Ga naar inhoud

mmx


Aanbevolen berichten

In 1997 werd MMX door Intel als uitbreiding voor de Pentium processoren ingevoerd. MMX staat voor "MultiMedia eXtension" en houdt in dat de processor 57 instructies extra heeft, die audio- en video-applicaties kunnen versnellen, mits de software dit ook ondersteunt. Pentium MMX processoren bevatten verder meer interne cache. Daardoor verkrijgt men circa 10% tot 20% meer prestaties met elke software. Ter onderscheiding duidde Intel intern de Pentium aan als P54C en de Pentium MMX als P55C. In alle opvolgers van de Pentium MMX processoren (Pentium II/III, Celeron, Xeon) zijn de MMX instructies verwerkt. Ook processoren van andere fabrikanten beschikken over de MMX instructies, bijvoorbeeld de AMD K6, AMD K6-2, Cyrix 6x86MX, Cyrix MII en de IDT-W2. AMD processoren vanaf de K6-2 hebben een toevoeging op MMX, genaamd 3D-NOW!. Deze instructies versnellen, zoals de naam al doet vermoeden, 3D-bewerkingen, en audio- en videobewerkingen. De Pentium III, bevat als antwoord op 3D-NOW! zo'n 70 nieuwe instructies, de Internet Streaming SIMD Extensions (ISSE), ter ondersteuning van audio en video. 3D-NOW! en Internet Streaming SIMD Extensions zijn niet compatibel met elkaar!
Link naar reactie
Aanvulling: MMX is een vorm van SIMD, Single Instruction, Multiple Data. Het idee is om, als in een programma dezelfde instructie meer malen uitgevoerd moet worden op verschillende dat, dat in éen keer te doen op alle data. MMX werkt met gehele getallen, integers genaamd, en daarmee komen dit soort situaties weinig voor. Dat maakt dat MMX vrij nutteloos is. De extra cache van de Pentium MMX had overigens niets met de MMX instructies te maken. Sinds de Pentium MMX zijn alle CPU's van Intel en AMD met MMX uitgerust.
Link naar reactie
HT is geen vorm van SIMD. Het is een van de vele mogelijke implementaties van het idee om een processorchip verscheidene threads tegelijk te laten runnen. Het lijkt me heel waarschijnlijk dat we in de toekomst verscheidene vormen van dat idee gaan zien. De IBM POWER4 is bijvoorbeeld al dual core, en AMD lijkt ook plannen in die richting te hebben.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...