Ga naar inhoud

twee horizontale lijnen op beeldscherm


Aanbevolen berichten

Dit zijn 2 ondersteuningsdraden voor het raster. Bij een "bolle" beeldscherm staat er wat spanning op het raster waardoor het blijft staan, maar bij een vlakke beeldbuis hebben ze hier wat moeite mee, dus hebben ze dat opgelost door 2 dunne draden te spannen ter ondersteuning van het raster. Het is dus normaal dat je die ziet, dat is de prijs die je betaald voor een vlakke monitor (geen TFT) Meestal valt het alleen op als je een licht achtergrond hebt. maar hoe erg je het ziet is sterk monitor/merk afhankelijk.
Link naar reactie
Alles heeft natuurlijk zijn voor en nadelen, maar zeker bij een monitor lijkt mij: "Eerst kijken dan komen" Uit ervaring weet ik dat zelf een klein dingetje aan je monitor niet goed, wat voor anderen niet opvalt, toch gruwelijk irritant kan zijn als je het weet. Dit geld ook zeker bij de aankoop van een TFT, waar elke leverancier een ander beleid heeft mbt defecte pixels. Maarja, wat de een storend vind, vind de ander geen probleem :)
Link naar reactie
[quote:9d00dbb222="Stuntpiloot"]Dit zijn 2 ondersteuningsdraden voor het raster. Bij een "bolle" beeldscherm staat er wat spanning op het raster waardoor het blijft staan, maar bij een vlakke beeldbuis hebben ze hier wat moeite mee, dus hebben ze dat opgelost door 2 dunne draden te spannen ter ondersteuning van het raster. Het is dus normaal dat je die ziet, dat is de prijs die je betaald voor een vlakke monitor.[/quote:9d00dbb222] Dit heeft niets met het vlak zijn van de monitor te maken hoor, er zijn ook vlakke monitoren die die lijnen niet hebben en bolle (of eigenlijk cilindervormige, want vertikaal zijn ze wel vlak) die ze wel hebben. Een "normale" buis (zonder die lijntjes dus) heeft vlak achter het glas een schaduwmasker. Dit is een metalen plaat met heel veel kleine gaatjes waar de elektronen door moeten. Zo'n plaat is vrij stevig en zit ingeklemd in de buis. Een Trinitron of Diamondtron buis heeft geen metalen plaat achter het glas maar honderden vertikaal gespannen metalen draadjes waar de elektronen tussen door moeten. Dat is lang niet zo stevig als een plaat dus daarom worden deze draden voor extra stevigheid op hun plaats gehouden door 2 horizontale nylondraadjes. De dunne lijnen die je ziet zijn de schaduw van deze nylondraadjes. Als ze die draadjes weglaten is de stevigheid weg, en zou de monitor erg schok- en trillinggevoelig zijn. Beide systemen hebben zo hun voor en nadelen. Het gaatjesmasker is veel dichter. Daardoor komen er veel elektronen op deze metaalplaat terecht die daardoor warm wordt en uitzet. Dat leidt tot kleurfouten. In een erg licht beeld zie je dan iets wat eerst wit was langzaam iets roze verkleuren. Bij Trinitron gebeurt dat niet. Ook is Trinitron wat lichtsterker en contrastrijker omdat meer elektronen de fosforlaag bereiken. Nadeel is dus die twee lijntjes en de nog steeds wat grotere schokgevoeligheid.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...