Ga naar inhoud

ATA 33 vs. PIO 4


Aanbevolen berichten

PIO mode 4 is max. 16,67 MB/s (Ultra) ATA 33 is max. 33 MB/s Dat is wel Burst snelheid, dus het maximum wat de bus haalt. Moderne HD's halen 33 makkelijk, 66 (van ATA 66) is nog steeds redelijk zeldzaam. Tegenwoordig is er al ATA 100 en ATA 133 is in opmars. Ik geloof dat je met ATA ook gebruik kunt maken van geoptimaliseerde Busmastering, zodat de CPU minder belast belast wordt bij hoge transfer rates, maar dat weet ik niet helemaal zeker... Voor CD-rom spelers zou PIO mode 4 genoeg moeten zijn. Heb je echter ATA, dan moet je daar ook gebruik van maken.
Link naar reactie
[quote:2b35e5c6f7="Black Shadow"][quote:2b35e5c6f7="Eddy van Wuyckhuyse"]Bovendien is PIO4 meer dan genoeg voor een CDROM speler.[/quote:2b35e5c6f7] Dat klopt, maar een brander(bijv. 32x) kan ATA33 best wel gebruiken![/quote:2b35e5c6f7] Kun jij niet lezen ? Er staat toch [b:2b35e5c6f7]speler[/b:2b35e5c6f7]
Link naar reactie
PIO (mode 4) oftewel Programmed I/O betekent dat ieder byte door de CPU via een I/O poort wordt uitgelezen (og geschreven), hetgeen ongeveer 100% CPU belasting betekend. ATA 33 maakt gebruik van DMA mode (Direct Memory Access, het lezen en/of schrijven gaat buiten de CPU om) waardoor de CPU belasting zelden boven de 5% uitkomt. Voor een CD-ROM speler lijkt PIO mode voldoende, maar schijn bedriegt. ATA-33 is ook bij een (40-speed of hoger) CD-ROM aanmerkelijk sneller dan PIO mode. Bij ATA-33 kan de CPU, terwijl de CD wordt gelezen al lekker bezig zijn met uitpakken van data en installeren. Bij PIO mode kan dat niet. Bij een brander wordt dat nog belangrijker. Tijdens het branden is de CPU vrijwel 100% bezig data naar de brander te sturen. Iedere andere activiteit kan dat verstoren met een buffer underrun of ingrijpen van de burnproof tot gevolg. Bij gebruik van ATA-33 speelt dat nauwelijks nog.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...