Ga naar inhoud

kan dit op A-open ax6bc


Aanbevolen berichten

hallo ik ben een totale leek op dit gebied dus als ik iets geks vraag of wat simpel blijkt te zijn spaar me :wink: kan dit zonder problemen op het moederbord A-open AX6BC? [SLOT 1] Pentium III Processor 733MHZ 256 kb fsb133 Socket 370 Coppermine dit heb ikzelf gevonden: http://english.aopen.com.tw/tech/report/cpuref/p2cpu.htm moet ik nog ergens speciaal op letten en moet ik een speciale converter hebben [slot 1 naar socket 370 ]of een gewone standaard? en wat voor koeling moet ik kopen? en wat moet ik in de bios instellen voor de beste performence :roll: ja ik zei dat ik een leek was en de PC is van mijn zoon dus als ik hem opbaas :oops:
Link naar reactie
Als je zoiets doen wilt, dan moet je eerst zorgen dat je bios een coppermine ondersteund. Download dus even de laatste.Vervolgens moet je een Slot1 -> FCPGA converter hebben, met voltage control. Een Slot 1 P3 draait op 2V, terwijl een coppermine op 1.7V werkt. Darmee zou het moeten werken. Al is het niet altijd even simpel, soms is het wat geklooi om aan de praat te krijgen.
Link naar reactie
[quote:16410c31be="BA"]Vervolgens moet je een Slot1 -> FCPGA converter hebben, met voltage control. Een Slot 1 P3 draait op 2V, terwijl een coppermine op 1.7V werkt. [/quote:16410c31be] Het hangt volgens mij van je moederbord en bios af of je een converter met voltage control nodig hebt. Ik heb een celly 950 met een simpele converter zonder voltage control op mijn Abit BH6 zitten en ik kan het juiste voltage gewoon instellen in het bios.
Link naar reactie
Klopt dat bios-versienummer wel? Op de Aopen website kan ik dat versienummer namelijk niet terug vinden. Overigens zag ik dat er verschillende uitvoeringen van de AX6BC zijn, nl: * AX6BC * AX6BC EZ * AX6BC Pro * AX6BC Pro gold * AX6BC Pro II * AX6BC Pro II Millenium Edition Welke versie heb jij precies? FCPGA is de benaming van de socket van die PIII processor. De converterkaart zet is dan een converter van FCPGA naar Slot1. Eventueel zou je ook een Tualatin Celeron op je moederbord kunnen zetten met een [url=http://www.abgcomputers.nl/Upgradeware_CPU_Convertors_+_Slotkets/Upgradeware_Slot-T_Slotket:_Tualatin_in_Slot_1_mainboard]Upgradeware converter[/url]. De Tualatin Celerons zijn verkrijgbaar van 1 GHz tot 1,4 GHz. Echter, ook deze oplossing zal ook een kleine honderd euro kosten, misschien iets goedkoper als je de processor goedkoop op de kop kunt tikken.
Link naar reactie
Als je naar www.aopen.nl , dan in het menu Bios kiest en vervolgens jouw moederbord kiest dan zie je de lijst met biossen voor dat moederbord en de belangrijkste nieuwe punten van elke bios-versie. Versie R 2.57 ondersteunt coppermine processoren, een bios-upgrade is dus niet nodig. Verder las ik in de manual (ook te vinden op www.aopen.nl ) dat je moderbord ook een 133 MHz FSB ondersteunt. Een PIII 733 zou er dus op moeten draaien. Hou er wel rekening mee dat je met een FSB van 133 MHz je zowel de AGP bus als de PCI-bus overklokt. Met wat nieuwere videokaarten is een hogere AGP-snelheid geen probleem en een hogere PCI-frequentie levert meestal ook geen problemen op. Verder moet ook je geheugen 133 MHz ondersteunen, je zult dus PC133 geheugen moeten hebben. Maar het is het eigenlijk niet waard om 100 euro uit te geven voor een dergelijke upgrade. Ik zou zelf eerder een 1,2 GHz Tualatin Celeron kopen i.c.m. een Upgradeware converter. En anders de suggestie van BA: wat meer geld uittrekken en een nieuw moederbord + AMD processor kopen.
