vinden is bij ernstige opstart-problemen. [img:cc7cb4a0b9]http://i49.tinypic.com/24awd2r.jpg[/img:cc7cb4a0b9][/quote:cc7cb4a0b9] U moet een recovery schijf (dvd of USB maken, die werkt onder ik meen Linux). Daarmee kunt u booten en krijgt u een vergelijkbare paragon om eea mee terug te zetten. Bij mij kon die ook de externe HD vinden. (ben echter niet verder gegaan zoals geschreven...).
Link naar reactie
Persoonlijk vind ik een backup van mijn windows omgeving niet zo interessant. Als ik windows opnieuw moet installeren, dan installeer ik windows toch liever echt opnieuw, meest recente drivers, en ook gelijk de nieuwste versies van de software. Ik heb vroeger wel images gemaakt, maar eigenlijk nooit gebruikt. Wat ook misschien meespeelt dat ik altijd wel een andere pc heb waar ik verder op kan werken. Mijn data is een een ander verhaal, daar maak ik, afhankelijk van het soort data, geen, een of meer backups van. Mijn data deel ik in 3 groepen: - [b:c1eb98b5b5]"leuk om te hebben, maar als het weg is, boeit het niet." [/b:c1eb98b5b5] Denk aan films en andere dingen die je redelijk makkelijk weer vanaf internet trekt. Ik maak daar geen backup van, al staat de data wel op Raid 1 of Raid 5 Disk set. - [b:c1eb98b5b5]"Belangrijk"[/b:c1eb98b5b5] Dingen die ik niet graag kwijt zou zijn, maar nog wel te reconstrueren zijn als ik ze toch kwijt raak, maar weer weken werk kost. Staat op Raid 5, en wordt dagelijks gemirrord naar een andere computer thuis. Bijvoorbeeld, mijn muziek collectie. ( "grooooot!" ;)) - [b:c1eb98b5b5]"kritiek" [/b:c1eb98b5b5] Dingen die ik echt niet kwijt wil. Denk aan de broncode van software die ik ontwikkeld heb, foto's en financiële gegevens. Data staat op een Raid 5, Wordt dagelijks gemirrord naar een andere computer thuis, en wekelijks wordt er een backup van gemaakt naar 1 van 2 externe harddisks, die in een la op mijn werk bewaard wordt. De disks zijn gelabeld "even" en "oneven", en op maandag gaat, afhankelijk van het weeknummer, een van de twee disks mee naar huis, waarna er een backup op gemaakt wordt. Er is altijd 1 set data buitenshuis. De reden voor de uitgebreide strategie is vrij simpel, ik heb zoveel data, dat alles backuppen geen optie is.
Link naar reactie
@ Marc H.: voor mij gaat dit inderdaad wat ver, hoewel ik door verkeerde handelingen heel wat ellende gehad heb in het verleden.Een echt nieuwe install. gaat mij ook wat ver! Ga nu eerst "oefenen"op een oude pc die ik niet gebruik met W 7 en met Paragon. Synckback free heb ik ook wel eens bekeken en getracht mee te werken, en ik kreeg het altijd voor elkaar daar verkeerd mee om te gaan. Puur onhandigheid dus. Duidelijk is dus dat ik alles zo eenvoudig mogelijk probeer te houden.
Link naar reactie
[quote:60a00fcaa0="Marc H"] - [b:60a00fcaa0]"kritiek" [/b:60a00fcaa0] Dingen die ik echt niet kwijt wil. Denk aan de broncode van software die ik ontwikkeld heb, foto's en financiële gegevens. Data staat op een Raid 5, Wordt dagelijks gemirrord naar een andere computer thuis, en wekelijks wordt er een backup van gemaakt naar 1 van 2 externe harddisks, die in een la op mijn werk bewaard wordt. De disks zijn gelabeld "even" en "oneven", en op maandag gaat, afhankelijk van het weeknummer, een van de twee disks mee naar huis, waarna er een backup op gemaakt wordt. Er is altijd 1 set data buitenshuis. De reden voor de uitgebreide strategie is vrij simpel, ik heb zoveel data, dat alles backuppen geen optie is.[/quote:60a00fcaa0]Dat lijkt me een goed te verdedigen strategie... Maar de ratio van de 3 kan sterk van je werk/privé afhangen.... Voor mij is het met mail/docs e.d en familiefoto's redelijk overzichtelijk die 3e categorie. Mijn zoon is beroeps muziek fotograaf, wel.... zijn data vallen vnl in categorie 3.... Dus heb ik een backup server voor hem gemaakt mbv Debian en via Webdav kan hij secure via poort 443 overal bij. Thuis staat de mirror server waar alles nog een keer op staat. Kosten ruim 1 jaar geleden net voor de overstromingen in Thailand, voor 2 servers all in met 2x 3x 2 TB totaal 12 TB ruimte, ca 800 euro. Kasten, toetsenborden etc voor niks versierd... Uitbreidbaar naar ca 10x 2TB of later overgaan naar 3TB hard disks (dus 20 tot 30 TB per server). Raw foto's nemen veel ruimte in.
