Ga naar inhoud

Operatie 'Stilte'


Aanbevolen berichten

[quote:d12950bd7b="pcguy"]http://i.1asphost.com/pcguy/plaatjes/potmeter1.jpg http://i.1asphost.com/pcguy/plaatjes/potmeter2.jpg[/quote:d12950bd7b] Maarre ik zie dus een gewone potmeter. Mij is verteld dat die dingen geen 1W vermogen aan kunnen. Op zich nooit uitgeprobeerd want ik heb geen potmeters van 50 of 100 Ohm liggen. En om die te kopen om te kunnen reageren op deze topic ... Maarre kennelijk valt het allemaal wel mee? In principe kan er ook een vaste weerstand tussen. Daarmee heb ik zelf ervaring. Een plekje voor de regelaar zoeken, en zorgen dat die altijd goed staat, tja, dat is niet mijn voorkeur.
Link naar reactie
Vaste weerstand heeft als nadeel dat je hem in de winter niet langzamer kan laten draaien als in de zomer, en soms is dat wel makkelijk. Deze potmeter is als voorbeeld, deze zit aan een earo7+ koeler. Groetjes d. edit: Dat van 1wat heb ik ook gehoord ja, maar volgens mij zijn er ook zwaardere? :wink:
Link naar reactie
[quote:900db8fa64="pcguy"]edit: Dat van 1wat heb ik ook gehoord ja, maar volgens mij zijn er ook zwaardere? :wink:[/quote:900db8fa64]Klopt, 3W, maar die zien er toch wat anders uit. Draadgewonden en zijn dus wat groter. En dan zijn er nog veel grotere, maar dat is echt niet nodig. Op zich kan ook met een vrij eenvoudige transistor schakelingetje en een gewone potmeter de voedingsspanning voor de ventilator variabel gemaakt worden. Het koelen van die transistor is dan wel nodig. Voordeel is dat er dan meerdere ventilatoren met dezelfde regelaar kunnen worden gebruikt.
Link naar reactie
Daarvoor staat volgens mij op casejunkies ergens een guide, hoe je een fanbus maakt. www.casejunkies.com schema even geript: [img:c08a9fb0c8]http://www.casejunkies.com/images/artikel_upload/picture_370.jpg[/img:c08a9fb0c8] hiervoor moet je zowel de zwarte als de rode draad onderbreken en rood = plus.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...