Ga naar inhoud

marcel-58

Lid
  • Aantal items

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

marcel-58's prestaties

Junior

Junior (2/8)

  • Eerste reactie
  • IJsbreker
  • 30 dagen mijlpaal
  • Jubileum
  • Eerste reactie

Recente badges

0

Reputatie

  1. @Tukkertje: Groepsautomaat. @Lampje: Dank. Was ik bang voor.
  2. De vaatwasser van mijn zoon, Proline DWP4915SL, laat sinds kort de stop springen. Dit gebeurt niet meteen bij aanzetten maar kort daarna. Het gebeurt ook als hij een kort programma voor koud spoelen gebruikt. Er ligt geen water onder. Ik weet niet goed hoe ik het foutzoeken moet aanpakken, ga je onderdelen losmaken, welke dan eerst ? Ik ben nog niet bij het apparaat geweest.
  3. Hij doet het weer ! Het schoonmaken hielp niet voor de F09. Daarna weer getest en de fout kwam nog na 2 minuten. Toen geprobeerd te meten of het element spanning kreeg. Dat lukte niet, ik vond geen veilige manier om een verbinding in de connector te maken. Toen maar als laatste de kabels van het element nog een keer losgehaald, aan beide kanten, en weer vastgezet, en eerlijk gezegd het bedieningspaneel een flinke mep verkocht (aan de voorkant). Zoals je vroeger met een buizen-TV deed. Toen deed hij het weer. Maar nu komt het mooie, hij liep ook het hele programma door, kwam niet na 10 minuten met een filter-alarm. En ik denk dat dat wel degelijk komt door het schoonmaken. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Inmiddels 3 x gebruikt en hij blijft goed. Bijgevoegd een foto hoe het er ook uit kan zien onder de kap. Lampje, bedankt! Heb je geen link naar de oude bierknop ?
  4. Dag Lampje, Dank weer voor je snelle reactie. Blijft indrukwekkend. Ik realiseerde me vanavond pas dat ik je hele schoonmaakinstructie nooit goed begrepen heb (terwijl het er wel staat). Ik heb eerder gefocust op het plastic interieur vanaf het filter tot de uitlaat. Dat was het meest vies maar het minst belangrijk, realiseer ik me nu. Dom. Wat je zegt klopt. Beide thermostaten hebben een rood knopje, zijn dus maximaal-thermostaten, en staan inderdaad in serie met elkaar en het element. Tot de test van vandaag heb ik ze nooit hoeven resetten, ze spelen geen rol in het F09 probleem. Ik heb deze droger nieuw gekocht en heb nooit aan de bedrading van de thermostaten gezeten of laten repareren. Ik vermoed nu dat de regeling van het element op basis van de sensor gaat en niet met de thermostaat. Als ik F09 Google (in't Duits), vind ik twee verklaringen voor SIemens / Bosch: NTC sensor defekt en 'Heitzt nicht'. Ik denk dat dit oudere apparaat 'Heitzt nicht' bedoelt. Stel dat ik morgen concludeer dat het element helemaal niet wordt ingeschakeld, dan denk ik aan je suggestie van een kapot relais. Is dat vervangbaar of praat je dan over complete besturingseenheid ? Want dat laatste ga ik niet aan beginnen, dan zal het een nieuwe droger moeten worden. %^&*!!! hoop het niet. Dat biertje-knopje (donatie), bestaat dat nog ? Ik zie geen link.
  5. Dag Lampje, ik heb de droger schoongemaakt, zal morgen een foto sturen, het licht is nu niet goed. De F:09 treedt nog steeds op na 2 minuten. De uitstromende lucht wordt absoluut niet warm, maar het volume is goed. Ik heb de beide regelthermostaten getest, weer met hete lucht (van 130 graden). Voor je informatie, ik heb een hetelucht soldeerstation met regelbare temperatuur. BIj kamertemperatuur beide 00.01 Ohm. Beide regeltheromstaten slaan aan (de uitwendige bij 80 graden, de thermostaat in het element bij 90 graden) maar resetten niet automatisch; Alleen als je het rode knopje indrukt. Dus mijn interpretatie is dat ze alleen een beveiligingsfunctie kunnen hebben. Maar jij hebt eerder gesuggereerd dat de onderste (uitwendige) een regelfunctie heeft. Kan F:09 ook betekenen dat er helemaal geen warmte wordt gegenereerd ? Want dat is nu mijn indruk. Ik zal morgen aan de elementen meten of ze spanning krijgen bij opwarmen, bij de connector bovenin. Als altijd bedankt weer.
  6. @Lampje: spijtig dat je zo reageert. De binnenkant van de droger (na het filter, richting uitlaat) kun je niet inkomen met je arm, de uitstroomopening is behoorlijk wat smaller dan de afvoerbuis (rechthoekig, 8 x 5 cm(. Ook via de filterkant kun je er niet in, alleen rond de temperatuursensor was wel goed te reinigen. Dus ik heb verder gedaan wat ik kon met een stok en een doek. De bimetaalschakelaars waren wel bij Farnell te bestellen, maar met Eur 25 extra bezorgkosten wegens levering uit VS. Voor iets wat niet bewezen kapot is lopen dan de kosten wel erg op. Dus ik heb dat destijds laten rusten. Maar nu is er dus die F:09 die alles blokkeert. Ik heb de NTC op de heater opnieuw gechecked. Weerstandswaarde bij bijkeukentemperatuur is 29kohm (ca 18 graden). Opgewarmd tot 102 graden met hetelucht, gaf een weerstandswaarde van 1140 ohm. Dat is een goede waarde voor ca. 100 graden, dus deze sensor zelf is niet de oorzaak van de F:09. Ik heb ook de connectors halverwege en op het besturingspaneel losgehaald en weer vastgezet. Hielp niet. Ik heb ook de weerstandswaarden van het element gemeten. Er zijn 3 draden die het element in gaan, Grijs, zwart en blauw. Op Grijs naar blauw meet ik 26.7 ohm. blauw naar zwart 71.5 ohm, Grijs naar zwart 98 ohm. Dat klinkt consequent en lijken me redelijke waarden, en wijst niet op een defect verwarmingselement. Vraag is wat nog meer een F:09 kan veroorzaken.
