Ga naar inhoud

RLF

Lid
  • Aantal items

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

    Nooit

RLF's prestaties

Nieuwkomer

Nieuwkomer (1/8)

  • Eerste reactie
  • IJsbreker

Recente badges

0

Reputatie

  1. Zo, je even een update geven, want ik kon nog niet accepteren de print of machine te vervangen. De sluiting kan toch wat kleins zijn?; Op het werk een team met electronica mannen ook nog eens laten kijken naar de bedieningsprint: 50 ohm weerstand op de 12 v lijn. Da's niet goed. Print aangesloten op een voeding: te hoge stroom. Conclusie: nieuwe print, want het kan in de chips zitten. 110 euro bij Electrolux. Later toch nog een keer terug naar die mannen met nieuwe bevindingen nadat ik thuis nog eens heb zitten meten en sporen traceren. Breuk gemaakt in de 12 v lijn en gebied met kortsluiting kunnen downsizen naar een plek die eerder ook iets warm werd bij aansluiten losse voeding. Zie bijlage: een kleine condensator was het probleem! Die gaf sluiting. Eentje van een afvalprint terug geplaatst en... Leven!!! Bizar, een onderdeel van een paar centen. Van de week een was drogen, kijken of ie het blijft doen. Dank nogmaals voor al je hulp. Iets met de aanhouder en winnen...
  2. Helder verhaal over de diodes. Ik dacht, misschien heeft die nog wat te maken met de lage spanningen bij aangesloten bedieningspaneel. Buiten de print meten is nodig om eerlijke waardes te krijgen. Ik begrijp dat ik daar niet mee aan de slag hoef en duidelijk is dat de voedingsprint oké is, gezien je eerdere uitleg over de overbelasting beveiliging. Dan door naar plan B; Ik ga op zoek naar een voordelige tweede machine om de prints te vervangen als ik die op de korte termijn kan vinden. Heb ik gelijk de overige onderdelen op reserve als er nog eens wat anders stuk gaat Dank tot zover voor je hulp. Ik heb echt veel geleerd van de zoektocht: levert het toch wat op!
  3. Zo, weer gemeten. En weer wat geleerd. Ik heb de 3 condensatoren op voltage doorgemeten met aangesloten bedieningspaneel. Er zit ook een diode tussen vanaf de transformer. Bij alle 3 krijg ik dezelfde lage ingezakte voltages. Bij paneel los zij de waarden weer 5,1v 7,8v en 5,1v. Ik vermoed dat zij dan C4 zijn van de lay-out???... ook weer van geleerd... Ik snap nu ook hoe de waardes 5,1 en 13v (7,8 + 5,1) op de output worden gemaakt. Waardes op de condensatoren zijn op alle 4: 35v 220uf. Opvallend: ik heb de diodes doorgemeten op de diode stand. Eén kant op moet je OL krijgen weet ik, andere kant op een waarde tussen 0,3 en 0,6. Bij één van de diodes ( de bovenste van het koppeltje uit de afbeelding hieronder) krijg ik op beide kanten een waarde (0,3 v en omgedraaid 1,05v). De anderen doen dit niet.
  4. Dan was mijn gedachtengang n.a.v. je bericht goed: Ik had dezelfde waarden op C4 verwacht dan op de uitgang. Of in ieder geval: ook de 'voltage inzakking' Ik ga vanavond wat metingen doen. Ook een dubbelcheck op C4. Dan kan ik je ook de gegevens van C4 geven. Ik kom er bij je op terug! Ik vermoedde dat het deze in de afbeelding is. want na de omvormer, na een diode. Kan het ook het drietal rechts zijn? Daar zit ook dubbele diode. Ik zal daarop het voltage meten met aangesloten bedieningspaneel.
  5. Lampje, Ik wil toch nog even terugkomen op een laatste meting die ik heb gedaan n.a.v. je eerdere reactie. Je schreef het volgende: "De comparator schakelt bij hoog, reset de flip flop, blokkeert de mosfet en zakt de spanning vanwege ontladen C4 weer langzaam in, en dus ook de stroom. Ik heb C4 gemeten mét de bedieningsprint aangesloten; deze blijft stabiel op 17 volt. Het voltage blijft dus hetzelfde of je nu het bedieningspaneel aansluit (waarmee het voltage geheel inkakt op de output naar het bediendingspaneel) of ontkoppeld. Als ik je verhaal goed begrijp... had C4 toch ook mee moeten zakken in de stroomdip bij aangesloten bedieningspaneel?
  6. Daar was ik al een beetje bang voor... met chips en zonder lay-out is het niet te doen. Ik kan wel de sporen herleiden, maar gezien er niet eens 13v en 5v binnenkomen valt er weinig te meten. Kortsluiting zou het ergens moeten zijn volgens jou? Soldering op de draaiknop vond ik ook twijfelachtig en heb ik al opnieuw gedaan ( na de foto) maar geen effect. Weerstandsmeting is ook oké. Spijtig... we waren zo goed op weg. Veel geleerd. Verdrietig om een bijna nieuw apparaat af te moeten voeren. We gaan eens kijken wat we gaan doen. Wat zou ik graag toch eens alle prints omwisselen met die uit een zelfde (defect) model. Bedankt in ieder geval voor het meedenken👍
