Ga naar inhoud

xml <=> xhtml => voordelen en de nadelen


Aanbevolen berichten

In opvolging van m'n vorige [url=http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=82860]topic[/url] (waar ik veel aan gehad heb en anderen ook volgens mij), wilde ik het nu gaan hebben over xml. -XSL-FO wordt weinig tot niet ondersteund, heeft het nu om dit te gaan gebruiken? -Kan je gewoon css gebruiken icm xslt en xpath? -Kun je met xml net zulke documenten maken als met adobe acrobat (zou een hoop geld schelen 8) )? -Wordt xlink goed ondersteunt of kan ik beter xpointer gaan gebruiken of beter html links? -DTD of XML Schema? -Wat zijn dit:XML Base, XML Encryption, XML Key Management, XML Query, XML Signature? Ok dat zijn m'n voorlopige vragen. grtzz... termin8or
Link naar reactie
[quote:ac036de3cd="termin8or"]wat is dit precies? veredelt css? volgens mij zou dit helemaal niet in xsl hoeven, iemand misschien meer info hierover?[/quote:ac036de3cd] Dit is een xsl-document die een XML-document kan omzetten in een XHTML 1.0 -document. En als je met veredelt css dit bedoelt: [code:1:ac036de3cd]style="background-color:teal;color:white;padding:4px"[/code:1:ac036de3cd]Dit is gewoon de normale CSS (maar niet als een los bestand, maar gewoon in de tag zelf). Je kan gewoon CSS blijven gebruiken in XML, dat is geen enkel probleem.
Link naar reactie
[quote:6a83490f7d="ik"]-DTD of XML Schema?[/quote:6a83490f7d]XML Schema is een werkgroep van het w3 heb ik begrepen, het alternatief van dtd zou XSchema moeten heten, of DDML, klopt dat?[quote:6a83490f7d="Remy"]Dit is een xsl-document die een XML-document kan omzetten in een XHTML 1.0 -document.[/quote:6a83490f7d]bedankt.[quote:6a83490f7d="Remy"]Dit is gewoon de normale CSS (maar niet als een los bestand, maar gewoon in de tag zelf). Je kan gewoon CSS blijven gebruiken in XML, dat is geen enkel probleem.[/quote:6a83490f7d]ik wist dat je css kon blijven gebruiken, maar je mag toch geen inlinestylsheet meer gebruiken in xhtml1.0strict of wel?
Link naar reactie
[quote:774c568578="termin8or"]XML Schema is een werkgroep van het w3 heb ik begrepen, het alternatief van dtd zou XSchema moeten heten, of DDML, klopt dat?[/quote:774c568578]Ja, dat klopt. De richting van W3C is om alles in XML te definieren, dus DTD (die niet in XML geschreven is) dient ook een waardige opvolger te krijgen. In de vorm van DDML (XSchema) is dit gelukt. Voor de mensen die geen flauw idee hebben wat de functie is voor DTD of DDML\XSchema, even een korte uitleg. In DTD\DDML\XSchema worden de regels van een XML- en\of HTML-document vastgelegd. Met regels bedoel ik dan bv.: 1. HTML-tag mag alleen de HEAD- en BODY-tag bevatten; 2. Een BODY-tag mag alleen atributten x,y,z bevatten en geen andere; 3. etc. Je kan DTD\DDML\XSchema dus zien als je blauwdruk voor je document, als je tabeldefinitie in een database (denk bv aan dat je elke kolom een restrictie kan opgeven, zoals alleen text met max. 4tekens). DTD\DDML\XSchema definieert je XML- of HTML-document dus, en met dit DTD\DDML\XSchema kun je dus valideren\controleren of je XML- of HTML-document klopt. (Hiervoor zijn parsers, zoals de online validatie-service van W3C). En heb dus ook goed in de gaten dat een DDML\XSchema een XML-document definieert, maar opzichzelf ook een XML-document is. [quote:774c568578="termin8or"]ik wist dat je css kon blijven gebruiken, maar je mag toch geen inlinestylsheet meer gebruiken in xhtml1.0strict of wel?[/quote:774c568578] Het attribute style mag je gewoon gebruiken en is valid xhtml1.0Strict., net zoals je JavaScript in je document mag gebruiken (denk aan onclick-events).
Link naar reactie
