Ga naar inhoud

Wat is illegale software op een schoolnetwerk?


Anoniem2

Aanbevolen berichten

Ik ben ict coordinator op een basisschool. Nu is mijn vraag: Wat is illegale software op je server? Is dat ook een geinstalleerd programma op de server maar alleen standalone te benaderen door de netwerkbeheerder? En zijn cd-roms op een virt. CDromspeler ook illegaal als je geen schijfje meer in je bezit hebt?\r\nWie weet het...
Link naar reactie
Notedop uitleg:\r\n\r\nIllegale software is eigenlijk een verkeerde benaming.\r\nSoftware is natuurlijk nooit illegaal.\r\nWel kun je software illegaal in gebruik hebben.\r\nAls je b.v. een schijfje met Windows XP of Norton Antivirus van een kennis leent en je installeert het op een pc of server waarvoor geen licentie is aangeschaft heb je die software illegaal in gebruik.\r\n\r\nIn de volksmond heet dat dan illegale software.
Link naar reactie
[quote]Software is natuurlijk nooit illegaal. [/quote]\r\nZeg nooit nooit. ;-) Software kan zelf illegaal zijn als je software bijv. gebruik maakt van bepaalde reeds gepatenteerde routines. Denk nog maar eens aan Microsoft die in de dos tijd zijn doubledisk of zoiets moest aanpassen omdat ze technieken van Stacker gejat hadden.\r\nIdem met hun defragmentatie van XP waarbij ze ook weer technieken gebruikt hadden die niet van hun waren, dus software kan wel illegaal zijn.:)\r\nMaar als gebruiker heb je hier niets te maken, tenzij je zelf software programmeert en dit soort zaken bezigt.\r\nWat Edmoor schrijft is zoals hij zelf ook al aangeeft, precies wat er met illegale software bedoeld word als men het daarover heeft.\r\n\r\nOm op je vragen terug te komen.\r\nEen geinstalleerd programma op de server wat uitsluitend standalone te bereiken is door de netwerkbeheerder heeft 1 licentie nodig.\r\nCD-roms op een virtuele CDromspeler (als dat zo al kan zonder schijfje) is een stuk moeilijker als je het origineel schijfje niet meer in je bezit hebt. Zo gauw er een licentie nodig is, en je hebt die niet, ben je fout bezig.\r\nHeb je het schijfje niet meer maar is wel de licentie betaald en daar is nog ergens bewijs van of het betreffende bedrijf die de software gemaakt heeft, heeft je geregistreerd staan, is er niets aan de hand, alhoewel het dan wel verstandig is om een registratiebewijs of een vervangend schijfje aan te vragen.\r\n\r\nLet ook goed op je server software. Het operating system bijvoorbeeld wat er op draait. Ik weet niet in hoeverre dat nu nog van toepassing is, maar bij windows NT had je een aantal registratiemogelijkheden voor servers.\r\nEen fictief voorbeeld: licentie tot 10 gebruikers, licentie tot 100 gebruikers, licentie tot 500 gebruikers.\r\nDit soort licenties waren er vroeger ook voor Novell bijvoorbeeld. Voor Linux geldt dit niet omdat Linux open source is, alhoewel er wel gelicencieerde programma\'s voor Linux bestaan.\r\nEr zijn dus vele mogelijkheden en vele vormen van licentie, afhankelijk van de gebruikte software en licentiebeleid van de software (en operating systems) fabrikanten.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...