  7. Niet zo moeilijk...ik hoop het ?. Visueel valt me niets op. Alles ziet er netjes uit. Maar waar te beginnen... ik vermoed rechts naast de stekker, dat dat het begin is, zie de foto's. Enkele foto's zijn hier bijgevoegd. Ze hebben de omschrijving 'bedieningspaneel' https://drive.google.com/drive/folders/1ni81-IcVGEti_FDkDhaSW9XyAnOrCDXH?usp=sharing Ter dubbelcheck nog een meting gedaan met de keuzeschakelaar op een andere stand: zelfde waarden op de voeding output dan eerder beschreven. Die schakelaar heeft dus geen effect; we moeten daarvoor blijven inderdaad...
  8. Kijk! Dan lijkt de LNK dus ook te werken(?) Ik begrijp dat we moeten gaan focussen op de bedieningsprint? Dan moet ik die maar eens proberen te doorgronden. Heb je nog wat van me nodig om mee te denken? Ik heb overigens gemeten met de keuzeschakelaar in de 0-(uit) stand. Dan is het misschien logisch dat ik dit nu meet?
  9. .... dat heb ik ook wel eens gehad na een heel verhaal typen,kan gebeuren. Foto's van de bedieningsprint heb ik op Google drive erbij gezet. Uiteraard heb ik ( via weerstandsmeting) gecheckt of er geen draadbreuk of slecht contact is; alles goed. Tweede check gedaan of stroom daadwerkelijk op de bedieningsprint aankomt: nou... waar ik: - 14 v verwacht krijg ik van 0,1v piekend naar 1,5v ongeveer elke 2 seconden. - 5,1 v verwacht: krijg ik 0,1v met pieken naar 0,4 om de 2 seconden. - De 0 lijn blijft 0. Da's mogelijk de datalijn. Ik krijg deze waarden op het bedieningspaneel, maar ook op de output van de voeding. Haal ik het bedieningspaneel weer los, dan herstellen de 14v en 5v zich weer. Het lijkt dan of de voeding helemaal inzakt? Even terug nog naar de voltages op de uitgang naar bedieningspaneel. Met m'n fonkelnieuwe multimeter gemeten en nu juist ingetekend ( ik had het fout genoteerd in mijn post van een paar dagen terug... dom!):
  10. Goede tip, dat dan maar niet doen. C4: 15,1 volt. Loopt langzaam op. Na één minuut staat ie op 16,4 volt DC. Na ontkoppelen netstroom loopt deze weer heel traag af. Misschien op de zaken vooruitlopend heb ik toch even de waardes gemeten bij de aansluiting naar het bedieningspaneel. Zie bijgevoegde foto. De min - probe heb ik op de met zwart aangegeven plek gehouden. Met rood de andere 3 punten gemeten.
  11. Dankjewel voor je uitleg, dat verduidelijkt! Goed, ik heb vanmiddag een nieuwe LNK ontvangen. Oude eruit gesoldeerd. Antistatisch bandje gebruikt en de nieuwe chip nauwelijks aangeraakt. Gesoldeerd en verbindingen gecheckt; allen goed. Solderen ging soepel. De print weer in de houder geklikt en alles on de droger aangesloten.... Niks... De machine geeft geen teken van leven, helaas. Ongelofelijk. Jij nog ideeën? Een 2e hands van marktplaats en de prints overzetten is nog een optie. Zo'n net apparaat. Ik wil nog niet opgeven en 'm weggooien... Kan ik bv de output meten op de voedingsprint richting bedieningspaneel?
  12. Dag Lampje, Dan gaan we dat doen! Ik bestel een nieuwe chip en een bandje om me te aarden, poging 2. Kan je me uitleggen wat je bedoeld met terugkoppeling? Gewoon om te begrijpen hoe het werkt; Zou de LNKchip goed moeten werken met de spanningen die we hebben gemeten hierboven? Dus: de spanning op de print is op alle plekken juist. De LNK is daarmee weer de eerste verdachte, omdat de juiste voltages worden aangeboden, maar geen reactie van de machine krijgen.. ?
  13. Helder! C4 gevonden, vlak naast de trafo met daartussen een smd diode. Boel weer aangesloten en gemeten op beide pootjes van C4: 15,5 volt. Deze loopt heel langzaam op. Na een minuut staat het voltage op 16,8 volt, na 2 minuten op 17,4 Volt. Da's dus geen 12 volt... Als stroom eraf is blijft C4 geladen en loopt het voltage heel langzaam terug. De andere 3 elcos verderop ook maar direct gemeten voor wat het waard is, stabiel op 5,11v, 7,89v en 5,11v Bij stroom eraf zijn ze alle 3 nagenoeg direct spanningloos.
  14. Mooi! Ter dubbelcheck; de spanning op de elco meet ik niet door op elk pootje een pen te houden. Ik gebruik J2 nog steeds als vast punt, toch? Of moet ik nu na de omvormer meten? We leren...
  15. Zo, Allereerst; een multimeter met mogelijkheid om de elcos door te meten is onderweg. Zojuist de metingen gedaan. Print op tafel met een los snoer gevoed. Ik wil nog melden dat ik ook de check van source naar drain nogmaals heb gedaan: stabiel op 437v DC. Resultaat van de meetpunten: 1: 230v AC 2: krijg ik nog niet gevonden. Kan ik me verder in verdiepen als dat meerwaarde heeft. 3: 304 v DC 4: 430 v DC Na de diode gaat het van 230 ac naar 304 dc. Mogelijk de eerdere meting iets niet goed gedaan. Ik leer bij. Alle gemeten waarden zijn stabiel(!) Ralf
×
×
  • Nieuwe aanmaken...