Ga naar inhoud

Hoeveel berekingen per seconden??


Aanbevolen berichten

Dat is een hele goede vraag. In principe kun je stellen dat elke CPU voor een bepaald programma ongeveer evenveel instructies moet uitvoeren. (Zolang het programma in dezelfde taal is geschreven en als je SSE, SSE2, 3DNow! e.d. negeert.) Dan verwerkt de CPU met de hoogste prestaties dus de meeste instructies. Zodra je op het micro-architecureel niveau gaat kijken verandert de argumentatie behoorlijk.
Link naar reactie
De ene instructie is de andere niet. CPU A kan van sommige instructies meer per cyclus uitvoeren dan van andere instructies, of kan juist een bepaalde combinatie van instructies in een cyclus uitvoeren. Voor CPU B gelden vaak weer volledig andere regels. Sandra geeft een score uitgedrukt in MIPS, maar we weten niet voor welke combinatie van instructies die meting is, laat staan dat we de mix kunnen aanpassen. Zolang de architectuur van CPU A ongelijk is aan die van CPU B kun je dus niet zeggen dat de ene meer MIPS kan doen dan de ander, alleen omdat Sandra dat zegt. Door de mix van instructies aan te passen kun je de score verhoudingen immers helemaal veranderen. En omdat we mix niet kennen kunnen we daar ook geen conclusies uit trekken. Sandra is wel geschikt als je twee CPU's wilt vergelijken met dezelfde architectuur, bijvoorbeeld na overklokken of een upgrade. Maar die vergelijking is natuurlijk nog steeds niet nuttig.
Link naar reactie
Kun je dan niet beter wat voorbeelden geven van zware software? Als je een DivX film screenshot laat zien en erbij zegt dat de modernste CPU's die real-time kunnen maken van een DVD, of een screenshot laat zien van een modern spel met high detail en hoge resolutie (wel voornamelijk de videokaart) en zegt dat het soepel loopt op een moderne machine maakt dat waarschijnlijk veel meer indruk dan een paar duizend MIPS, die toch niemand iets zeggen. Als je technisch wilt doen kun je zelf bijvoorbeeld de MIPS berekenen voor ADD bij een AXP - 3 per klokcyclus. Voor MFlops heb je 1 FMUL en 1 FADD per klokcyclus.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...