Ga naar inhoud

Pulsen tellen in VB


Aanbevolen berichten

Iemand vraagt mij om een progje te maken die pulsen zou moeten kunnen inlezen. De pulsen komen van een meetwiel die het programma dan moet verwerken. Het aantal kan oplopen tot 100 pulsen per seconde. Mijn vraag is nu of er iets kan uitgelezen worden op de bestaande poorten van de computer, of er gebruikt zal moeten gemaakt worden van extra hardware.
Link naar reactie
Ik ben ook met zoiets bezig op het moment. Ik ben bezig met een systeem om (in dit geval) een modelspoorbaan aan te sturen via de computer. Via b.v de printerpoort kun je 8 uitgangen aansturen, maar deze ook inlezen is mij niet gelukt. Volgens mij moet het wel kunnen hoor. b.v via een seriele poort gegevens inlezen. Omdat ik nogal veel in- en uitgangen nodig heb heb ik een digitale I/O-kaart gekocht. Deze heeft 48 kanalen die als in- of uitgang te gebruiken zijn. Door de boel gemultiplext aan te sluiten krijg je een veelvoud aan uitgangen. Ik heb hem bij Conrad gekocht. (PIO 48 II bestelnr: 48 kanalen 96 80 72-24 24 kanalen 96 80 64-24) Op de site van de [url=http://www.bmcm.de/]fabrikant[/url] staat nadere info en ook andere meetsystemen. Het is een heel simpel te gebruiken dingetje. Je prikt hem in een ISA-slot en installeert de activeXcontrol. Vervolgens kun je in b.v Visual Basic of Delphi de boel heel simpel aansturen. Je geeft het poortnummer en laat die uitlezen of 'aanzetten'. btw. Die kaar heeft mij toen F 79.95 gekost en hij is nu geloof ik iets van € 40. Mocht je geen isasloten hebben dan is er ook nog een usbvariant. Die is wel een stuk duurder.
Link naar reactie
Je hebt niet perse zo'n aparte kaart nodig hoor. Je kunt het ook via de seriele/paralelle poort doen. Een vriend van mij heeft een paar jaar terug een robotarm gemaakt (met stappenmotoren) en die via de paralelle poort aangestuurd... Kijk eens of je aan dit boekje kunt komen: http://www.hjberndt.de/book/pcsnl1.html http://home.t-online.de/home/b.kainka/schnnl.htm Of de voorganger van het bovenstaande boek: PC-poorten anders benut (Elektuur 1994). Geen dure hardware nodig dus :smile:
Link naar reactie
Op de LPT (parrallel poort), heb je naast de 8 data lijnen (uitgaand), ook diverse handshake lijnen, deze heb je uitgaande maar ook binnenkomende. om pulsen te tellen heb je maar 1 binnenkomende lijn nodig. Ikzelf heb voorheen via de parrallel poort 8 diaprojectoren aangestuurd. zo zijn de lijnen Select In (pin17), Error(pin15), Paper End(pin 12) en Busy(pin11) binnenkomende lijnen
Link naar reactie
Ik heb gewoon in google gezocht op de naam inpout32.dll ,met deze zoek opdracht vind je verschillende pagina's over deze DLL. Op de meeste van die pagina's is ie te downen en zijn er voorbeelden te vinden, maar deze krijg ik jammer genoeg niet aan de praat. Benieuwd of het bij U zal lukken.
Link naar reactie
Ik heb een Duitse [url=http://www.activevb-archiv.net/vb/VBtutor/VBtut003.shtml]site[/url] gevonden met de DLL en 2 voorbeeldprogramma's. Voor zover ik alles begreep is dit DLL niet geschikt voor winXP. [i:4046997739]"Inpout32.zip contains a DLL that enables direct reading and writing to I/O ports in 32-bit Visual-Basic programs running under Windows 95."[/i:4046997739]
Link naar reactie
Je zou eens kunnen kijken op van die sites met vbvoorbeelden. http://www.vbcode.com http://www.freevbcode.com (met forum) Als ik strakd tijd heb zal ik er ook wel eens kijken. Op zich kun je heel leuke dingen doen wanneer je vanalles kunt aansturen via een seriele poort. Ik heb er nog 2 vrij :grin:
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...