Ga naar inhoud

Digitale camera, budget is 200 EUR


Aanbevolen berichten

Hoi, Ik wil graag een digitale fotocamera gaan kopen, en zoek dus wat advies. Ik heb een budget van +/- 200 EUR (mss wat meer, hangt af van hoeveel zoiets nu kost), en de bedoeling is dat ik er toch wel redelijke kwaliteit foto's van kan maken (hoeft niet perse mooiste van mooiste, 5 megapixel oid :p, maar moet wel goed zijn). Nu vraag ik mij ten eerste af, wat raden jullie me aan. En ten tweede, hoeveel ben ik nu eigenlijk kwijt hieraan? Is 200 euro toereikend? Jochem
Link naar reactie
  • Reacties 53
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Er zijn natuurlijk meer criterea dan alleen de resolutie. Een zoomlens is bijzonder praktisch. Het gebruik van standaard AA batterijen kan handig zijn, b.v. als je op vakantie bent en je hebt halverwege je dagtrip je oplaadbare batterij al leeggeschoten. AA batterijen vindt je op vrijwel iedere hoek van de straat. Opslagmedium. Indien mogelijk ga ik altijd voor CompactFlash. De redenen zijn 1: prijs/mb en 2: via een CompactFlash/PCMCIA adapter prik ik 'm zo in m'n laptop. Geen aparte kaartlezer nodig en veel sneller dan USB. ISO waarden: minimaal 100 aan de onderkant en minimaal 400 aan de bovenkant. enz. Met deze criterea had ik ook rekening gehouden met het advies van de PowerShot A60, in combinatie met de prijs dan wel te verstaan want 200 euro is zo'n beetje de onderkant van de markt waar fatsoenlijke camera's beginnen. Overigens heeft Fuji twee jaar geleden een techniek ontwikkeld waardoor je een bijna 1,5x grotere afdruk kunt maken met dezelfde resolutie. Door gebruik te maken van pixelinterpolatie en de interleaved pixels half over elkaar te belichten hou je dezelfde kwaliteit (versimpelde uitleg van de techniek wel te verstaan). Dit is iets anders dan een foto opblazen in photoshop e.d. !!! Daar wordt de kwaliteit namelijk niet beter van aangezien je in een digitaal fileformat de pixels niet kunt laten overlappen.
Link naar reactie
[quote:69e5e7e2e2="M@XXER"]200 is een ongelukkig bedrag. Je wilt iets, voor geen geld. Je kan dan het beste of gewoon een mega goedkope trust ofzo kopen of gewoon een kwalitatieve canon, sony ofzoiets kopen. Ik heb zelf een sony PSC 72 en die maakt echt prachtige foto's. Gekocht voor onder 300.[/quote:69e5e7e2e2] Koop geen Trust camera. Ik heb over hun camera's nog nooit een tevreden gebruiker gehoord en ook in C!T 10 stond een vernietigend oordeel over een Trust-camera. De Sony's zijn over het algemeen wel goede camera's, maar hun geheugensticks zijn idioot duur vergeleken bij de normale gangbare kaartjes. Oppassen dus!
Link naar reactie
[quote:1d1518c1a4="XBL"]10*15 is standaard foto formaat? En 2 megapixel zou dus genoeg zijn? Meer altijd beter natuurlijk, maar naar wat zou ik ongeveer moeten uitkijken? (overigens is die link echt een goeie site!)Jochem[/quote:1d1518c1a4] Ja 10-15 cm is het normale afdrukformaat. Met een 2 megapixelcamera maak je op dit formaat nog scherpe foto's. Hoger is niet nodig als je bij dit formaat blijft.
