Ga naar inhoud
  • 0

TDL-4 Botnet: 4,5 miljoen PC's geïnfecteert, onvernietigbaar


anoniem

Vraag

TDL-4 Botnet: 4,5 miljoen PC's geïnfecteert, onvernietigbaar. Het door Kaspersky als "TDSS" aangeduide virus heeft dit jaar binnen drie maanden wereldwijd meer dan 4,5 miljoen PC's geïnfecteerd. Dit virus heeft daarmee een enorm botnet geschapen, dat op commando voor alle mogelijke criminele aktiviteiten ingezet kan worden. De Kaspersky expert Sergey Golovanov betiteld TDL-4 in zijn analyse als "de meest geraffineerde malware" die er momenteel is. De makers van dit virus noemen hun malware TDL, waarvan momenteel de vierde versie in omloop is. Wat TDL-4 nu zo gevaarlijk maakt is de kombinatie van alle mogelijke aanvals- en camouflage-mechanismen. Het virus nestelt zich namelijk door middel van een rootkit in de Master Boot Record (MBR) van een PC en is daardoor door het besturingssysteem zelf niet waarneembaar. Ook lukt het de malware door verschillende technieken zich te verstoppen voor zowel signatuurgebaseerde- als ook heuristische- en pro-aktieve antivirussoftware. Waarom dit virus zo bijzonder resistent is tegen ontdekking, zelfs wanneer het aktief is, is het gebruik van versleuteling van de communicatie met de opdrachtgever (Command & Control Server). Daarbij: voor dit doel wordt gebruik gemaakt van het Kad netwerk, een peer-to-peer netwerk via welk roofkopiënnetwerken zoals eDonkey er van gebruik maken. Daarom ook dat de Kaspersky expert Golovanov opmerkt, dat dit botnet praktisch onvernietigbaar is.
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Ik kan je dit zeggen dat er al heel wat Windows computers hier en elders bevrijd zijn van TDL-4! Het probleem is nu eenmaal dat veel internetters zich niet bewust zijn wat peer-to-peer voor gevaren met zich meebrengt. Dus ga er maar van uit dat ook in ons land al honderden tot duizenden computers in dat botnet zitten.
Link naar reactie
  • 0
Update: Kaspersky denkt zelf dat Russen of anders Russisch sprekenden achter TDL-4 zitten. Distributie van TDL4 gaat via internetsites, waar je een speciale player moet installeren om video's te bekijken. Ook in codecs, die via niet bekende sites gedownload worden, kunnen TDL4 bevatten. Dan zijn er de keygens, die het virus installeren. Verder moet je zeer voorzichtig zijn met P2P, het uitwisselen van bestanden. Zogeheten helpers, dus cybercriminelen die het virus helpen distribueren, krijgen ergens tussen de 20 en 200 euro betaald per 1000 besmettingen!
Link naar reactie
  • 0
Hoe kan je als "leek" erachter komen dat met TDL4 besmet bent? Zelf gebruik ik geen keygens of dat soort dingen. Verder installeer ik geen players om om sites video's te kijken. Maar ik help wel soms mensen als die problemen hebben met pc of laptop Als je ziet hoeveel toolbars sommige hebben of dat er zomaar vanalles geïnstalleers wordt en het dan raar vinden dat de pc of laptop zo enorm traag wordt.
Link naar reactie
  • 0
Als leek kom je daar echt niet makkelijk achter. Tenzij je kijkt bijv. naar download- en upload verkeer! Want zit een computer in een botnet aangesloten, dan is er veel meer uploadverkeer dan standaard aanwezig, vanwege de constante verbinding met criminele servers! Het totale netverkeer is eenvoudig in te zien via [b:5188a0b5b6]NetSpeedMonitor[/b:5188a0b5b6] http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor Zit zo'n PC een lokaal netwerk aangesloten, zal dat echter ook meer uploadverkeer kunnen veroorzaken! Heb je echter de indruk dat het uploadverkeer zodanig is dat je een botnet vermoed, post dan maar de logs! Want dan is er een fix noodzakelijk. Vergeet niet dat velen de verleiding niet weerstaan om gratis gebruik te maken van dure software. De keygens enz. die dit mogelijk maken installeren meteen trojan downloaders, die passen het Windows register aan en openen poorten in de firewall om zo de nodige bestanden binnen te halen, zodat ultimo de betreffende PC tot Zombie PC is gdegradeerd.
Link naar reactie
  • 0
[quote:23d7d1a04c="Abraham54"] Het totale netverkeer is eenvoudig in te zien via [b:23d7d1a04c]NetSpeedMonitor[/b:23d7d1a04c] http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor [/quote:23d7d1a04c] Het gedownloade msi-bestand werkt niet. zowel de 32 bit als de 64 bit versie, geven beide deze melding: [img:23d7d1a04c]http://i.min.us/ibZWUg.jpg[/img:23d7d1a04c] Ik heb windows 7 Home Premium SP1 64bit.
Link naar reactie
  • 0
Even mezelf quoten: [quote:116cd208f8="PepijnG"] Ik heb windows 7 Home Premium SP1 64bit.[/quote:116cd208f8] En dat is een originele, geen torrent, nieuwsgroep, of andere illegale zooi. En het maakt ook niet uit of AVG Free aan staat of niet. Ik heb net HiJackThis verwijderd en opnieuw geïnstalleerd met de msi-installer van de website, en die werkt wel zonder problemen.
Link naar reactie
  • 0
De rootkit zelf is ook niet onverwoestbaar! Maar het botnet is moeilijk te bestrijden! Overigens goed dat Bitdefender nu ook een tool heeft! Malwarebytes MBAM verwijdert de voorgangers van TDL-4 en Kaspersky heeft al veel langer een tool dat speciaal voor de verwijdering van TDSS-rootkit varianten geschikt is en ook algemen wordt ingezet.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...