Link naar reactie
fijn dat jullie me helpen en ik kom nu op een prijsje van rond de €60 dus lijkt me wel redelijk; nu even deze quote; Hou er wel rekening mee dat je met een FSB van 133 MHz je zowel de AGP bus als de PCI-bus overklokt. Met wat nieuwere videokaarten is een hogere AGP-snelheid geen probleem en een hogere PCI-frequentie levert meestal ook geen problemen op. Verder moet ook je geheugen 133 MHz ondersteunen, je zult dus PC133 geheugen moeten hebben. er zit PC133 geheugen in :D maar nu deze: Hou er wel rekening mee dat je met een FSB van 133 MHz je zowel de AGP bus als de PCI-bus overklokt. Met wat nieuwere videokaarten is een hogere AGP-snelheid geen probleem en een hogere PCI-frequentie levert meestal ook geen problemen op. hoe clock ik die PCI bus AGP bus FSB over :roll: dmv van bios instellingen? zo ja in welk onderdeel van de bios en wat moeten de instellingen dan worden? alvast bedankt
Link naar reactie
[quote:98e5f477fd="BA"]BX kan toch gewoon PCI /4 instellen? Mijn Abit BX-133 kon dat ieg wel, dan kon je gewoon je PCI kaarten op 133 MHz houden.[/quote:98e5f477fd] Dat is niet standaard, officieel gaat de 440BX chipset maar t/m 100 MHz. Alleen blijkt de chipset in de praktijk ook heel goed hogere FSB's aan te kunnen. Abit heeft met de BX-133 daar zelfs de nadruk op gelegd (vandaar ook de naam) en in het bios een 1/4 PCI-divider opgenomen. Dit is echter niet standaard, mijn Abit BH6 heeft alleen 1/2 en 1/3 als PCI-dividers. Over de instellingen van de PCI-divider van de Aopen AX6BC kon ik niets in de manual vinden, in de bios zag ik niet hoe je die handmatig kunt instellen. Achterin de manual wordt overklokken wel behandeld en er wordt bij vermeld dat het niet met iedere harde schijf werkt. Dus ik ga er vanuit dat dit moederbord geen kleinere PCI-divider heeft dan 1/3. [quote:98e5f477fd="Casinowit"] hoe clock ik die PCI bus AGP bus FSB over dmv van bios instellingen? zo ja in welk onderdeel van de bios en wat moeten de instellingen dan worden? [/quote:98e5f477fd] De standaardsnelheid van de PCI-bus is 33 MHz, en deze wordt bepald door de FSB van de processor vermenigvuldigd met de zogenaamde PCI-divider. Als je processor een FSB heeft van 100 MHz dan heb je dus een PCI-divider van 1/3 nodig en dan krijg je dus netjes 100*1/3 = 33 MHz. Als je nu een nieuwe processor gebruikt die een FSB heeft van 133 MHz, dan krijg je 133*1/3 = 44 MHz. Om de PCI-bus weer op 33 MHZ te krijgen heb je een divider nodig van 1/4, maar het is niet duidelijk of dat Aopen moederbord die 1/4-divider heeft. Voor de AGP-poort geldt ongeveer hetzelfde verhaal. De AGP-poort loopt standaard op 66 MHz, dit wordt weer bereikt door de FSB van de processor te vermenigvuldigen met een divider, in dit geval de AGP-divider. Voor een processor met 100 MHz FSB krijg je dus een AGP-divider van 2/3. Dit is tevens de kleinste waarde voor de AGP-divider voor een moederbord met de 440BX-chipset. Als je nu dus een 133 MHz FSB processor gebruikt wordt de snelheid van de AGP-poort: 133*2/3 = 88,7 MHz. Dit is hoger dan de standaard van 66 MHz. Voor de meeste, wat nieuwere videokaarten is deze hogere snelheid geen probleem. Lees ook de manual van je moederbord nog eens door. Daar is een apart hoofdstuk aan overklokken gewijd en ook staat daarin beschreven hoe je de juiste waarden voor FSB, AGP-divider etc. in je bios in kunt stellen. 60 euro voor processor, koeler en converter klinkt alweer een stuk beter dan de 100 euro die je eerst noemde.
