Ga naar inhoud

Veel verschil in koeling tussen budget casefan en merkfan?


Aanbevolen berichten

Ik heb in mijn case 2 budget casefans a € 6,00 ( :oops: ), 1 aan voorzijde/onderin die "koude" lucht aanzuigt en 1 achterin/boveaan die warme lucht naar buiten blaast. Stressed heeft mijn processor al gauw een temperatuur van 65 a 70 graden. Maakt het veel uit wanneer ik betere casefans plaats? Zo ja welke? Of kan ik beter mijn processorfan vervangen? Heb nu zo'n boxed versie van Intel. Oh ja, nog even het volgende: graag een "betaalbare" oplossing. :wink:
Link naar reactie
Weet je het merk van die casefans?? En wat is je kasttemperatuur?? Bij een lage kasttemperatuur (30-35 graden zullen het vervangen van casefans niet heel veel schelen, hooguit een paar graden. De processor fan zal dan waarschijnlijk niet goed genoeg koelen. Voel dan eens aan het koelblok. Wordt deze exteem heet, dan kijken naar een nieuwe CPU fan of nog een extra fan monteren in de zijkant en daar een gat zagen. Als hij niet heel warm aanvoeld en heb je hem zelf gemonteerd --> niet te veel/te weinig koelpasta erop gedaan?? Wat je zou kunnen doen: arctec silver 5 koelpasta (beste die eris) op je proc koeler doen. Kost dacht ik iets van 5 euro en levert dacht ik rond de 8 graden prestatieverschil op vergeleken met "witte" koelpasta. EN je kunt bij de blowhole achterin de gaatjes uitzagen. Zo kan er makkelijker meer lucht de kast uitgeblazen worden en scheelt redelijk wat lawaai. en als het nodig is je proc koeler vervangen. Als er een 80x80cm fan opzit zou ik die vervangen, heb je een kleinere fan, dan wordt dat lastiger. en 6 euro voor een casefan is over het algemeen een normale prijs voor een casefan van tussen de 25 en 30 db en 30CFM aan airflow. Maar wat voor casefan heb je. Dit staat anders ook gewoon op het stikkertje op de fan.
Link naar reactie
[quote:093b8da9a4="jayday"]1. Als je nou eerst eens [url=http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/search.php] De zoekfunctie gebruikt..[/url][/quote:093b8da9a4] .............(zucht).............. @ Kaz-Duzar: Ik heb geen idee wat mijn kast temperatuur is. Idle is mijn processor 50 graden en mijn mobo 30. Stressed 65/70 en 35. Mag ik concluderen dat het mobo ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de kast? Op mijn casefans staat geen merk. Dat verbaasde mij bij aankoop ook al.
Link naar reactie
mobo temp is hetzelfde als je casetemp ja.. het aantal CF/m wat een fan doet is zeer belangrijk te weten. hoe meer lucht er verplaatst kan worden hoe beter in principe. let er wel op dat een fan die meer lucht verplaatst vaak ook meer geluid maakt, dus dan zul jezelf die beslissing moeten nemen over wat je acceptabel vind. in theorie zou een fan van 6 euro of een fan van 20 euro weinig moeten verschillen. vaak is de loopmanier anders, en het geluidsniveau kan verschillen. qua prestatie kan een fan van 6 euro het beter doen als die van 20, echter doet die van 20 euro misschien iets minder CF/m maar met minder geluid...
Link naar reactie
@ Turbelence Mijn kasttemperatuur is zo'n 35 graden stressed. Is dat goed of slecht? Ik bedoel: heeft het dan nog zin om andere (lees: betere) casefans te plaatsen? Als ik mijn pckast openschroef, wordt de temperatuur een stuk lager. Hierdoor zou ik concluderen dat de processorfan wel kan koelen, maar niet bij een binnentemperatuur van 35 graden. Vreemd eigenlijk dat voedingen in de pckast worden gemonteerd. Kun je beter los erbij plaatsten. De boel staat bij mij toch in een computermeubel (waarvan ik wel de deurtjes openhou.) Intel heeft temperatuurbeveiliging. Als het goed is hoef ik mij geen zorgen te maken over eventuele schade. Toch? Wellicht dat levensduur van de processor 6 i.p.v. 10 jaar is bij temps van 65 graden NB Als ik voor of achter de fans voel, dan ervaar ik een heel lichte luchtverplaatsing. Wellicht dat casefan die groter zijn en meer toeren maken, voor een betere airflow zorgen.
