Ga naar inhoud

RLF

Lid
  • Aantal items

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

    Nooit

Alles dat geplaatst werd door RLF

  1. Zo, je even een update geven, want ik kon nog niet accepteren de print of machine te vervangen. De sluiting kan toch wat kleins zijn?; Op het werk een team met electronica mannen ook nog eens laten kijken naar de bedieningsprint: 50 ohm weerstand op de 12 v lijn. Da's niet goed. Print aangesloten op een voeding: te hoge stroom. Conclusie: nieuwe print, want het kan in de chips zitten. 110 euro bij Electrolux. Later toch nog een keer terug naar die mannen met nieuwe bevindingen nadat ik thuis nog eens heb zitten meten en sporen traceren. Breuk gemaakt in de 12 v lijn en gebied met kortsluiting kunnen downsizen naar een plek die eerder ook iets warm werd bij aansluiten losse voeding. Zie bijlage: een kleine condensator was het probleem! Die gaf sluiting. Eentje van een afvalprint terug geplaatst en... Leven!!! Bizar, een onderdeel van een paar centen. Van de week een was drogen, kijken of ie het blijft doen. Dank nogmaals voor al je hulp. Iets met de aanhouder en winnen...
  2. Helder verhaal over de diodes. Ik dacht, misschien heeft die nog wat te maken met de lage spanningen bij aangesloten bedieningspaneel. Buiten de print meten is nodig om eerlijke waardes te krijgen. Ik begrijp dat ik daar niet mee aan de slag hoef en duidelijk is dat de voedingsprint oké is, gezien je eerdere uitleg over de overbelasting beveiliging. Dan door naar plan B; Ik ga op zoek naar een voordelige tweede machine om de prints te vervangen als ik die op de korte termijn kan vinden. Heb ik gelijk de overige onderdelen op reserve als er nog eens wat anders stuk gaat Dank tot zover voor je hulp. Ik heb echt veel geleerd van de zoektocht: levert het toch wat op!
  3. Zo, weer gemeten. En weer wat geleerd. Ik heb de 3 condensatoren op voltage doorgemeten met aangesloten bedieningspaneel. Er zit ook een diode tussen vanaf de transformer. Bij alle 3 krijg ik dezelfde lage ingezakte voltages. Bij paneel los zij de waarden weer 5,1v 7,8v en 5,1v. Ik vermoed dat zij dan C4 zijn van de lay-out???... ook weer van geleerd... Ik snap nu ook hoe de waardes 5,1 en 13v (7,8 + 5,1) op de output worden gemaakt. Waardes op de condensatoren zijn op alle 4: 35v 220uf. Opvallend: ik heb de diodes doorgemeten op de diode stand. Eén kant op moet je OL krijgen weet ik, andere kant op een waarde tussen 0,3 en 0,6. Bij één van de diodes ( de bovenste van het koppeltje uit de afbeelding hieronder) krijg ik op beide kanten een waarde (0,3 v en omgedraaid 1,05v). De anderen doen dit niet.
  4. Dan was mijn gedachtengang n.a.v. je bericht goed: Ik had dezelfde waarden op C4 verwacht dan op de uitgang. Of in ieder geval: ook de 'voltage inzakking' Ik ga vanavond wat metingen doen. Ook een dubbelcheck op C4. Dan kan ik je ook de gegevens van C4 geven. Ik kom er bij je op terug! Ik vermoedde dat het deze in de afbeelding is. want na de omvormer, na een diode. Kan het ook het drietal rechts zijn? Daar zit ook dubbele diode. Ik zal daarop het voltage meten met aangesloten bedieningspaneel.
  5. Lampje, Ik wil toch nog even terugkomen op een laatste meting die ik heb gedaan n.a.v. je eerdere reactie. Je schreef het volgende: "De comparator schakelt bij hoog, reset de flip flop, blokkeert de mosfet en zakt de spanning vanwege ontladen C4 weer langzaam in, en dus ook de stroom. Ik heb C4 gemeten mét de bedieningsprint aangesloten; deze blijft stabiel op 17 volt. Het voltage blijft dus hetzelfde of je nu het bedieningspaneel aansluit (waarmee het voltage geheel inkakt op de output naar het bediendingspaneel) of ontkoppeld. Als ik je verhaal goed begrijp... had C4 toch ook mee moeten zakken in de stroomdip bij aangesloten bedieningspaneel?
