Ga naar inhoud

Hoe maak je een processor-core het beste schoon?


Aanbevolen berichten

[quote:9c305e4038="carlobernardini"] Leg eens uit? (niet negatief bedoeld, gewoon dat ik het wil begrijpen...)[/quote:9c305e4038] [quote:9c305e4038]CaCO3 + HAc --> Ac- + Ca2+ HCO3- HCO3- + HAc --> Ac- + H2CO3 -----------------------------------------------+ CaCO3 + HAc --> 2Ac- + Ca2+ + H2CO3 weg kalk :D[/quote:9c305e4038] CaCO3 is kalk en HAc is azijn, als je dat samenvoegt treed er een zuur-base reactie op met als producten acetaat-ion, calcium-ion en het waterstofcarbonaat-ion. Maar omdat HCO3- weer een base is en er een overdaad (er zit niet zoveel kalk in water) azijn aanwezig is treed er nogmaals een zuur-base reactie op. De uiteindelijke producten tel je bijelkaar op en dan zie je dus op de onderste regel de reagerende stoffen en de uiteindelijke producten.
Link naar reactie
Lol, dat heb ik net deze periode gehad dus vandaar dat het nog fris in mijn geheugen zat :P Nelson Lau, zou jij dat straaltje scheikunde van jou nog wat verder willen toelichten, zodat ik het wellicht wat beter begrijp want eerlijk gezegd ontgaat me nu de essentie van je verhaal, door een aantal begrippen die ik niet ken.
Link naar reactie
Ehh, ga eens proberen: om eens terug te keren naar de schoolbanken. Alle zouten bestaan uit ionen (positief en negatief geladen, zodanig dat de totale lading nul is). Zo is keukenzout (Natriumchloride) opgebouwd uit Na+ en Cl- ionen. Zo ook Calciumcarbonaat (dat o.a. zit in kraantjeswater met nog wat andere zouten zoals Magnesium, Natrium, Kalium, nitraat, chloride, ijzer etc.). Nu zijn er zouten die zeer goed oplosbaar zijn en die slecht oplosbaar zijn. Zo is Calciumcarbonaat zeer slecht oplosbaar en wordt het min of meer in oplossing gehouden met de hulp van zuren (Carbonaat wordt dan omgezet in diwaterstofcarbonaat of koolzuur dat als gas -zeker als je het water verhit- verdwijnt uit de oplossing: denk maar aan het oplossen van marmer (calciumcarbonaat) in azijn (waterstofacetaat). Ehh, ik begin af te wijken, wat was ook al weer de vraag ? Ohh ja: dat de eerder genoteerde reactievergelijking dus wel degelijk juist is. Wat niet juist is dat het calcium verdwenen zou zijn (wet van behoud van massa en energie !). Het enige wat er aan de hand is dat de calcium in oplossing gehouden wordt door de azijn (omzetting naar calciumacetaat). Daarom zal er geen "kalk" neerslaan als de oplossing verhit wordt i.t.t. gewoon kraantjeswater (denk maar aan uw waterkoker: de witte aanslag onderaan !). Dat er wel degelijk in de oplossing aanwezig is kan je gewoon demonstreren door gewoon een druppeltje te laten verdampen op een objectglaasje: een witte kring van de zouten die in oplossing gehouden werden in het azijnwater. Nu om terug te keren naar het probleem, waarom ik denk dat met azijn behandeld kraantjeswater slechter is dan kraantjes water zelf: er ontstaat calciumacetaat dat hygroscopisch is (het trekt water aan) i.t.t. het "gewone kalk" dat onstaat als kraantjeswater verdampt (veel minder tot niet hygroscopisch). En laat nu water essentieel zijn voor zouten om electrisch geleidend te zijn...... U raadt het al: het veiligst is gewoon gedistilleerd water (aqua purificata/destillata). Of isopropanol: gewoon te koop bij de apotheek, of de gamma, drogisterij. Dit type alcohol wordt ook gebruikt om videokoppen en dergelijke te reinigen zonder de kunststof aan te tasten. Voila, dat is mijn verhaal. En als er nog specifieke vragen zijn, moet je het gewoon maar vragen.
Link naar reactie
Nelson, dan snapte ik het gelukkig dus toch. Ik weet dat het calcium niet weg is, dat zie je ook in de producten van mijn reactievergelijking, maar de kalk is wel weg, omdat het carbonaat ion nu idd door de waterstof wordt gebonden. Waar de schoen echter wringt op dat moment is of er wel of geen calciumacetaat ontstaat en dat zal niet het geval zijn. Ik heb even in BINAS gekeken en de combinatie calcium en acetaat is goed oplosbaar en er zal zich dus geen zout vormen, beide deeltje blijven geioniseerd. Met dat gegeven erbij, lijkt het mij dus dat het wel degelijk helpt om azijn met water mee te koken of zie ik iets over het hoofd?
Link naar reactie
[quote:03e4f3f36b="Marcel de Reus"]Nelson, dan snapte ik het gelukkig dus toch. Ik weet dat het calcium niet weg is, dat zie je ook in de producten van mijn reactievergelijking, maar de kalk is wel weg, omdat het carbonaat ion nu idd door de waterstof wordt gebonden. Waar de schoen echter wringt op dat moment is of er wel of geen calciumacetaat ontstaat en dat zal niet het geval zijn. Ik heb even in BINAS gekeken en de combinatie calcium en acetaat is goed oplosbaar en er zal zich dus geen zout vormen, beide deeltje blijven geioniseerd. Met dat gegeven erbij, lijkt het mij dus dat het wel degelijk helpt om azijn met water mee te koken of zie ik iets over het hoofd?[/quote:03e4f3f36b] Yep, het feit dat calciumacetaat hygroscopisch is en water aantrekt en dus -gezien het feit dat het geioniseerd is in water en dus daardoor electriciteit kan geleiden- kans geeft om in "droge" toestand toch de electriciteit kan geleiden terwijl calciumcarbonaat dat niet is (denk maar aan marmer, dat hoofdzakelijk bestaat uit calciumcarbonaat) en veel droger aanvoelt: bovendien is calciumcarbonaat niet tot nauwelijks geioniseerd als het in contact komt met water (behalve als er er een zuur aanwezig is) en kan daardoor zeer slecht electriciteit geleiden, waardoor in theorie minder kans op kortsluitingen. Om het kort te zeggen zijn er twee dingen hierbij belangrijk: de mate van hygroscopisiteit en oplosbaarheid van beide typen calciumzouten. En ja er ontstaat wel degelijk calciumacetaat: dat zegt zelfs jouw eigen vergelijking, want H(+) + CO3(2-) geeft koolzuur dat bij verhitten ontleedt in H2O (water) en CO2 dat wegbruist en van de oplossing ontsnapt. Je verwart even zoutvorming en oplosbaarheid van een zout. zelfs de kalksteen die je noemt is een (slecht oplosbaar) zout. En in de heldere met azijn gemengd kraantjeswater zal er zeker ook een zout in ontstaan: calciumacetaat, maar dan opgelost.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...