Link naar reactie
Kan jou [b:e50542a074]aboluut de Sony DSC-P72 [/b:e50542a074]aanraden: 3,2 MegaPixel 3 x Optische Zoom 3 x Digitale Zoom Heel gebruiksvriendelijk (formaat, menustructuur) etc. Heb zelf voor €59 een 128Mb MemoryStick erbij gekocht, alhoewel deze sticks relatief duurder zijn dan bijv. CompactFlash ben je [i:e50542a074]per saldo [/i:e50542a074](ongeveer) hetzelfde kwijt wanneer je bijv. een Canon Powershot A60 koopt omdat Sony een lader en 2 batterijen bijleverd. Deze camera kostte mij € 272 maar is tegenwoordig al voor [url=http://www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/pricelist/B4D667EC36C909B9C1256CD000662656.htm]€ 263[/url] te verkrijgen. De goedkoopste fotozaak in deze lijst (zal dus geen namen noemen) bracht goede service en liet mij binnen een dag weten dat de camera op voorraad was...
Link naar reactie
Zelf vind ik de Canon Powershot (a60=2mp, a70=3mp, voor de rest gelijk) een mooie camera. Deze camera kwam afgelopen zomer bij verschillende bladen goed uit de test en van een kennis die hem gekocht heeft, heb ik heel aardige foto's te zien gekegen. Als ik naar de prijzen in de [url=http://pricewatch.tweakers.net/pricewatch/cat/284]Pricewatch[/url] kijk, dan moet je voor 350,- de 2mp-variant kunnen kopen inclusief de nodige accesoires. Bij de 3mp-variant moet je er nog wat extra bijleggen om de accesoires te betalen. Op tweakers loopt een groot topic over deze camera's met veel info en gebruikerservaringen: [url]http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/810806[/url]
Link naar reactie
Ik heb ook de Sony DSC-P72. Hij maakt echt super mooie foto's en batterijen gaan lang mee vind ik. En de filmpjes die die maakt zijn ook van goede kwaliteit. En de prijs is aantrekkelijk. Het geheugen is idd iets duurder. Maar dan heb je ook sony kwaliteit. Goede camera dus. Ik heb op kieskeurig.nl lang gekeken naar verschillende camera's. En alle reviews waren positief over de DSC-P72. 1 van de 40 was negatief, zijn camera was bij aankoop stuk. Maar dat kan bij iedereen overkomen, dan lever je hem in en krijg je gewoon een nieuwe, daar is garantie voor. Ik zou dus echt voor die camera kiezen.
Link naar reactie
Wat betreft merken zou ik me beperken tot echte fotocamera-fabrikanten, zoals Canon, Nikon en Minolta. Sony is op zich een goede nieuwkomer, hoewel ie wel een vreemde eend in de bijt is met z'n memory-stickies. Als je afdrukken op 10x15 en 13x18 wilt (laten) maken is 3 megapixels absoluut minimum. Als je wilt zoomen, kies dan voor minimaal 3x optical zoom, digital zoom is waardeloos, worden je foto's alleen maar minder scherp van, dus gewoon uitzetten. De prijs van geheugen (welk type dan ook) moet je zeker niet onderschatten, Compact Flash is wel het goedkoopste, maar ook qua gewicht en stroomverbruik best zwaar. 128MB is een prettige hoeveelheid geheugen bij fotograferen met 3 megapixels. Last but not least moet je letten op de lichtgevoeligheid, hoe lager de F-waarde, hoe beter (zoiets is bijv. erg slecht bij een merk als Trust, vandaar dat foto's uit zo'n camera zo wazig en flets zijn). Ik heb zelf de Minolta Dimage Xt, kost iets meer dan 300 euro (incl. 16MB SD card), heeft 3 megapixels en optical zoom in een zeer kleine en fraaie behuizing (het oog wil ook wat he).
Link naar reactie
[quote:28986c1971="Obi-wan-kenobi"]Wat betreft merken zou ik me beperken tot echte fotocamera-fabrikanten, zoals Canon, Nikon en Minolta. Sony is op zich een goede nieuwkomer, hoewel ie wel een vreemde eend in de bijt is met z'n memory-stickies[/quote:28986c1971] Mee eens, maar dan vergeten we natuurlijk Olympus niet. Die heeft toch in heel veel digitale cameratesten de eerste prijzen weggesleept.