Bedankt voor de uitleg, ik wist het al wel een beetje, maar wat extra uitleg is nooit mis bij dit onderwerp. Ik probeer me er in te verdiepen, maar van sommige dingen heb ik nog geen flauw idee of het nu heeft en of het goed wordt ondersteund. Dit is denk ik nog dramatischer dan ms en css2 :cry: .[quote:c49086ba73="Remy"]Het attribute style mag je gewoon gebruiken en is valid xhtml1.0Strict., net zoals je JavaScript in je document mag gebruiken (denk aan onclick-events).[/quote:c49086ba73]weer wat geleerd, maar is het ook niet afgeraden oid? En hoe zit het dan met de container-tag style die mag toch niet meer?[quote-="ik"]-Wat zijn dit:XML Base, XML Encryption, XML Key Management, XML Query, XML Signature?[/quote]zijn dit ook werkgroepen van het w3? Weet iemand misschien wat ze doen of als het geen werkgroepen zijn: wat het is? En hoe zit het met xsl-fo? Is dit handig om te gaan gebruiken en server-sided te parsen, of kan je beter even blijven bij css, of heb ik xsl-fo verkeerd begrepen 8) grtzz..
Link naar reactie
  • 4 weken later...
Ik heb een [url=http://members.chello.nl/r.duijkeren/Test/XMLfamily.gif]plaatje[/url] gescand uit het boek "XML Developer's Guide" (ISBN 0-07-212648-5), die volgens mij in één klap duidelijk maakt hoe XML(-familie) is opgebouwd. XML kan men breed opvatten, men bedoelt dan de gehele familie (zoals het gehele bijgevoegde plaatje, maar niet uitsluitend!) of in stricte zin. In stricte zin heeft men het alleen over XML 1.0: De basis-definitie. Deze definitie van XML 1.0. is eigenlijk vrij simpel, het bevat regels zoals: - "elke tag dient afgesloten te worden", - "er dient goed genest te worden", - "een document dient minimaal dit en dit te bevatten", - etc. Eigenlijk de dingen die je al grotendeels gewend bent bij HTML. Dit is de basis van alle XML-definities. Om XML goed te kunnen gebruiken heeft men in de loop der tijd 'tools'\definities\applicaties ontwikkeld in XML om XML beter te kunnen gebruiken. Zoals XSLT en XSL(-FO) voor stijl en transformatie, en XLink, XPointer en XPath voor het linken en verwijzen. XPointer wordt gebruikt om intern in een document te linken, XLink om extern te linken). [b:a96c550215]XML Base[/b:a96c550215] XML base wordt gebruikt door XPointer en XLink. Het vertelt eigenlijk niets maar dan het 'basis-path' voor het document, zoals xml:base="http://example.org/today/". Dit wordt als 'base' gebruikt voor relatieve links in het document. [b:a96c550215]XML Encryption, XML Key Management en XML Signature[/b:a96c550215] Dit zijn definiteties van onderdelen om documenten te beveiligen\authoriseren\etc. Denk hier aan dezelfde technieken zoals een https-verbindingen met certificaten, etc. (het is eigenlijk de opvolger hiervoor) [b:a96c550215]XML Query[/b:a96c550215] XML Query kun je zien als (de opvolger van) SQL, maar dan in XML gevormd. Het dient dus om o.a. om gegevens te selecteren. Hopelijk is nu het en en ander wat duidelijker. -Rémy
Link naar reactie
Gewoon wat "Food for thought": XSL considered harfull --> [url]http://www.xml.com/pub/a/1999/05/xsl/xslconsidered_1.html[/url] Version 4 of ECMAScript will have xml as a native data format --> [url]http://www1.internetwire.com/iwire/release_html_b1?release_id=52349[/url] [url]http://dev2dev.bea.com/articles/JSchneider_XML.jsp[/url] [url]http://lambda.weblogs.com/discuss/msgReader$4374[/url] /E
Link naar reactie
Intressant artikel "XSL considered harmfull", bedankt! Geeft mijn gevoelens wat betreft XSL(FO) meteen kracht bij: dat CSS in de meeste gevallen de beste\snelste oplossing is en tezamen met DOM kun je een goede (event-driven) rich web applicatie maken (wat immers de logische stap is om het web een succes te maken, zie hiervoor ook een goede [url=http://www.macromedia.com/resources/business/rich_internet_apps/]presentatie[/url] om dit met flash te bereiken). Ook handig dat ECMA-script nu ook toepasbaar is op XML, maar had eigenlijk wel verwacht dat dit zou gebeuren.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...