  6. Daar was ik al een beetje bang voor... met chips en zonder lay-out is het niet te doen. Ik kan wel de sporen herleiden, maar gezien er niet eens 13v en 5v binnenkomen valt er weinig te meten. Kortsluiting zou het ergens moeten zijn volgens jou? Soldering op de draaiknop vond ik ook twijfelachtig en heb ik al opnieuw gedaan ( na de foto) maar geen effect. Weerstandsmeting is ook oké. Spijtig... we waren zo goed op weg. Veel geleerd. Verdrietig om een bijna nieuw apparaat af te moeten voeren. We gaan eens kijken wat we gaan doen. Wat zou ik graag toch eens alle prints omwisselen met die uit een zelfde (defect) model. Bedankt in ieder geval voor het meedenken👍
  7. Niet zo moeilijk...ik hoop het ?. Visueel valt me niets op. Alles ziet er netjes uit. Maar waar te beginnen... ik vermoed rechts naast de stekker, dat dat het begin is, zie de foto's. Enkele foto's zijn hier bijgevoegd. Ze hebben de omschrijving 'bedieningspaneel' https://drive.google.com/drive/folders/1ni81-IcVGEti_FDkDhaSW9XyAnOrCDXH?usp=sharing Ter dubbelcheck nog een meting gedaan met de keuzeschakelaar op een andere stand: zelfde waarden op de voeding output dan eerder beschreven. Die schakelaar heeft dus geen effect; we moeten daarvoor blijven inderdaad...
  8. Kijk! Dan lijkt de LNK dus ook te werken(?) Ik begrijp dat we moeten gaan focussen op de bedieningsprint? Dan moet ik die maar eens proberen te doorgronden. Heb je nog wat van me nodig om mee te denken? Ik heb overigens gemeten met de keuzeschakelaar in de 0-(uit) stand. Dan is het misschien logisch dat ik dit nu meet?
  9. .... dat heb ik ook wel eens gehad na een heel verhaal typen,kan gebeuren. Foto's van de bedieningsprint heb ik op Google drive erbij gezet. Uiteraard heb ik ( via weerstandsmeting) gecheckt of er geen draadbreuk of slecht contact is; alles goed. Tweede check gedaan of stroom daadwerkelijk op de bedieningsprint aankomt: nou... waar ik: - 14 v verwacht krijg ik van 0,1v piekend naar 1,5v ongeveer elke 2 seconden. - 5,1 v verwacht: krijg ik 0,1v met pieken naar 0,4 om de 2 seconden. - De 0 lijn blijft 0. Da's mogelijk de datalijn. Ik krijg deze waarden op het bedieningspaneel, maar ook op de output van de voeding. Haal ik het bedieningspaneel weer los, dan herstellen de 14v en 5v zich weer. Het lijkt dan of de voeding helemaal inzakt? Even terug nog naar de voltages op de uitgang naar bedieningspaneel. Met m'n fonkelnieuwe multimeter gemeten en nu juist ingetekend ( ik had het fout genoteerd in mijn post van een paar dagen terug... dom!):
  10. Goede tip, dat dan maar niet doen. C4: 15,1 volt. Loopt langzaam op. Na één minuut staat ie op 16,4 volt DC. Na ontkoppelen netstroom loopt deze weer heel traag af. Misschien op de zaken vooruitlopend heb ik toch even de waardes gemeten bij de aansluiting naar het bedieningspaneel. Zie bijgevoegde foto. De min - probe heb ik op de met zwart aangegeven plek gehouden. Met rood de andere 3 punten gemeten.
  11. Dankjewel voor je uitleg, dat verduidelijkt! Goed, ik heb vanmiddag een nieuwe LNK ontvangen. Oude eruit gesoldeerd. Antistatisch bandje gebruikt en de nieuwe chip nauwelijks aangeraakt. Gesoldeerd en verbindingen gecheckt; allen goed. Solderen ging soepel. De print weer in de houder geklikt en alles on de droger aangesloten.... Niks... De machine geeft geen teken van leven, helaas. Ongelofelijk. Jij nog ideeën? Een 2e hands van marktplaats en de prints overzetten is nog een optie. Zo'n net apparaat. Ik wil nog niet opgeven en 'm weggooien... Kan ik bv de output meten op de voedingsprint richting bedieningspaneel?
  12. Dag Lampje, Dan gaan we dat doen! Ik bestel een nieuwe chip en een bandje om me te aarden, poging 2. Kan je me uitleggen wat je bedoeld met terugkoppeling? Gewoon om te begrijpen hoe het werkt; Zou de LNKchip goed moeten werken met de spanningen die we hebben gemeten hierboven? Dus: de spanning op de print is op alle plekken juist. De LNK is daarmee weer de eerste verdachte, omdat de juiste voltages worden aangeboden, maar geen reactie van de machine krijgen.. ?
