Ga naar inhoud

Wat betekend Tacho (bij FAN's)


Aanbevolen berichten

Wat is het verschil tussen [url=http://www1.alternate.nl/html/nodes_info/tl6s25.html]Tacho[/url] en [url=http://www1.alternate.nl/html/nodes_info/tl6s20.html]gewoon? [/url](beide links naar het type fan bij Alternate) Ik zie geen verschil.... Niet Tacho: En daarnaast Tacho: [img:0ce3383fee]http://www1.alternate.nl/prodpic/450x450/t/tl6s20.jpg[/img:0ce3383fee] [img:0ce3383fee]http://www1.alternate.nl/prodpic/450x450/t/tl6s25.jpg[/img:0ce3383fee] Oh en weet iemand nog leuke Neo fans? De prijs maakt niet uit 8) Ik ga op de HCC, of erna, een case met window kope en wil er wat leuke neofans in :wink:
Link naar reactie
Ik denk inderdaad dat daarmee de toerental uitlezing word bedoeld. Misschien heeft de fan zonder tacho een 4 pins molex aansluiting en de fan met tacho via het moederbord (dus een 3 polige connector) Scenic20 [EDIT] Ik klests dus overbodige dingen, had natuurlijk eerst even op de links moeten klikken, de stekkertjes zijn hetzelfde[/EDIT]
Link naar reactie
[quote:88e2865013="Slashhead"]Om precies te zijn, een tacho is een generator dat op de as van de motor (fan) gemonteerd. De eigenschap van een generator is dat de afgegeven voltage evenredig is met het toerental. Dus hoe harder die draait, hoe hoger de afgegeven spanning is. Zo leest je moederbord dan het toerental uit.[/quote:88e2865013] Eigenlijk zegt Tacho dus niet zoveel. Elektro motoren zijn ook wel eens tacho geregeld. In zo'n geval wordt die spanning (of pulsjes) van de tachogenerator gebruikt om het toerental constant te houden. Dat is dus toch een iets andere betekenis.
Link naar reactie
[quote:20d5e57add="Hans.Vosman"][quote:20d5e57add="Slashhead"]Om precies te zijn, een tacho is een generator dat op de as van de motor (fan) gemonteerd. De eigenschap van een generator is dat de afgegeven voltage evenredig is met het toerental. Dus hoe harder die draait, hoe hoger de afgegeven spanning is. Zo leest je moederbord dan het toerental uit.[/quote:20d5e57add] Eigenlijk zegt Tacho dus niet zoveel. Elektro motoren zijn ook wel eens tacho geregeld. In zo'n geval wordt die spanning (of pulsjes) van de tachogenerator gebruikt om het toerental constant te houden. Dat is dus toch een iets andere betekenis.[/quote:20d5e57add] Je bent in de war met PWM (Pulse Width Modulation). Hierbij wordt de tacho net als bij een fan gebruikt om het toerental van de motor te uit te lezen. De motor sturing leest in dit geval het tacho signaal en stuurt vervolgens een gecorrigeerde puls naar de motor, waarop de motor harder of zachter gaat draaien. De tacho generator op de as van de motor is niet gemaakt om een motor draaiende te houden, daarvoor kan die niet genoeg stroom leveren. (zou mooi zijn want dan houdt de zaak zichzelf in stand = gratis energie :-) ) Anders is dat natuurlijk voor generatoren die bedoeld zijn om vermogen te leveren, maar die hebben dan ook dezelfde omvang (of nog groter) als een gewone motor.
Link naar reactie
[quote:6f8c1c045a="Slashhead"] De tacho generator op de as van de motor is niet gemaakt om een motor draaiende te houden, daarvoor kan die niet genoeg stroom leveren.[/quote:6f8c1c045a]Dat zeg ik ook niet. De tacho generator genereert informatie die gebruikt kan worden om de motor op een constant toerental te laten draaien. Daar was dat oorspronkelijk voor bedoeld. Dat je datzelfde signaal kan gebruiken voor een toerental uitlezing, dat is mooi meegenomen.
Link naar reactie
Je ziet het verkeerd. De enige functie van een tacho op een motor is toerental uitlezing. Een tacho kan niet een motor op een constant toerental laten draaien, dat moet een sturing doen die net als een moederbord de spanning van de tacho leest. Of je dit signaal nu in een motor sturing propt of in een mobo dat maakt niet uit. De tacho spanning is een gelijkspanning, dus constante spanning. Afhankelijk van het type tacho kun je bijvoorbeeld 2Volt per 1000rpm hebben. Als je tacho dan 6Volt genereert draait je motor dus op 3000rpm.
Link naar reactie
[quote:dace187894="Slashhead"]Je ziet het verkeerd. De enige functie van een tacho op een motor is toerental uitlezing. [/quote:dace187894] Hmm, voor een ventilator misschien wel. Als een motor zwaarder belast wordt, zal het toerental dalen, de tacho generator levert minder signaal. Een goed ontworpen elektronische schakeling kan vervolgens met die informatie de motor voedingsspanning opvoeren tot dat die tacho generator weer het goede niveau heeft. Dit soort motoren zaten vroeger bv in cassetterecorders.
Link naar reactie
Dat heet de motorsturing waar ik het al eerder over had. Wordt ook wel driver genoemd. Meestal is het zo dat je met een DA converter een waarde "X" stuurt naar de driver. De driver gaat vervolgens een blokspanning (PWM) uitsturen naar de motor waarop deze begint te draaien. Vervolgens wordt de blokspanning zodanig aangepast dat de waarde van de tacho gelijk is aan de waarde die door de DA converter aan de driver is gegeven. Een tacho is echt bedoeld als toerental referentie.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...