Link naar reactie
[quote:b89e6badeb="f.j.stols"]@ Marc H.: voor mij gaat dit inderdaad wat ver, hoewel ik door verkeerde handelingen heel wat ellende gehad heb in het verleden.Een echt nieuwe install. gaat mij ook wat ver! Ga nu eerst "oefenen"op een oude pc die ik niet gebruik met W 7 en met Paragon. Synckback free heb ik ook wel eens bekeken en getracht mee te werken, en ik kreeg het altijd voor elkaar daar verkeerd mee om te gaan. Puur onhandigheid dus. Duidelijk is dus dat ik alles zo eenvoudig mogelijk probeer te houden.[/quote:b89e6badeb] @f.j.stols: ik heb hier de SyncBack Pro, maar de Free versie zal niet veel verschillen. SyncBack is voorzien van een wizard (Profiles->New). Het is misschien wat 'wennen', maar na een paar stappen heb je al een eenvoudig 1e profiel gemaakt. Uiteraard gebruik je een paar test-folders om te een backup van te maken. Je maakt 1 profiel dat helemaal dat doet wat je wilt, dan kopieer je die en pas je de source + destination folders aan. Het gaat over het algemeen vooral wat je aanvinkt onder "Decisions". =
Link naar reactie
Een gedeeltelijke samenvatting van mijn conclusies of ervaring tot nu toe * Acronis werkt bij mij niet meer (heb het nummer niet meer) * het eigen backup programma van W 7 is mogelijk niet altijd betrouwbaar * Syncback: staakte activiteit toen pc wilde slapen. Bij 2e poging resultaat: "mislukt". Er werd wel een groot aantal fouten gevonden die mij niet duidelijk zijn. * Uiteindelijk een backup van Easeus gemaakt naar een ingebouwde HD, dat ging als een zonnetje. Nu maar hopen dat het niet nodig is.
Link naar reactie
[quote:99d21ebde1="f.j.stols"]* Syncback: staakte activiteit toen pc wilde slapen. .... * Uiteindelijk een backup van Easeus gemaakt naar een ingebouwde HD, dat ging als een zonnetje. [/quote:99d21ebde1]Hmmmm... tja een slaapstand moet je dus voor elk backup programma uitschakelen. Waarom het dan de 2e keer mis gaat? Ik zou eerst die oude troep opruimen, want mogelijk is de database agv het slapen gaan corrupt geraakt. Dus dat never te nooit een betrouwbare backup geworden,... Easeus : Compression - compress backups to optimize your storage space. Dat bevalt me nooit... als er een aantal bitjes omvallen in het archief... hoeveel schade heb je dan...? Als je van file to file backupped, kost meer ruimte, maar dan beperkt de fout zich tot de corrupte file alleen. Een incremental versie ervan is nog beter, omdat je dan terug kunt in versies van bestanden. Maar dat moet je dan ook weer anders organiseren net als in bedrijven. Met mijn zoon mirroren we de data via een sync fileto-file (of hoe het ook mag heten), zodat zijn data van zijn server gebackupped worden op mijn server en omgekeerd. Op die manier is er altijd een externe backup.
Link naar reactie
[quote:9ce2fd248e="markant"] (...) Ik heb wel ook wat mindere meldingen over ACronis gezien (zou net iets te grondig eigen drivers installeren). Daarom eerst met Paragon begonnen. Misschien voor andere pc ook die WD/seagate versies proberen.[/quote:9ce2fd248e] Inmiddels ook de Seagate-versie van Acronis ("DiskWizard") gebruikt. Ditmaal vanuit de hiermee gemaakte rescue cd geboot en geïmaged. Verder vrijwel exact dezelfde pc situatie. Het werkte niet echt eenvoudiger dan Paragon, sneller ook niet zoveel (hoewel ik niet meer weet of er bij Paragon ook meteen een verificatie plaatsvond, zoals wel bij Diskwizard/acronis (facultatief. Indien niet, dan was diskwizard sneller (ca 15 min voor 35 GB). Of ik veel meer of minder mogelijkheden heb dan met Paragon kan ik ook niet zeggen. Of missschien toch: incremental backups kunnen volgens mij niet met DiskWizard, daarvoor moet je de betaalde acronis hebben. Als ik het goed heb geldt dat ook voor clonen (dus niet imagen) van een volledige disk. Bij de gratis Paragon kan dat meen ik wel. Maar ik heb nu dus zelfs met 2 verschillende programma's een 'maagdelijke' image, en dat geeft toch een veiliger gevoel. De ervaring om een 5 dagen oude pc terug te moeten sturen omdat hij niet meer opstartte en niet hersteld kon worden met de daarvoor bestemde standaardfuncties van Windows 8 maakt mij voorlopig zeer angstvallig.... Ik heb nog een vraag, die ik ook (uitgebreider) [url] http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?p=1497471#1497471 [/url] apart zal posten, maar die ook samenhangt met dit back-up thema: Ik was van plan mijn 2TB interne harddisk te repartitioneren. Hij heeft nu 2 partities, een voor de recovery (oem Windows 8 ), de andere voor de rest. Ik wilde daar minimaal 4 van maken (alleen primaire partities vanwege een W8 bug bij extended partities). Ook voor een externe HDD van 2TB was ik dat van plan. Maar ik vraag me nu af of dat tegenwoordig nog echt veel voordelen oplevert, bijv. mbt back-uppen. Ik ben nieuwsgierig hoe anderen daarin gekozen hebben, wel of niet partitioneren? Zou daar met betrekking tot een externe HDD (voor de back-up-images) nog een andere keuze in gemaakt moeten worden?
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...