  13. Helder! C4 gevonden, vlak naast de trafo met daartussen een smd diode. Boel weer aangesloten en gemeten op beide pootjes van C4: 15,5 volt. Deze loopt heel langzaam op. Na een minuut staat het voltage op 16,8 volt, na 2 minuten op 17,4 Volt. Da's dus geen 12 volt... Als stroom eraf is blijft C4 geladen en loopt het voltage heel langzaam terug. De andere 3 elcos verderop ook maar direct gemeten voor wat het waard is, stabiel op 5,11v, 7,89v en 5,11v Bij stroom eraf zijn ze alle 3 nagenoeg direct spanningloos.
  14. Mooi! Ter dubbelcheck; de spanning op de elco meet ik niet door op elk pootje een pen te houden. Ik gebruik J2 nog steeds als vast punt, toch? Of moet ik nu na de omvormer meten? We leren...
  15. Zo, Allereerst; een multimeter met mogelijkheid om de elcos door te meten is onderweg. Zojuist de metingen gedaan. Print op tafel met een los snoer gevoed. Ik wil nog melden dat ik ook de check van source naar drain nogmaals heb gedaan: stabiel op 437v DC. Resultaat van de meetpunten: 1: 230v AC 2: krijg ik nog niet gevonden. Kan ik me verder in verdiepen als dat meerwaarde heeft. 3: 304 v DC 4: 430 v DC Na de diode gaat het van 230 ac naar 304 dc. Mogelijk de eerdere meting iets niet goed gedaan. Ik leer bij. Alle gemeten waarden zijn stabiel(!) Ralf
  16. Dag Lampje, Dank weer voor je uitgebreide reactie en meedenken. Mezelf blind gestaard op de printplaat en thuis commentaar "Ben je nou weer met die droger bezig?" -> Ja, ik heb me er behoorlijk in vastgebeten :) , en langzaam begin het schema hierboven te kunnen vertalen naar wat ik op de print zie. Leerzaam, maar complex! Voor mij ter dubbelcheck: 1. Op de print zie ik twee diodes, inderdaad ver voorbij de LNK. Moet ik ook nog op zoek naar SMD diodes, die er dus heel anders uit zien? 2. Ik moet op zoek naar J2. Je wilt de meetwaarden weten van punt 1, 2, 3 en 4? Houd ik dan één pen van mijn multimeter op (nog te zoeken) punt 'J2', multimeter op 600 en dan punt 1,2,3 en 4 met de andere pen? 3. Kan jij uit het schema opmaken wat RF1 is? Is dit de door mij vervangen weerstand? Dan is de ohmse waarde in dit schema een andere...? 4. Op jouw schema; wat betekend het symbool bij L1 en L2? Is dat een spoel ofzo? De blauwe staande schijfjes op de print? 5. Elco's doormeten wordt met mijn huidige apparatuur nog een uitdaging... - Losse voedingskabel heb ik inmiddels gemaakt.
  17. Kijk, goed om te weten waar we over schrijven. Er is maar één LNK aanwezig, zoals op de foto's zien op de voedingsprint. Aan welke details kan ik je helpen? Foto's van de print van het bedieningspaneel? Zeg 't maar... :)
  18. Ik heb het idee dat we steeds een stapje verder komen. Dank tot zover nogmaals! Ik heb voor de verduidelijking van de constructie nog wat foto's hieronder bijgevoegd. Het netsnoer zit direct aangesloten op de print. Je moet me even helpen waar het ontstoringsfilter zit en hoe ik die nameet... Voor wat betreft de bedieningsknop: Met een blauwe 4 aderige kabel is deze aangesloten op de voedingsprint. De losse draaiknop zit ook weer los aangesloten op het printje met de knoppen/ display. Ik kan wellicht meten wat er op de uitgangen van de voedingsprint / ingang van het bedieningspaneel staat: Hoe pak ik dat aan? Er is niet af te leiden wat wat moet zijn, Doen ze slim, die fabrikanten. Wellicht met jou expertise te achterhalen? De kabel voeding > bedieningspaneel is in ieder geval in orde. Het IC is dus ook nog verdacht... Ik wil eerst bovenstaande checks proberen te doen. Geeft dat geen soelaas, dan bestel ik nog een LNK.