Link naar reactie
ik heb net de manuel gelezen en dit is een perfect board voor mij echt alles gaat automatisch zelfs een auto voltage van 1,3 V tot 3,5 V :D dus als ik het goed begrepen heb hoef ik die 733mhz er maar gewoon op te zetten en alles gaat automatisch [een simpele convertor is genoeg geen voltage regeling????] video: GF2 376MB PC 133 of vergeet ik wat waar ik op moet letten om in te stellen :roll: en de PC zal toch wel ff sneller worden met deze 733 copermine IPV de 450MHZ katmain toch?
Link naar reactie
alles gelezen alleen dit snap ik niet: Om de PCI-bus weer op 33 MHZ te krijgen heb je een divider nodig van 1/4, maar het is niet duidelijk of dat Aopen moederbord die 1/4-divider heeft. Om de PCI-bus weer op 33 MHZ te krijgen heb je een divider nodig van 1/4!!!!!!!! is dit een groot probleem en hoe eventueel op te lossen?
Link naar reactie
Je moet dus uitzoeken of je moederbord met het nieuwste BIOS deze divider heeft. Heeft het moederbord deze divider niet dan kun je daar problemen mee verwachten. Een stukje theorie hierachter is: De PCI en de AGP bandbreedte worden bepaald aan de hand van dividers tov de FSB. Dat wil dus zeggen dat als je bijvoorbeeld een divider van 1/3 hebt voor je PCI en de FSB 100mhz is, je PCI bus een snelheid heeft van 1/3 x 133= 33mhz. De PCI bus hoort op 33mhz te lopen en de AGP bus op 66mhz. Nu is het zo dat veel videokaarten niet al te snel tegensputteren als de frequentie van de AGP bus moelijk doet, maar veel PCI apparaten beginnen al wel vroeg te sputteren. Als je geen 1/4 divider zou hebben, is je grootste divider 1/3 en dat zou zorgen voor een 1/3 x 133= 44.3mhz op je PCI bus en daar kunnen veruit de meeste PCI kaarten absoluut niet tegen met het gevolg dat je systeem instabiel wordt.
Link naar reactie
[quote:c698ee79d5="BA"]Aardig stukje typwerk marcel, maar volgens mij had Mephi dat al voor je gedaan ;)[/quote:c698ee79d5] :oops: Werkelijk, hoe kan ik zo dom zijn. BTW op de één of andere manier werden alleen de laatste twee post als nieuw aangeduid met zo'n orange blaadje vandaar dat ik de rest niet heb doorgelezen.
Link naar reactie
ik heb R2.57 daar zou het mee opgelost moeten kunnen zijn maar ik lees het nergens :oops: iemand van jullie mischien :roll: http://club.aopen.com.tw/downloads/default.asp?keyword=BIOS&searchoption=keyword&sel=category&funproduct=Motherboards&prodmodel=AX6BC&optionfun=typefun&seltype=&selpage=1
Link naar reactie
In de manual van dat moederbord kon ik er niets over vinden maar met googlen op "aopen ax6bc pci divider" kwam ik artikelen tegen op [url=http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=663]AnandTech[/url] en [url=http://www.techwatch.com.au/reviews/hardware/aopen_ax6bc_pro/]Techwatch[/url]. Uit deze artikelen blijkt dat het bord een 1/4 divider heeft die te kiezen valt in het bios als de FSB op 117MHz, 129MHz, 138MHz, 143MHz, 148MHz of 153MHz gezet wordt. Ik gok dat als je de FSB op 133 zet, dat je dan die 1/4 divider ook kunt kiezen. Je zou het eens kunnen uitproberen door in het bios de FSB op 133 te zetten (staat in de manual uitgelegd hoe dit kan) en te kijken of de instelling van de PCI-divider dan tevoorschijn komt in het bios. Dit is zonder risico zolang je deze veranderingen niet opslaat. [offtopic] Ik kwam tijdens het googlen ook een pagina over mijn Abit BH6 tegen. Het blijkt dat de BH6 de PCI-divider ongemerkt en automatisch op 1/4 wordt gezet als ik de FSB op 133 MHz zet. Toch eens kijken of ik dus nog een stapje verder kan overklokken. :) [/offtopic]
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...