Link naar reactie
[quote:7854cfc5fe="Obi-wan-kenobi"]Als je afdrukken op 10x15 en 13x18 wilt (laten) maken is 3 megapixels absoluut minimum. Als je wilt zoomen, kies dan voor minimaal 3x optical zoom, digital zoom is waardeloos, worden je foto's alleen maar minder scherp van, dus gewoon uitzetten. De prijs van geheugen (welk type dan ook) moet je zeker niet onderschatten, Compact Flash is wel het goedkoopste, maar ook qua gewicht en stroomverbruik best zwaar. 128MB is een prettige hoeveelheid geheugen bij fotograferen met 3 megapixels.[/quote:7854cfc5fe] Je bent bij het afdrukformaat niet alleen afhankelijk van het aantal megapixels. Het gaat eigenlijk om de resolutie die het toestel maximaal aankan. Om 13-18 af te drukken is een resolutie van 1600-1200 noodzakelijk. Die resolutie kan je met een 2 megapixelcamera meestal wel instellen. Smart-Media is ook een goed en goedkoop soort geheugen. Met een kaartje van 128 Mb kan je in de resolutie van ongeveer 1280-960 bijna 400 foto's maken... Best wel heel erg veel.
Link naar reactie
Hiermee moet je ook rekening houden: Witte randen en formaten. De opnames worden in de verhouding afgedrukt waarin ze worden aangeleverd. Voor gebruikers van digitale camera's is het belangrijk te weten dat niet alle camera's de bekende lengte / breedte verhouding van 2:3 aanhouden. Om vervorming van beelden te voorkomen worden de foto's niet in verhouding aangepast, en kan het voorkomen dat hierdoor witte randen op de afdruk ontstaan. Zo heeft een foto met de resolutie van 1280*960 pixels een verhouding van 4:3 en voor een optimaal afdruk resultaat kunt u dan het best kiezen voor het afdruk formaat met dezelfde verhouding; in dit geval het afdruk formaat 15*20 cm. Door de verschillende lengte en breedte verhoudingen zal een keuze voor afdruk formaat 10*15 resulteren in een foto van ongeveer 10*13 (verhouding 3:4)
Link naar reactie
[quote:6d0890419a="roeske"][quote:6d0890419a="Obi-wan-kenobi"]Als je afdrukken op 10x15 en 13x18 wilt (laten) maken is 3 megapixels absoluut minimum. Als je wilt zoomen, kies dan voor minimaal 3x optical zoom, digital zoom is waardeloos, worden je foto's alleen maar minder scherp van, dus gewoon uitzetten. De prijs van geheugen (welk type dan ook) moet je zeker niet onderschatten, Compact Flash is wel het goedkoopste, maar ook qua gewicht en stroomverbruik best zwaar. 128MB is een prettige hoeveelheid geheugen bij fotograferen met 3 megapixels.[/quote:6d0890419a] Je bent bij het afdrukformaat niet alleen afhankelijk van het aantal megapixels. Het gaat eigenlijk om de resolutie die het toestel maximaal aankan. Om 13-18 af te drukken is een resolutie van 1600-1200 noodzakelijk. Die resolutie kan je met een 2 megapixelcamera meestal wel instellen. Smart-Media is ook een goed en goedkoop soort geheugen. Met een kaartje van 128 Mb kan je in de resolutie van ongeveer 1200-1000 bijna 400 foto's maken...[/quote:6d0890419a] Tsja, het is maar hoe scherp je ogen zijn ... :o Ik ben van mening dat er toch een redelijk verschil te bespeuren is tussen 2 en 3 megapixels, dat verschil is een stuk kleiner bij 3 en4 megapixels. Op 2048x1536 pixels maak je met 128MB zo'n 135-140 foto's (da's 1 vakantie)
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...