  19. De keuzeschakelaar bevind zich op een andere print, dus in de droger een test gedaan. Uiteraard de prints aan elkaar aangesloten. Drain en Source gemeten, multimeter op DC, 600. Ik krijg geen strakke waarde. Het getal danst van 200 tot 600+. Ook op de AC stand. Check met multimeter in t stopcontact gedaan: stabiel op 234 V. Er lijkt dus wel stroom te komen naar het ic, maar die lijkt niet stabiel. Ik kreeg dit bij de keuzeknop op 0. Op een andere stand van de knop (aan) hetzelfde resultaat....
  20. Lampje, goed advies vwb de aarding, staat op de verlanglijst. Goed om te lezen dat oplopende weerstand te verklaren is. Kan je me helpen hoe ik meet of we 230 op de Drain - source hebben?? Print aansluiten in de droger. Stekker er in. Dan dus meten; Moet dat in DC als ik de datasheet goed lees? Een probe op een source, de ander op de drain? Ralf
  21. Ik heb mezelf niet geaard.. Gegokt dat dat moest kunnen... De weerstand meet 99,6 ohm. Die lijkt oké. De weerstand die er origineel op zat geeft 47,2 om. Ze zijn beiden nog goed dus. Op alle 4 de source pinnen van de LNK loopt de ohmwaarde op de multimeter omhoog ( met een probe op de Drain). Ook van BP naar D trouwens. Andere metingen die ik nog kan doen? Bedankt weer!
  22. Beste Lampje, Dank voor je snelle reactie en fijn dat je wilt meedenken. Laten we beginnen met goede foto's. Ik heb ze in deze map gezet. Hopelijk kan je hier meer mee: https://drive.google.com/drive/folders/1ni81-IcVGEti_FDkDhaSW9XyAnOrCDXH?usp=sharing Goede tips ook over het solderen. Mooie truc ook voor het desolderen! Ik heb wel eens vaker kleine IC's overgezet, bijvoorbeeld in autoradio's om zo de code bij de auto te kunnen houden; altijd met succes. De print na de-solderen voorbereid met fluxpasta, ic erop gelegd en met een kleine bout, 15 Watt eerst de hoeken aangestipt. Daarna alle pootjes nagestreken. Wil niet zeggen dat ie niet te warm is geworden natuurlijk. Goed. De LNK checken. Ik heb de oude LNK bewaard en gemeten: Met de min- probe van de multimeter op de Drain: Weerstand van > 2000K ohm. Andersom: geen verbinding. Als ik de Nieuwe LNK meet, nog op de printplaat: op beide manieren: oplopende weerstand. Gemeten met een voordelige multimeter; ik ga eens investeren in een degelijk apparaat. Kunnen we zo een stap verder? Groeten, Ralf
  23. Beste experts, Ralf hier, met een koppige Electrolux; graag jullie hulp! Een inleiding; Onze wasdroger doet sinds kort helemaal niets meer. Het betreft een Electrolux EDP2074PEW. Type: TC09H54HW Product nummer: 916 097 012 00 Serienummer: 41407299 We hebben ‘m nog geen 100 keer gebruikt in de afgelopen 8 jaar. De laatste was kwam klam uit de droger. Het apparaat stond uit. Mogelijk ie tijdens het proces gestopt, of het droogprogramma te kort geweest. Hoe dan ook: hij doet niets. Stopcontact etc gecheckt; allemaal in orde. Het apparaat geeft geen kik na een draai aan de keuzeknop (er zit geen losse aan / uit schakelaar op; dit is de draaiknop) Dan ga je googlen, want ik ga zo’n jong gebruikt apparaat niet zomaar vervangen. Hoofdverdachten: de bekende IC, in dit geval een LNK364GN en een weerstand. Vervolgens de voedingsprint gedemonteerd. Deze bevind zich rechtsbovenin de droger. Ik lees dat deze componenten soms zichtbaar zijn doorgebrand. Dat was bij mijn Electrolux niet het geval. Beide componenten zagen er nog gaaf uit. De veiligheidsweerstand was ook nog goed; ik meette 47 ohm. Toch besloten een nieuwe LNK en weestand (100 ohm) te bestellen en beiden vervangen, want het kan zomaar zijn dat er toch iets mis is in de LNK. De oude LNK heb ik voorzichtig losgesneden; daarna kon ik de restanten op de printplaat gemakkelijk lossolderen. Nieuwe LNK geplaatst evenals de weerstand. Dit ging soepel. Helaas doet de machine nog steeds niets. Anticlimax dus! Print nogmaals bekeken; ik zie niets geks. Ik heb ook mijn soldeerwerk doorgemeten; alle pootjes maken goed contact Kan ik nog wat checks of metingen doen om e.e.a. uit te sluiten? Graag jullie hulp… Groeten, Ralf
×
×
  • Nieuwe aanmaken...