  7. Hoi Lampje, mag ik voorstellen dat je deze thread sluit en de ander weer open zet ? We hebben al 3 jaar een droger die na 20 minuten een filteralarm geeft en dat is irritant, maar valt mee te leven. In de andere, nieuwe thread beschrijf ik het probleem dat we nu een F:09 foutmelding hebben (na 2 minuten) en geen was meer kunnen drogen. Daar heb ik wat meetresultaten voor.
  8. Dag Lampje, bedankt voor de snelle reaktie. En op zondagavond ! Draaien met open kap had ik in een andere thread gevonden. Bij 'Harry'. Ik zou ook liever op het DIY account verder zijn gegaan maar het overgezette account (naar Kieskeurig) synchroniseert blijkbaar niet goed. Ik moet altijd een nieuw wachtwoord instellen en dan eindig ik weer op dit account. Of als je bedoelt het filterprobleem, er waren geen opties meer. Ik zie op andere fora wel dat meer mensen dat probleem hebben, maar nergens een oplossing. Ik zal morgen kijken waar ik het element ohms kan doormeten. Eventueel stroom. Ik denk dat ik tot 10A kan meten, (zal ik nakijken), is dat genoeg, als ik dat wil proberen ?
  9. Dag, onze Siemens wasdroger WT36V300 geeft een error code F09. Ik heb de achterkant er al afgeschroefd, geen van de 2 rode reset-knopjes is in te drukken. Als ik de droger start met open kap, en van onder in het verwarmingselement kijk, gaat er helemaal niks gloeien, gedurende de 2 minuten dat hij draait. Daarna slaat hij weer af met F09. Ik heb de weerstandswaarde van de temperatuursensor achter ook gemeten, was 29.45 kOhm. Het is een 20k sensor. LIjkt wel goed. Dit is dezelfde wasdroger waar ik onder een ander account (MCP) al gemeld heb dat hij eeuwig een filter alarm geeft na 10-20 minuten. Is nooit goed gekomen, maar toen heb ik wel geleerd wat de weerstandswaarden van de sensor achter en voor moeten zijn.
  10. Dag, ik lees: ELTH K-II, 80 NC T175. Deze vind ik niet bij bijv, parts.nl of bsh-group.com of elders. BIj Conrad zijn er verschillende met 16A die bij 80 graden openen, maar zonder reset knop. En wat betekent de T175 ? Zegt dat iets over de sluit-temperatuur ? Bedankt weer.
  11. Dag @Lampje, Hier een foto van de ventilator. Volgens mij werkt die prima, aan de uitgaande luchtstroom te beoordelen. Je hebt natuurlijk gelijk met de NTC test, maar ongeacht de uitkomst, ga ik toch de sensor vervangen, omdat ik niks anders meer kan bedenken. Omdat de weerstandswaarde bij kamertemperatuur OK is, zou de oorzaak ook wel een subtiele afwijking kunnen zijn en die ga ik niet kunnen vaststellen.
  12. En nog wat algemene informatie over toegang tot de verwarmings-sensor (2/2) (Er lijken maar 3 foto's in 1 artikel te passen, daarom dit stukje apart). Hier is de sensor gedemonteerd te zien. Om bij de connector van deze sensor te komen moet het deksel er af. (2 schroeven aan de achterkant, dan naar achteren schuiven en optillen). Stroom eraf (stekker eruit) aub. Volg de draden van de sensor voor de goede connector in het linker blokje. Rechterblokje is voor de netspanning. Voor betrouwbaar doormeten van de sensor moet je de connector losmaken.
  13. Hier wat algemene informatie over toegang tot de verwarmings-sensor (1/2) Zowat het hele apparaat kan worden gedemonteerd met een Torx-15 schroevendraaier. Eerste stap: Stroom eraf (stekker eruit) aub. Achterkant van de droger. Voor toegang tot de sensor, ventilator of het verwarmingselement hoeft het deksel er niet af. Voor toegang tot de connector van de sensor, trommel, motor, etc. is dat wel de eerste stap. Voor de sensor zelf, schroef alle schoeven van de kap los (niet die van de zijpanelen). Let op dat er 2 typen schroeven zijn, een voor in een plastic ondergrond (zelftapper model, rechts op de foto) en een voor metaal op metaal (boutje, links). Als de kap er af is, zie je het verwarmingselement. Rechts op het element zit de sensor, vastgezet met metalen clipjes. Om de sensor te verwijderen moeten die opengebogen worden.
  14. Ik heb hem leeg, zonder slang laten draaien en ook dan slaat hij af na 7 minuten. Er komt een mooie airflow uit de uitlaat, Dus er zit intern geen blokkade, de slang is ook het probleen niet, en de ventilator doet het goed. Ik heb geen nauwkeurige temperatuursensor, dus de NTC test van het filmpje kan ik niet eenvoudig nadoen. Ik heb nu eerst de front-NTC besteld (die is het goedkoopst) in de hoop dat daar het probleem zit. Anders vervang ik die achter ook maar. Foto's moet ik nog even reduceren, ze vallen ook wat tegen, maar ik plaats ze nog. Ik zal ook laten weten hoe het afloopt. Mannen, bedankt, tot volgend jaar, en alvast beste wensen !
×
×
  • Nieuwe aanmaken...