Ga naar inhoud

Hoe kan ik mijn videokaart stiller krijgen?


Aanbevolen berichten

Ik heb een Leadtek Gf4Ti 4600 met twee fans erop. Ik ben erachter gekomen dat die dingen ontzettend veel herrie maken! Zou ik ze uit kunnen schakelen,of stillere erop zetten? Het lieft zou ik ze uitzetten,en als ik b.v.een zwaar 3d spel ga doen aanzetten. Zou dit nadelige gevolgen voor de kaart hebben?Er zit iig ook een fors koelblok op,dus ik denk als ik hem niet belast,dat voldoende moet zijn.
Link naar reactie
Er zitten twee stoffiltertjes op die kaart, die extra lawaai maken. Deze kun je wel verwijderen. Beschermkapjes eraf schroeven, lostrekken van de fan, en de binnenste houder eruit wippen. Daarna terugplaatsen met alleen de buitenste beschermrand, of eventueel zonder. Wees wel voorzichtig met de fans, deze zijn kwetsbaar. Je kunt ook wat geluiddempend materiaal in je kast plakken, zoals bijvoorbeeld Akasa Paxmate.
Link naar reactie
Heb die stofkapjes er een tijdje geleden al uitgehaald ja. Ik ga denk ik is met geluiddempend materiaal aan de slag. Wel heb ik er een case window inzitten,dus wil ik het een beetje netjes afwerken. Heb de casefans ook al uitgezet.Scheelt een hoop lawaai,maar hij wordt gelijk weer warm :-? Cpu was net al 62 graden en mobo 35. Is met casefans aan 25-50 ongeveer,dus ga ze maar weer aanslingeren.
Link naar reactie
Je kan de fan en cooler af halen en een Zalman ZM-HP80A op zetten. die past gegarandeerd, ik heb het zelf gezien. dan maakt je kaart helemaal geen geluid meer. [img:c2abf8e14d]http://www.zalman.co.kr/images/0208/80Ab-1.gif[/img:c2abf8e14d] o.a. te koop @ www.wintelco.nl Ik heb deze fan op mijn Radeon 9700 zitten, heerlijk stil en hij koelt ook nog eens goed.
Link naar reactie
Het zijn ook flinke koelblokken :o Heb de casefans ook maar weer aangezet want zonder werd alles veel te warm! Nu die casefans aanstaan hoor ik de fans van de videokaart ook niet zo erg meer. Het is nu echt net een stofzuiger. Zal er mee moeten leren leven. Welke betaalbare socket A cpu heeft minder koeling nodig dan mijn 1900+? Mijn mobo heeft nu een bios dat geloof ik tot 2700+ kan.
Link naar reactie
Op een normale molex connector heb je 5/0/0/12 volt op rood/zwart/zwart/geel. Je kunt de fans aansluiten op de 5 en 12 volt lijn, dan hou je 7 volt over. Het scheelt een stuk in toerental en lawaai. De luchtverplaatsing is ook minder. Een enkele keer wil een fan niet op 7 volt draaien. 5 volt kun je ook nog proberen, maar dan doet de fan niet veel meer, en de kans dat ie niet draait is navenant groter.
Link naar reactie
[quote:d95863c13a="gerben"]Nadeel van die Zalman is dat ie maar matig koelt. Het is net voldoende, maar ook niet meer dan dat. Aan overklokken hoef je zeker niet te denken.[/quote:d95863c13a] Integendeel, de Zalman koeler koelt uitstekend, ik kon een Radeon 9700 pro met deze koeling verder overklokken dan met de standaard koeling. lees maar eens wat reviews over de zalman cooler. Het is echt een aanrader, heb hem nu bij diverse kaarten aan het werk gezien, waaroder een Leadtek TI 4600 en Club3d Radeon 9700 en Connect 3D Radeon 9700. heel erg stil en het koelt ook uitstekend.
Link naar reactie
[quote:aaac403cf1="gerben"]Daar kijk ik van op. Ik heb juist al diverse malen gelezen, dat ie juist niet zo bar bijzonder koelt.[/quote:aaac403cf1] wat voor Zalman ging het om in die reviews? Zalman ZM-HP50? of de ZM-HP80 (zonder A)? ik heb serieus gooie ervaringen met deze koeling, uiteraard is de koeling niet zo goed als een zware active koeler maar prima geschikt voor een stille pc en een beetje overklokken. [edit]Ik heb zelf een radeon 9700 met deze zalman heatpipe. ik moet wel zeggen dat ik er een stille (12db) Pabst 8mm case fan op heb blazen, altijd verstandig :) [/edit]
