Ga naar inhoud

Object Pascal in DOS


Aanbevolen berichten

Ik heb zelf jarenlange ervaring met Turbo Pascal voordat ik in 1995 met Delphi begon. En om eerlijk te zijn, sinds ik met Delphi begon heb ik mij niet meer met Borland (Turbo) Pascal bezig gehouden. Temeer ook omdat Delphi veel practischer is in gebruik. Daarnaast zul je voor het gebruik van Turbo Pascal de beschikking moeten hebben over een vrij trage (Minder dan 233 MHz) machine omdat anders de editor niet goed werkt. (Daar is overigens een patch voor.) Er is een groot verschil tussen hoe Turbo Pascal en Delphi omgaan met objecten. Delphi kent classes, Turbo Pascal alleen maar objecten. In Delphi heb je weinig te maken met pointers voor classes. In Turbo Pascal zit je vrijwel alleen met pointers te werken. Delphi heeft een mooie, grafische interface die je helpt om formuliertjes te ontwerpen. In Turbo is het allemaal puur handwerk. Overigens, als je Borland Pascal (het grote broertje van Turbo) gebruikt dan heb je wel wat meer leuke mogelijkheden. Dan kun je namelijk ook protected-mode applicaties schrijven (en dus meer dan 640 KB aan geheugen gebruiken) en ook Windows 3.11 (16-bits) programma's maken. Best wel aardig. Hou er verder rekening mee dat onder DOS het geheugen-beheer heel anders is dan je gewend bent. Onder DOS heb je in principe 1 MB aan geheugen die gedeeld wordt door alle programma's. In Windows heeft iedere applicatie zijn eigen geheugen-ruimte en kan de ene applicatie niet zomaar knoeien in het geheugen van een ander programma. http://garbo.uwasa.fi/pc/turbopas.html http://www.simtel.net/category.php?id=296 http://www.gdsoft.com/swag/swag.html Zijn goede links en op http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=swag+turbo+pascal vind je er nog veel meer...
Link naar reactie
Bedankt voor je post :) Ik heb het computeren geleerd in DOS, het programmeren ook, dus het geheugen verhaal ken ik idd heel goed. Het snelheidsverhaal is geen probleem, want het is voor oude pc's. Ik ga gewoon eens wat knutselen, dus zo groot dat ik DPMI nodig ga hebben wordt het niet :P. Het is leuk om back to basic te gaan, en zelf de hele omgeving te bouwen, op een leuke manier gebruikersinvoer te verwerken, en zelf redelijk direct (via DOS dan) de pc aan te spreken :) [code:1:8d55cf88bf] if ColdReset then memw[$40:$72] := $0000 else memw[$40:$72] := $1234; port[$64] := $FE; inline($EA/00/00/$FF/$FF); [/code:1:8d55cf88bf] In Delhpi kun je je met zoveel andere dingen bezighouden, terwijl ook die standaarddingen geinig zijn :)
Link naar reactie
Als je dan toch wat meer ervaren bent, kun je zelfs Delphi 1 gebruiken voor het maken van DOS-programma's. Het is vrij onbekend maar Delphi 1 kan gebruikt worden onder MS-DOS. (De commandline compiler in ieder geval, via een of andere commandline parameter die ik effe kwijt ben.) Je hebt dan wel de BP7 runtime library source nodig, die dus bij Borland Pascal wordt meegeleverd. Op de SWAG (http://www.bsdg.org/SWAG/DELPHI/0010.PAS.html) vind je de instructies die aangeven welke sourcefiles je moet aanpassen. Oh, daar is die commandline parameter: DCC -CD voor Standaard MS-DOS programma's DCC -CP voor DPMI programma's DCC -CW voor de (default) Win-3.11 programma's. Overigens heb je zeer waarschijnlijk geen (goede) exception handling en kun je geen Delphi 1 units voor je DOS programma gebruiken. Verder kan http://www.dwp42.org/ ook een aardige uitdaging voor je zijn... Ze zoeken nog developers voor het 'Delphi for DOS' project. ;)
Link naar reactie
  • 1 maand later...

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...