Ga naar inhoud

Stelling: HOSTS op elke PC in elk (Windows-)netwerk


anoniem

Aanbevolen berichten

De inhoud van het bestand HOSTS wordt op Windows-PC's tijdens de boot in een cache in het interne geheugen geladen. In dit bestand staan het IP-nr en de daarbijbehorende PC-naam. HOSTS wordt gebruikt voor W98/95, LMHOSTS voor NT4/W2K. In die cache wordt als eerste gezocht, voordat een gegeven PC-naam via andere bronnen (DNS-server, raadplegen hele netwerk) wordt getraceerd. Voor een thuisnetwerk of een klein bedrijfsnetwerk levert dit al een prestatieverbetering op, maar zelfs in een netwerk van grotere omvang (>50 PC's) is het opnemen van vaak gebruikte namen van printservers en bestandsservers van voordeel ondanks het statische karakter en de bewerkelijkheid. Wie?
Link naar reactie
De HOST-file wordt gebruikt voor de DNS De LMHOST-file wordt gebruikt voor de WINS In een grotere omgeving is het verstandiger om deze files NIET lokaal te instaleren, maar om deze op een WINS of DNS-server te plaatsen. Dit kan je bijvoorbeeld doen op de al aanwezige server. Deze kan je tevens aan je DHCP koppelen. De Host file wordt door alle Windows computers gebruikt (vanaf WIN 95 & NT3.51), terwijl je om de LMHOST-file te gebruiken je bij Windows 2k en XP je hiervoor NETBIOS moet instaleren. Dus het is een keuze die je maakt om of met DNS (HOST) of WINS (LMHOST) te werken. Tevens kan je ook andere OS's met DNS of zelfs met WINS te laten werken.
Link naar reactie
De HOSTS file wordt pas benaderd als geen van de opgegeven DNS server(s) een IP nummer kan geven voor de opgegeven naam. Een station opgeven in dit bestand heeft dus alleen zin als er geen DNS server (lokaal of internet) is waar dit station bekend is en levert dus GEEN performancewinst op. Vertaling van NETBIOS namen (bij netwerk share connecties) is afhankelijk van OS en 'node' type. W2k en XP zullen, als de opgegeven naam groter is dan 15 karakters, eerst DNS verzoeken om een vertaling. Het 'node' type is een registry entry en kan opgegeven worden in DHCP. B-node zal d.m.v. een (lokaal netwerk) broadcast het staton proberen te zoeken. Een M-node machine 9default) zal eerst een broadcast doen, daarna de (evt. opgegeven) WINS server verzoeken om de vertaling. Een P-node station doet alleen een WINS verzoek en een H-node station zal eerst WINS raadplegen, daarna een broadcast doen. In de LMHOSTS kun je m.b.v. het #PRE statement een NETBIOS entry laten cachen in je ARP-cache (run ARP -A) en dat levert wel een performance winst op. Overigens is NETBIOS een ONDERDEEL van de verschillende netwerkprotocollen (netbeui, IPX, TCP), alleen met IPX onder WIN9x kun je appart aangeven of je NETBIOS ondersteuning wel/niet wenst.
Link naar reactie
Bedankt voor de reacties. Ruud, ik heb me verdiept in het procedure-schema van het name-resolution proces in de MS NT4-NetwerkGids (in dit forum stond ook ooit een link naar vrijwel dezelfde afbeelding) Nog even samenvattend: dus in verreweg de meeste peer-to-peer netwerken (waar geen DNS-server actief is zoals thuis, klein bedrijf en ongeacht het node-type) levert het invullen van HOSTS wel degelijk een prestatiewinst op?
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...