Link naar reactie
Ik heb (waarschijnlijk) dezelfde coolermaster casefans als dat weert114 heeft(SAF-B82-80 mm met dual-ball bearing) en deze aangesloten op mijn Antec true power voeding. Het toerental van de fans wordt zo meegeregeld. Aangezien de boel kennelijk zo koel blijft is tot nu toe het toerental van de fans nooit hoger geweest dan het minimum. Die fannetjes maken op 12 volt een behoorlijke zooi herrie maar door de regeling van de antec voeding draaien ze dus langzamer, volgens Asus Probe draaien ze op 1450 toeren. Gezien de voedingsspanning die ik heb gemeten op de fans kan dat wel kloppen want er staat 5 volt op. De luchtverplaatsing is dan welliswaar niet enorm meer maar nog steeds best redelijk en belangrijker(wat mij betreft): ze maken voor zover ik kan horen geen geluid meer. Ik heb er 4 in mijn case zitten, 2 in en 2 uit en mijn case temp is 26 graden bij een kamertemp van 22 graden, een deltaT van 4 graden dus en ik denk dat dat zeer acceptabel is. Je kunt ze dus (kennelijk) ook op 5 volt laten draaien. Belangrijk is wel te kijken of het ball of sleeve bearings zijn die in de fan zitten. Sleeve (lagerbus) bearings maken minder lawaai maar hebben een groter aanloop moment nodig welke bij slijtage nog groter wordt, deze fans zijn dus eigenlijk niet geschikt om op een lager voltage te laten draaien omdat ze mogelijk op een goede dag gewoon niet meer aanlopen. Ball bearings (kogellagers) maken iets meer lawaai alhoewel dat in eerste instantie als ze nieuw zijn geeneens het geval hoeft te zijn maar zeker na een hoeveelheid slijtage gaan ze absoluut meer lawaai maken, vervelend is dat het een iritante "soort" lawaai is. Voordeel van Ball bearings is wel dat het aanloop moment zelfs bij ernstige slijtage nagenoeg hetzelfde blijft. Als een nieuwe fan met ballbearings probleemloos aanloopt op een lager voltage dan zal hij dat vrij zeker ook wel doen na een aantal jaar. De 80 mm casefans van collermaster zijn leverbaar met ball en met sleeve bearings. [edit] om terug tekomen bij de in eerste instantie gestelde vraag: je zou dus een zalman koeler op je kaart kunnen zetten en aanvullend er een casefan van 80 mm bij kunnen hangen die op een gereduceerd toerental zachtjes lucht over het lichaam blaast, mogelijk moet je dan wel zelf een beugeltje maken maar uit een stripje aluminium (Gamma,Praxis) is dat geen groot probleem. Het verschil tussen helemaal geen fan en een fan die zeer zachtjes lucht over een koellichaam blaast is heel behoorlijk
Link naar reactie
Idd ja,ik heb het ff zonder fans geprobeerd maar dan wordt hij toch wel warmer. Heb ze gelijk maar weer aangesloten. De casefans die ik heb zijn dus van coolermaster(2 tenminste,bovenin en achterin 1) Aan de voorkant zitten de originele nog in van Lian Li.Die kun je dmv een schakelaartje aan de voorkant regelen,maar heb ik altijd op de laagste stand staan. De fans van coolermaster zijn van die doorzichtige met vier blauwe ledjes erin.Maken niet echt veel herrie. Op de cpu zit ook een coolermaster.Eén of ander silence geval,dat maar 3300 Rpm maakt. Ik zou zo'n Zalman setje kunnen proberen. In principe wil ik wel het originele koellichaam van de Leadtek erop laten zitten. Dat vind ik wel een gaaf uiterlijk hebben eigenlijk. Zou dus alleen de fans moeten kunnen vervangen. Het is echt ongeloofelijk hoeveel herrie zulke kleine dingetjes nog maken! Wist trouwens niet dan een videokaart zo warm kon worden.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...