Ga naar inhoud

sluitertijd bij digitale camera's


Aanbevolen berichten

[quote:21b242cb92="rwilligen"]Ja , de duurdere modellen hebben er ook last van. ...[/quote:21b242cb92] Zie je die 'ruis' ook als je het plaatje afdrukt of is het alleen zichtbaar als je de foto op +100% vergroting op het scherm bekijkt ? Daarnaast kun je bij (betere) digitale camera's voor een andere/lagere ISO-waarde kiezen, waardoor de gevoeligheid voor 'ruis' afneemt. Hier zijn voorbeelden te zien van nachtfoto's met digitale camera's : http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/824440
Link naar reactie
Of je het ook ziet op een afdruk is natuurlijk weer afhankelijk van het afdruk formaat, op 10x15 zal je niet veel er van zien, op A3 wordt dat natuurlijk een ander verhaal. Een clip van "uitzicht vanaf de brug": [img:02bc4ede0b]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/ruis-uitsnede.jpg[/img:02bc4ede0b] Digitale chip ruis is meestal goed zichtbaar in grote effen gekleurde vlakken. Het is niet in iedere camera even erg aanwezig en wordt ook idd in grote mate bepaald door de iso gevoeligheid die je insteld welke eigenlijk niet veel meer is dan een licht versterker van de chip. Ik heb foto's gezien waarin het enorm duidelijk zichtbaar is en foto's waarin het nouwelijks of niet te vinden is. Ik denk dat je er goed aan doet om VOOR de aanschaf van een camera op zoek te gaan naar foto's op het net geschoten met het model wat je wilt kopen om zo te kunnen beoordelen of de beeld kwaliteit voldoende is voor jouw wensen. Dat levert je overigens wel het probleem op dat je moet gaan bedenken WAAR je naar moet kijken; vertekening,chromatische aberatie,vignetering,ruis,contrast,scherpte,randscherpte,coma enz enz. Een tijdje een echt fotgravie blad lezen helpt je je kennis enorm te vergroten, bij de bieb liggen er meestal meerdere en vaak ook wel complete jaargangen. Aanraders: focus en cameramagazine Focus is meer gericht op creatief zijn, camera magazine is puur techniek.
Link naar reactie
[quote:9ada8efce1="van"]Over sluitertijden gesproken, denk ook even aan de kortst mogelijke sluitertijdtijden. Het valt mij namelijk op dat veel goedkopere camera's een vrij lange kortste sluitertijd hebben, waardoor je al gauw in de problemen komt met veel licht en/of beweging.[/quote:9ada8efce1]Mijn Powershot A80 gaat tot 1/2000 sec. Kijk anders eens op http://www.powershot.com/powershot2/home.html , daar kun je alle info vinden.
Link naar reactie
[quote:b2084bf29a="rwilligen"]... Dat levert je overigens wel het probleem op dat je moet gaan bedenken WAAR je naar moet kijken; vertekening,chromatische aberatie,vignetering,ruis,contrast,scherpte,randscherpte,coma enz enz. ...[/quote:b2084bf29a] Maar geld eigenlijk niet gewoon : als je het niet weet en (daardoor) niet ziet dan is het lang zo erg nog niet ??? Zeker een 'professioneel' fotograaf zal veel meer op dat soort dingen letten, terwijl een 'amateur' eigenlijk gewoon blij is dat ie een foto heeft gemaakt. Wat niet wil zeggen dat ie alles maar moet accepteren, maar dat ie eerder met 'minder' tevreden zal (moeten) zijn tenzij ie echt professionele apparatuur wil kopen.
Link naar reactie
Voor vele mensen is het bijna niet te verklaren waarom ze een foto "mooi" vinden. De verklaring ligt, buiten het artistieke gevoel natuurlijk, meestal aan eevoudige technische zaken. Zo is het voor reisfotogravie eigenlijk onmisbaar om een lens te hebben die minimaal 28 MM (KB formaat) aan groothoek stand heeft. Zo kun je ,zonder met je rug tegen een muur te staan, mooie pleintjes in overzicht fotograveren, in kleine museum ruimtes TOCH alles op 1 foto krijgen en wijdse landschappen krijgen ook idd dat "ruimte" gevoel. Ga je veel naar scandinavie dan zal die groothoekstand ook nog eens behoorlijk lichtsterk(grote lensopening) moeten zijn aangezien het daar vroeg donker is. En met deze twee eisen loop je vanzelf tegen probleem no 1 aan: lichtsterke groothoek lenzen vigneteren meestal enorm, dwz de foto's krijgen donkere hoeken en een meer helder midden. Voor sommige mensen geen probleem, voor andere mensen een mateloos iritant verschijnsel.... Bij digicams komt daar een probleem bij: chromatische aberatie oftewel kleur-zoom-fout (geen kleur-zoem-fout) de fout die ontstaat op kleur zoomen oftwel kleur randen. Je herkent ze meestal als eerste aan de rand v/d foto in groothoek stand doordat er op een scheiding van twee goed contrasterende kleuren of een zwart/wit rand er een paars/groene rand ontstaat. Het effect ontstaat doordat een lensfout er voor zorgt dat alle kleuren in wit licht niet gezamelijk op 1 brandpunt op de film terechtkomen maar scheiden: er ontstaat een regenboog waarvan de uiteinden goed zichtbaar zijn: violet en groen Deze lensfout zorgt er uiteindelijk voor dat foto's er niet erg "scherp" uitzien: ieder scherp randje is geen randje maar een soort vaag regenboogje. Sommige mensen herkennen het niet maar als je het 1 keer hebt gezien in j eigen foto's dan zie je het daarna in iedere foto die je maakt.... Dat wil niet zeggen dat je je moet verdiepen in zaken die je eigenlijk niet intresseren, als een kiekje maken je voornaamste eis is dan kun je al gauw tevreden zijn maar je zult dan ook wel tevreden moeten zijn met alles wat er uit je camera komt rollen. Vraag je jezelf met regelmaat af waarom bepaalde foto's niet geworden zijn wat jij je er van had voorgesteld dan wordt het tijd om je eens meer in de materie te verdiepen. De eerste stap is dan ook proberen te verklaren wat er mis is gegaan, de volgende stap is dan een camera kopen die jouw de mogelijkheden geeft om de foto's te maken die je voor ogen hebt en die niet die fouten heeft die je tot voor kort in jouw , of een andermans foto's zag.
Link naar reactie
[quote:b05ad9ed68="Rob The Great"] [quote:b05ad9ed68="gerben"]Budget was 250 euro, A70 is 223 euro, en 3 megapixel.[/quote:b05ad9ed68] En dan komt er nog oplaadbare batterijen en een extra geheugen kaartje bij. :wink: [/quote:b05ad9ed68] En zo'n mooi leren beschermtasje, want we willen natuurlijk geen krasjes op ons LCD-schermpie :P
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...