Ga naar inhoud

Vraagje over de groote van een processor


Aanbevolen berichten

FFtjes een vraagje, heeft de groote van de processor wat te maken met de snelheid van de processor? ik moet dit weten voor een werkstuk en ik kan echt nergens een antwoord op mijn vraag vinden. als iemand het weet zou het heeeeel fijn zijn als er ook een stukje uitleg bijstaat. In mijn werkstuk moet ik het verschil in bijv. prijs, groote, snelheid enz van de AMD en Intel processors uitzoeken. Alvast Bedankt Tim
Link naar reactie
NIet de grote van de CPU of Package van de CPU wel de grote van de transisotoren en het procede waarop de CPU is gemaakt. een 0,13 micron procédé biedt de mogelijkheid om snellere cpu's te maken dan het grotere 0,18 micron procédé. 0,13 micron is 130 nanometer Dus hoe kleiner het het procédé waarop de cpu is gemaakt hoe groter de mogelijkheid een snellere CPU te fabriceren. het is niet zo dat een 0,13 micron CPU altijd sneller is dan een 0,18.
Link naar reactie
Toch werden de proccessoren in vroeger tij groter, leg een 486dx2 66 maar eens naast een Pentium 66 dan is de pentium in de socket 7 voet groter als de 486 in de socket 3 voet. En de pentium 2 in zo'n cardrige die is ook een stuk groter dan de processor daarvoor die nog in de socket 7 voet ging. Dit is niet helemaal eerlijk omdat het totaal verschillende processoren zijn maar toch...
Link naar reactie
[quote:3ca8a8615c="scenic20"]Toch werden de proccessoren in vroeger tij groter, leg een 486dx2 66 maar eens naast een Pentium 66 dan is de pentium in de socket 7 voet groter als de 486 in de socket 3 voet. En de pentium 2 in zo'n cardrige die is ook een stuk groter dan de processor daarvoor die nog in de socket 7 voet ging. Dit is niet helemaal eerlijk omdat het totaal verschillende processoren zijn maar toch...[/quote:3ca8a8615c] Nu haal je een paar dingen door elkaar, de chip zelf en de verpakking eromheen. Een PII heeft een hele grote verpakking, maar de chip zelf is veel kleiner. Overigens is het wel zo dat doordat de transistoren kleiner werden men meer transistoren in een CPU stopt.
Link naar reactie
groter is niet altijd sterker, het is het aantal transistoren dat telt(die dan tegen een bepaalde kloksnelheid berwerkingen uitvoeren), natuurlijk meer transistoren nemen meer plaats in maar de transistoren worden dan ook kleiner gemaakt dan vroeger, en de core (het deel dat dus opgebouwd is uit transitoren) neemt niet zo'n groot stuk in van je processor. ps : nu moet je ook niet denken, meer transistoren , meer kloksnelheid is gelijk aan superchip, de werkelijke snelheid van de processor hangt ook af van de architectuur, hoeveelheid cashe en zoverder.
Link naar reactie
[quote:0e92916822="rombaft"]groter is niet altijd sterker, het is het aantal transistoren dat telt(die dan tegen een bepaalde kloksnelheid berwerkingen uitvoeren), natuurlijk meer transistoren nemen meer plaats in maar de transistoren worden dan ook kleiner gemaakt dan vroeger, en de core (het deel dat dus opgebouwd is uit transitoren) neemt niet zo'n groot stuk in van je processor.[/quote:0e92916822] Voor de prestaties naar het aantal transistoren kijken is zinloos, daar is geen enkel zinnig verband tussen te vinden. Alles draait om de architectuur voor de IPC en kloksnelheid en om het fabricageproces voor de kloksnelheid. Het formaat van een totale CPU is een zinloos gegeven, vroeger nam die bij pc processoren toe, tegenwoordig weer af. Voor andere typen processoren zijn de grafieken weer anders. Alleen het formaat van de chip zelf, de core is nog een beetje interessant. Die wordt namelijk steeds kleiner door nieuwe fabricageprocessen, maar nieuwe CPU ontwerpen doen het formaat weer toe nemen. Overigens verschilt de transistordichtheid ook enorm.
Link naar reactie
[quote:1cd5558d5d]Alleen het formaat van de chip zelf, de core is nog een beetje interessant.[/quote:1cd5558d5d] inderdaad is dit het enige wat ook werkelijk iets over de snelheid kan zeggen. Het is namelijk niet mogelijk om een processor zo groot te maken als je zelf wilt. Als hij te groot wordt zijn er namelijk te veel verliezen in de printbanen, het signaal gaat dan halverwege verloren. Hier heb je waarschijnlijk niet snel last van maar van het volgende wel: het signaal in een processor heeft een bepaalde tijd nodig om van de ene transistor naar de andere te gaan, hoe korter die afstand hoe sneller de processor kan zijn.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...