Ga naar inhoud

Wat is PCI-express?


Aanbevolen berichten

[quote:ce015d0738="gerben"]AGP loopt via de PCI bus, en is ontwikkeld omdat de gewone PCI sloten te langzaam werden voor de huidige generatie videokaarten. PCI-Express is veel sneller dan AGP. De huidige AGP is al veel sneller dan de huidige videokaarten, maar het einde is binnen enkele jaren (?) wel in zicht.[/quote:ce015d0738] Dus dat wordt de nieuwe standaard? :roll:
Link naar reactie
PCI-Express is de naam voor de opvolger van zowel PCI als AGP. PCI-Express 1x heeft een bandbreedte van +/- 250MB per seconde in beide richtingen. PCI-Express kan tegelijk zenden en ontvangen en deelt zijn bandbreedte niet met andere hardware. PCI heeft een bandbreedte van 133MB per seconde in een richting, PCI kan slechts in een richting tegelijk data versturen en moet de genoemde bandbreedte verdelen over alle hardware die op de PCI bus zit aangesloten. AGP is niet ontwikkeld om de PCI bus te ontlasten zoals Gerben zegt, AGP is door Intel ontwikkeld in een tijd dat Videogeheugen heel erg duur was en het goedkoper was om het interne geheugen te gebruiken als videogeheugen, met AGP is het namelijk mogelijk om dmv AGP Aperture size een gedeelte van het geheugen te gebruiken voor de opslag van videodata, verder is er nog een 2e mogelijkheid en dat is AGP texturering maar daar word geen gebruik van gemaakt met de huidige videokaarten. Dat AGP de PCI bus ontlast is een mooie bijkomstigheid maar in 1997 toen AGP werd uitgebracht was dat nog geen probleem PCI-Express is een Serieele verbinding, PCI en AGP zijn parrallel. PCI-Express verplaatst data in pakketjes zoals Ethernet/Internet dat ook doet, PCI/AGP niet. PCI-express 1x t/m 8x is bedoeld ter vervanging van de PCI sloten. PCI-Express 16x gaat AGP 8x vervangen. Overigesn is het ook mogelijk om PCI-Express 8x of 12x videokaarten te ontwikkelen. In een PCI-Expres 16x slot passen alle PCI-Express kaarten van 1x t/m 16x. PCI-Express heeft een bi-directionele bandbreedte van 4GB per seconde. AGP 8x heeft bandbreedte van 2,1GB/sec in een richting tegelijk. PCI-Express kan 75watt aan voeding geven, AGP8x slechts 25watt. PCI-Express 16x heeft 64 banen op het moederbord nodig voor productie, bij AGP 8x is dat veel meer. PCI-Express is theoretisch goedkoper om te fabriceren op het moederbord dan AGP en PCI. Deze maand nog zal Intel hun PCI-Express moederborden lanceren, tevens zal je eind deze maand ATI en nVidia PCI-express kaarten kunnen kopen voor deze moederborden. Ik al in de loop van deze maand de FAQ aanpassen en er een stukje over PCI-express in zetten.
Link naar reactie
[quote:72f6817ddb="Red Dragon"]Precies, dus als zouden ze het doen, je schiet er weinig mee op.[/quote:72f6817ddb] Nou, je zou er wel wat mee opschieten als je nog een PCI-slot hebt en de desbetreffende kaart alleen in PCI-E versie verkrijgbaar is, maar niet zoveel stroom en snelheid vergt van de poort.
Link naar reactie
[quote:32a6ea2ccc="Red Dragon"]yeps, dat is waar, maar zover zijn we nog niet. op dit moment komen er alleen wat PCI-Express 16x videokaarten aan. Op het PCI-Express 1x front is het erg stil. ik heb geruchten gehoord van een Audigy 3 op PCI-Express 1x.[/quote:32a6ea2ccc] Hum, ja. Maarre, is het zo dat die kleine poortjes, dat dat voor de gewone PCI-zooi is, en die grote voor AGP, of zit het weer anders?
Link naar reactie
PCI-Express 1x is dat kleine poortje PCI-Express 16x is dat groote poortje. Nogmaals, in een PCI-Epress 16x slot past ook een PCI-Express 1x kaart. [img:1358e2d9a6]http://www.atmarkit.co.jp/fsys/kaisetsu/009pci_innovation/connector-l.jpg[/img:1358e2d9a6] [img:1358e2d9a6]http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1054473468.jpg[/img:1358e2d9a6]
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...