Link naar reactie
35 graden zou ikzelf als maximum casetemp nemen. Met die lucht moet de proc immers gekoeld worden. Dat van dat voelen wilde ik net ook vragen. Maar hoeveel cm ben je dan van je kast verwijderd?? Dan kunnen we met wat anderen vergelijken. Je zou de gaatjes waar de fan achterzit weg kunnen zagen of knippen, hierdoor heeft de lucht minder weerstand en kan er meer lucht uit de kast. En kan er ook goed koude lucht via gaatjes in de voorkant van je kast naar binnen?? Voel je daar ook lucht naar binnen trekken?? Als er daar geen frisse lucht naar binnen kan, heeft het ook niet heel veel zin daar een fan te plaatsen.
Link naar reactie
[quote:a4fb73c8d2="Mac"]Als ik bij de fans voel, dan heb ik mijn hand er vlak voor/achter. Mischien aan de bovenkant van de kast (het plafond) nog een ventilator plaatsen? Wat is een "normale" case temperatuur?[/quote:a4fb73c8d2] is "vlak achter" ongeveer 5cm?? Dan zou je toch wel een redelijke luchtstroom moeten voelen. Het plaatsen van een ventilator in het plafond kan, de warme lucht die stijgt kan zo goed afgevoerd worden. WEl moet je heirvoor een gat in de bovenkant zagen en mogen er geen kabels voor zitten. Bekijk dit plaatje + tekst eens wat ik voor de FAQ had gemaakt (en casemod topic) [img:a4fb73c8d2]http://www.tweakzone.nl/f/g/9265pR3fyQQ0.GIF[/img:a4fb73c8d2] Op het plaatje zie je een goede airflow: koude lucht wordt van onderen aangevoerd. Deze koele lucht zal langs de cpu gaan, waardoor de lucht warm wordt. Dan wordt door casefans bovenin de kast de warme lucht uit de kast geblazen (warme lucht stijgt op). De groene fans zijn sowiso goed om in je pc te hebben, wil je nog goed overklokken, dan zou je de gele fans ook kunnen monteren. Een normale case temperatuur hangt sterk af van de omgevingstemperatuur. IN de zomer is een casetempvan 30 redelijk, in de winter moet het wel een stukje lager liggen.
Link naar reactie
Op mijn ACE (32 CFM dacht ik) outtake casefan voel ik nog goed de lucht tegen mijn hand aankomen op 7cm afstand. Ik heb gister nog wat in mijn kast zitten spelen en gekeken hoe het staat om een (atomic) fanguard aan de binnenkant te plaatsen (ik heb een casewindow). Hierdoor is de airflow ook een stuk achteruit gegaan. Wel heb ik de gaatjes uitgezaagd, zodat de lucht geen weerstand ondervind en ik niet een irritant suizend geluid hoor.
Link naar reactie
Ik voel aan de achterzijde duidelijk verschil in mijn voedingsfan en mijn casefan. Mijn voedingsfan voel ik nog op zo'n 7cm afstand, mijn casefan achter maar op 2 a 3cm afstand. Het koelblok van de processor voelt maar niet erg warm. Beetje maar. Heb hem overigens niet zelf geplaatst. Heeft mijn PCboer gedaan. Ik zal toch eens contact opnemen met mijn PCboer.
Link naar reactie
2-3 cm is wel erg weinig. Het vervangen van die casefans voor bijvoorbeeld coolermaster fans van 6 euro zal dan veel uitmaken. Als het koelblok niet warm aanvoeld, denk ik dat of het koelblok niet heel goed gemonteerd is (te weinig/veel/slechte koelpasta) of dat de sensor niet goed is (wat vaker het geval is). Ik zou in ieder geval de casefans vervangen (in ieder geval de outtake). ALs je naar de pc boer gaat en hij wil je arbeidskosten laten betalen om ernaar te kijken e.d., zou ik dat niet doen. Als de processor echt te warm word zal je computer vastlopen (freeze) of als er oververhitting beveiliging in je bios zit, boven een bepaalde temperatuur uitschakelen.
