Ga naar inhoud

Vragen bij hybride installatie


Ga naar oplossing Opgelost door TomHeatTransformers,

Aanbevolen berichten

Ik heb vloerverwarming in een bungalow, waarbij de leidingen onder in een 25 cm dikke betonnen plaat liggen. De betonplaat is t.o.v. de onderlaag extreem goed geisoleerd. De betonnen plaat is m.a.w. een warmteaccu, die alleen naar boven haar warmte uitstraalt. De hybride installatie die ik heb bestaat uit een Remaha Calenta 40c gaswandketel in combinatie met een Elga 3.0   4.9 kW warmtepomp.

Momenteel heb ik de installatie als volgt afgesteld. De Honeywell touch thermostaat staat op temp. continu 24/7 met max. omgevingstemperatuur van 18.5 gr.C. De Elga slaat dus  bij 19 gr. C af en bij 18 gr.C aan. De Remeha gaswandketel staat ingesteld op alleen sanitair warm water van 50 gr. C.  Voor de verwarming van het huis kan dus geen gas worden verbruikt.

Deze instellingen voldoen uitstekend om bij de huidige buitentemperaturen tussen de 12 en 5 gr. C. de gehele woning van 150 m2 op een mooie egale temperatuur van ± 18.5 gr. C te houden.

Echter, wat als er nachtvorsten en overdag vorst komt. Ten eerste tot welke buitentemperatuur kan het vloeibare koudemiddel = antivries in de warmtepomp warmte = energie uit de buitenlucht halen? Zo dit onder de 0 gr C. ligt, kan het uit de warmtepomp komende condensaat = water  middels bevriezing in de buitenlucht dan kwaad voor de warmtepomp?

Over rendement hoeven we het niet te hebben, er liggen voldoende zonnepanelen op het dak. Na saldering reken ik nog  een 2500 kWh/jaar met mijn energie leverancier af, die heb ik over.

Als de warmtepomp het niet meer redt, stel ik de ketel af op CV + Sanitair warm water, met zo nodig een hogere watertemperatuur dan de ingestelde 50 gr.C.

Vraag:  "weet" de Elga / Remeha combinatie bij welke lage  buiten temperatuur er over geschakeld moet worden van warmtepomp naar gasketel en uiteraard bij hogere buitentemperatuur van gasketel naar warmtepomp? Is deze temperatuur ook zelf in te stellen op de warmtepomp? Wat gebeurt er bij de huidige instellingen wanneer het koudemiddel in de warmtepomp  geen energie meer uit de buitenlucht kan opnemen? 

 

 

Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...