Ga naar inhoud

Premiere Elements: geluid valt na eerste seconde weg


Aanbevolen berichten

Bij het plaatsen van met een fotocamera opgenomen MOV-clips op de Scenelijn in Premiere Elements 9 valt het geluid weg. Dat wil zeggen bij het in het voorbeeldvenster afspelen van de clip hoor je de eerste seconde van het geluid, daarna stil. Op het geluidsspoor wordt dat grafisch ook zo weergegeven: even een paar golfjes, daarna een 'dode' lijn. Als ik diezelfde MOV-jes in Quicktime afspeel is het geluid goed. Bij monteren in Windows Movie Maker is er ook niets aan de hand. Het probleem doet zich dus alleen voor in Premiere. Ik gebruik Adobe Premiere Elements versie 9 op een Windows 7 machine. Ik heb gisteren een nieuwe driver voor de op mijn Asus P5PL2 moederbord ingebouwde 'geluidskaart' opgehaald, maar dat maakt geen verschil.
Link naar reactie
  • 2 weken later...
Vaak is de audio van fotocamera-video niet echt indrukwekkend en dat komt doorgaans omdat er geen compressie voor de audio is en dus bespaart moet worden op de indeling van de audio , dwz vaak is het mono-11khz-8bit geluid ipv de gewenste stereo-44.1 khz-16 bit (de cd standaard) De audio omzetten naar iets meer gangbaars zoals de 44.1 khz-16 bit stereo lost vaak een hoop problemen op maar uitsluitend de audio herindelen en de video onaangetast laten kan niet in quicktime en de hele video omzetten vereist quicktimePRO- de betaalde variant van qt. Wellicht is het dan ook beter om de hele bubs om te zetten naar avi, je kunt dan de audio om zetten en als je wilt de video ook. Dat kan bv met Pazera's movtoavi http://www.pazera-software.com/products/mov-to-avi-converter/ Het programma heeft een batch mode zodat je al je mov's in 1 keer kunt om zetten. Als je de originele kwaliteit van je video zoveel mogelijk wilt behouden raad ik aan voor de audio PCM 16 bit -44.1 khz sampling en stereo, voor de video als compressie HUFFyuv kiezen, de files worden zo wel groter maar behouden wel de kwaliteit en na het maken van je totale film kun je deze "tussen" files weer weg gooien( maar de originele mov behouden)
Link naar reactie
  • 2 weken later...
Laatste tip; de avi bestanden worden zo groot omdat HUFFyuv codering weliswaar enige compressie toepast maar de compressie verhouding is zeer gering, tussen de 1:1 en 4:1 op zijn hoogst. De compressie is "lossless" oftewel verlies vrij en vergelijkbaar met de winzip techniek. De HUFyuv codering heeft dus als grootste voordeel dat deze (nagenoeg) verlies vrij is, je behoud dus zo goed als de volledige originele kwaliteit van de mov's. Dat is vooral bij het daarna bewerken van belang omdat je anders je video bewerken in premiere aanvangt met al reeds kwalitatief mindere bestanden die beeld fouten bevatten welke je na het bewerken in premiere weer comprimeert en zo fout op fout stapelt, het eindresultaat word dan niet 2x zo slecht maar op zijn minst 4x zo slecht, je maakt immers een kopie van een kopie van een kopie. Als de beeldkwaliteit echter niet van groot belang is of je simpelweg niet de ruimte hebt voor de enorme bestanden kun je voor een ander compressie type kiezen die efficiënter is zoals bv motion jpeg, divx of xvid. Je kunt dan ook een datarate instellen en evt 2-pass encoding (verbeterd de kwaliteit bij gelijkblijvende bestandsgrootte) en de bestanden worden dan met gemak zo maar 10x zo klein of zelfs nog kleiner. Dat heeft echter wel een consequentie voor de beeldkwaliteit aangezien al deze coderingstechnieken werken op basis van verlies, er word data weggegooid en hoeveel er word weggegooid is in te stellen met de datarate instelling. Je begint dan dus je bewerking in premiere met al reeds behoorlijk verminderde kwaliteit en alhoewel dat niet altijd goed zichtbaar is zijn de beeld fouten er wel degelijk en deze worden uitvergroot nadat je ze weer opnieuw comprimeert als je het premiere project opslaat. In volgorde van oplopende efficiëntie: Motion jpeg DivX 3 Xvid H264 Houd er rekening mee dat sommige van de codeer technieken zeer slecht reageren op een TE lage datarate en de beeldkwaliteit enorm slecht kan worden als je de instelling te laag maakt. Bij de instelling "auto" probeert de encoder de beeldkwaliteit van het origineel te benaderen en gebruikt daarvoor zo veel of weinig data als nodig is, de datarate is dus met deze instelling niet vast maar variabel. Laatste opmerking; voor al deze codeer technieken gebruikt pazera's een ingebouwde encoder/decoder, als je deze video wilt afspelen of bewerken is een codec nodig die standaart niet in windows zit, kennelijk had je de HUFFyuv codec al in windows maar voor de andere moet je wellicht eerst de decoder downloaden en installeren om met de video te kunnen werken. google zoek op de codec naam levert je het download adress of je kunt kiezen voor 1 van de vele "codec packs" waarin een hele verzameling van de meest gebruikte codec's zit die je in 1 keer installeert.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...