Link naar reactie
[quote:56d563483c="Mac"]Op mijn huidige casefans staat: FRD model F802512SM (DC 12V 0,14A) Zijn deze fans niet van Sweex? (Kon op site van Sweex echter niets vinden.)[/quote:56d563483c] De enige hit met google was idd Sweex. Als je een sweex kast hebt, dan zullen die er wel standaard ingezeten hebben. Of heb je een andere katst??
Link naar reactie
@ Kaz'Duzar. Ik heb het idee om mijn 2 Sweex casefans te vervangen voor 2 Cooler Master SAF-B82. (Overigens, Powerline te Z'meer verkoopt die Sweex koelers. Geen idee wat de luchtdoorvoer is.) Toch vraag ik mij af of die CM veel beter zijn. Is het wijs om 2 casefans (meer passen niet in mijn kast) te kopen die een hoge luchtverplaatsing kunnen halen maar toch regelbaar zijn ivm aantal decibellen. M.a.w.: bij hard werkende pc snel draaiende fans en langzaam draaiend indien pc is idle? Of zou 32cfm voldoende moeten zijn? Ik zag dat jij de Enermax UC-8FAB ook opsomde in de FAQ. Lijkt me ook wel wat. Of beter: UC-8ABS-R/B Hoe kom jij overigens aan dat specialisme mbt koeling? :wink: NB Wil ze graag via internet bestellen. Daarom geen mogelijkheid om in de winkel te testen o.i.d. Vandaar mijn vraag.
Link naar reactie
[quote:6a3dc90819="Mac"]@ Kaz'Duzar. Toch vraag ik mij af of die CM veel beter zijn. Is het wijs om 2 casefans (meer passen niet in mijn kast) te kopen die een hoge luchtverplaatsing kunnen halen maar toch regelbaar zijn ivm aantal decibellen. M.a.w.: bij hard werkende pc snel draaiende fans en langzaam draaiend indien pc is idle? Of zou 32cfm voldoende moeten zijn? Ik zag dat jij de Enermax UC-8FAB ook opsomde in de FAQ. Lijkt me ook wel wat. Of beter: UC-8ABS-R/B [/quote:6a3dc90819] Die Coolermaster fans hebben ongeveer dezelfde airflow als mijn huidige ace fan. Ik kan die tot op 7cm voelen. WEl heb ik die gaatjes weggezaagd, zodat er sneller meer lucht naar buiten kan. Dit is misschien ook wel een goed idee voor jouw. Over het regelen: Ik weet niet hoe belangrijk geluid voor je is, maar temp controlled fans zijn natuurlijk wel wat duurder dan normale. Ik denk dat de kasttemperatuur na 2 nieuwe fans wel onder de 30 komt bij een normale kamertemperatuur (ik garandeer niets :P). nadeel is dat er geen intake gaten in de front zitten (daar lijkt het tenminste op). Je kunt natuurlijk zelf ook dmv een tuimelschakelaar de snelheid gaan regelen. Ik hoop dit voor mezelf nog deze week te kunnen doen. Ik moet nog even kijken of me dat gaat lukken e.d.. Overigens heb ik niet de hele cooling FAQ geschreven. Dat lijstje met fans komt bijvoorbeeld van Interficior. [quote:6a3dc90819] Hoe kom jij overigens aan dat specialisme mbt koeling? :wink: NB Wil ze graag via internet bestellen. Daarom geen mogelijkheid om in de winkel te testen o.i.d. Vandaar mijn vraag.[/quote:6a3dc90819] Tja, ik vind wat rotzooien in mijn pc erg leuk, dus sluit van alles aan op een oude at voeding om het te testen. En je leest er ook wat over e.d. of het komt eens voorbij... En Aangezien er veel cooling vragen kwamen en er niets over in de FAQ stond heb ik dus met Jayday en Interficior die cooling FAQ gemaakt en egslim heeft alles nog wat anders geordend, weggehaald en toegevoegd... Ik zou 2 casefans trouwens niet via internet bestellen vanwege de hoge verzendkosten. De betere pc zaak heeft gewoon die coolermaster (of vergelijkbare) fans voor 7 euro. Ik weet alleen zeker dat Mycom ze heeft, verder weet ik het niet. Om een dichtbijzijnde winkel te vinden kun je naar: http://www.tweakers.net/pricewatch gaan en de productnaam invoeren en kijken of er een winkel bij jouw in de buurt zit.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...