Ga naar inhoud

Olie, de soorten, welke worden afgeraden ?


Aanbevolen berichten

  • Reacties 43
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

[quote:17a3de6101="AswinW"]Voor smering fannen. - Motor olie ? - Naaimachine olie (wordt afgeraden) - Siliconenspray ? - Olijfolie ? - Zonnebloemolie ? - slaolie ? Ik heb ooit 's motorolie gebruikt en ook dat smeerde prima, nergens problemen mee gehad. Ik vraag het me af. Olie is olie volgens mij.[/quote:17a3de6101]ik heb ooit is motorolie gebruikt en het was in een keer HARD (werkt dus niet) naaimachine olie kan, verharst na 3 jaar, maar tegen die tijd heb je alweer een andere. de rest van de olies weet ik niet zoveel af. en trouwens olie = olie klopt ook niet, heb jij wel is iemand motorolie over z'n sla zien doen? :lol:
Link naar reactie
Er zijn grofweg twee soorten olies: Minerale olie en plantaardige ( en dierlijke) olie. Die laatste soort kun je vergeten, leuk om in te bakken maar totaal ongeschikt om mee te smeren. voor minerale olie geld dat hoe hoger de belasting, hoe dikker de olie ( zou moeten zijn. een Fan wordt nauwelijks belast, dus dat speelt geen rol. Wat wel een rol speelt ( wat betreft de viscositeit) is de demping. als je bijvoorbeeld teflonspray gebruikt, is je demping op termijn 0. de olie (drager voor het gladde teflon) verdampt, zodat een teflonlaagje achterblijft. draait supersoepel, maar de lagers beginnen bijwijze van spreke te rammelen ( heel klein beetje, maar toch) omdat er geen smeermiddel is dat ze dempt. Als je bijvoorbeeld het andere uiterste neemt, kogellagervet bijvoorbeeld, dan word je fan superstil. dit komt omdat het dikke vet heel weing rammelen toestaat ( het kost heel veel kracht om het vet te verplaatsen) Keerzijde hiervan is wel dat de wrijving ook toeneemt. Idealiter zou je dus een compromis moeten vinden tussen weinig weerstand en hoge demping. Persoonlijk vind ik motorolie een goede oplossing ( mist de olie niet verharst wat ik nog nooit heb meegemaakt overigens)
Link naar reactie
[quote:ed6222bbab="AswinW"]Voor smering fannen. - Motor olie ? - Naaimachine olie (wordt afgeraden) - Siliconenspray ? - Olijfolie ? - Zonnebloemolie ? - slaolie ? Ik heb ooit 's motorolie gebruikt en ook dat smeerde prima, nergens problemen mee gehad. Ik vraag het me af. Olie is olie volgens mij.[/quote:ed6222bbab] je heb ook corolie.
Link naar reactie
Lijnzaadolie en andere plantaardige oliën zijn absoluut af te raden vanwege chemische instabiliteit in combinatie met zuurstof: polymerisatie vanwege de onverzadigbaarheid in dit soort vetten: er zitten dubbele bindingen in die kunnen openklappen en gaan reageren met zuurstof of met andere opengeklapte dubbele bindingen van andere oliemoleculen waardoor er een soort netwerk onstaat (supermolecuul: polymerisaat. Lijnzaadolie wordt zelfs gebruikt als basis voor olieverf.... Het verhardt volledig in een week tijd vanwege het proces van polymerisaat. De enige juiste oliën zijn dus n-alkanen zoals zeer dunne paraffine (Paraffinum Perliquidum Ph. Eur (Pharmacopea Europea)) of siliconenolie die inert voor zuurstof en andere oxidanten uit de atmosfeer.
Link naar reactie
Wat dachten jullie van siliconenolie in de oranje spuitbus van de Aldi? Verharst niet, verbrandt niet, kan tegen hoge temperaturen en geleidt geen electriciteit( Zit ook in grote transformatoren en compressors van koelsystemen), o ja en het is transparant, dus geeft geen gekleurde vlekken en veel soorten kunststoffen kan je er ook mee opfrissen ! Rubber gaat hiermee ook niet aan metaal vastrotten, ergo alleen dit !!!!!!
Link naar reactie
Hoi, Haarlemmer olie is een beetje uit de tijd, , kruiden en zwavel en de terebintholie , ik zal het niemand aanraden, komt me nogal corrosief over, zeker de zwavel! Waarom heten zoveel funeralachtige instellingen eigenlijk `terebinth`? bij de farao`s werdt al over die olie gesproken, voor balseming? Siliconenvet is vooral geschikt om glas/siliconenrubber verbindingen, ter voorkoming van vastbakken onder heel hete omstandigheden in laboratoriumopstellingen te voorkomen, maar het is nogal taai en niet geschikt voor die kleine lagertjes.(Eigen ervaring) Heb hier alle varianten van siliconenproducten liggen met uitzondering van inplantaten.
Link naar reactie
Beste Aswin, ik heb bijna een jaar gewerkt met speciale smeermiddelen op Teflon basis. Het is niet overal te koop, maar zo nu en dan kom je het tegen. Het is van Interflon en de naam is Fin Lube TF. Daar kun je alles wat draait en niet zwaar belast wordt mee smeren en nog veel meer. Er zijn ook voor zwaardere toepassingen oplossingen te vinden, maar alles wat gebruikt wordt moet met mate worden toegepast. Gebruik geen producten waar de toevoeging PTFE op staat, want dan heb je het probleem na 14 dagen weer terug. Kun je er niet aankomen, dan gewoon naaimachine olie, maar zoals gezegd een paar druppels en niet meer. succes, Roel
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...