Ga naar inhoud

[b]BIOS FLASHEN ?? Wat zijn de gevaren ??[/b]


Aanbevolen berichten

Ik heb problemen met APM en heb al van alles geprobeerd behalve de BIOS. Ben hier altijd voorzichtig mee geweest. Probleem is dat nadat de Win2K in standby modus gaat hij er niet meer uit wil. Hij lijkt op te starten maar sluit vervolgens direct af. Updates, patches, screensaveropties, biosinstellingen, en noem maar op. Allemaal geprobeerd zonder succes. Nu denk ik erover de BIOS te flashen maar lees hier verschillende verhalen over. Kan ik mijn volledige partities met Norton Ghost na een geflashde BIOS gewoon weer terugzetten en gebruiken of moet ik dan een clean install doen van Win2K ? En heeft iemand het vermoeden dat deze optie het APM probleem kan oplossen ? Mobo: Asus Cusl2c bios versie 1.0 (ondersteunt wel APM) Win2000 Pro, PIII 1Ghz Groeten, Ton
Link naar reactie
Je kan je bios van je mobo zonder gevaar flashen als je een goeie bios hebt voor het mobo en je weet hoe het moet. Het heeft verder geen consequenties voor de harde schijf enzo en wat er op staat. Windows zal hooguit wat nieuwe functies herkennen en installeren als je mazzel hebt die door het nieuwe bios ondersteunt worden. Als het flashen fout gaat heb je wel een probleem en zul je contact op moeten nemen met je leverancier... groeten Minze
Link naar reactie
Het grootste gevaar tijdens het flashen is spanningsuitval. Wanneer tijdens het flashen de stroom uitvalt, heb je kan dat je BIOS chip niet meer "aanspreekbaar" is en dus ook niet opnieuw geflashed kan worden. In dat geval moet je naar een gespecialiseerd bedrijf toe. Verder moet je wel zorgen dat je de juiste BIOS update te pakken hebt, anders kan je een foutieve bios versie erin flashen met de zelfde gevolgen als bij spanningsuitval. Neem je de bovenstaande gegevens goed in acht en lees je de handleiding van je mobo goed door, dan kan er weinig fout gaan.
Link naar reactie
Als het mis gaat is er nog geen probleem. Je kan altijd nog hot-flashen. Moet je wel iemand vinden met hetzelfde mobo. Deze start dan gewoon zijn pc op met een opstartdiskette met de benodigde flash bestanden. Dan haal je de bios chip uit zijn mobo en zet je jouw defecte bios chip erin en flash je opnieuw desnoods met een oudere versie. Dit kan omdat de bios chip alleen aan het begin tijdens het booten wordt aangesproken.
Link naar reactie
[quote:9d16d5f49e="BigBart"]Als het mis gaat is er nog geen probleem. Je kan altijd nog hot-flashen. Moet je wel iemand vinden met hetzelfde mobo. Deze start dan gewoon zijn pc op met een opstartdiskette met de benodigde flash bestanden. Dan haal je de bios chip uit zijn mobo en zet je jouw defecte bios chip erin en flash je opnieuw desnoods met een oudere versie. Dit kan omdat de bios chip alleen aan het begin tijdens het booten wordt aangesproken.[/quote:9d16d5f49e] Laat even duidelijk zijn dat dit niet een door fabrikanten officieel goedgekeurde operatie is, hoewel het vaak wel lijkt te werken zonder verdere schade.
Link naar reactie
[quote:8e59630f13="egslim"]Laat even duidelijk zijn dat dit niet een door fabrikanten officieel goedgekeurde operatie is, hoewel het vaak wel lijkt te werken zonder verdere schade.[/quote:8e59630f13] Dat het niet officieel door de fabrikanten wordt goedgekeurd maakt volgens mij weinig meer uit als je mobo het toch al niet meer werkt. Voor het mobo maakt het niet uit welk bioschipje erin zit zolang deze maar van precies hetzelfde type is ook de revision nummers van de mobo's onderling moeten overeenkomen want anders heb je een verkeerde bios te pakken. Ik persoonlijk heb nog niemand gehoort die er problemen van heeft onder vonden, maar tegenwoordig zit er op de meeste bioschipjes een gedeelte wat niet overschreven kan worden waardoor je gewoon opkunt starten met een opstartdiskette met het betreffende flash programma en bios. Zo kun je als nog flashen, maar dan moet je wel over een ISA grafische kaart beschikken. (hoe het precies werkt weet ik ook niet en dus ook niet of het op jouw mobo kan maar dat weet hier vast wel iemand!)
Link naar reactie
[quote:3cc1fcafe5="egslim"][quote:3cc1fcafe5="BigBart"]Als het mis gaat is er nog geen probleem. Je kan altijd nog hot-flashen. Moet je wel iemand vinden met hetzelfde mobo. Deze start dan gewoon zijn pc op met een opstartdiskette met de benodigde flash bestanden. Dan haal je de bios chip uit zijn mobo en zet je jouw defecte bios chip erin en flash je opnieuw desnoods met een oudere versie. Dit kan omdat de bios chip alleen aan het begin tijdens het booten wordt aangesproken.[/quote:3cc1fcafe5] Laat even duidelijk zijn dat dit niet een door fabrikanten officieel goedgekeurde operatie is, hoewel het vaak wel lijkt te werken zonder verdere schade.[/quote:3cc1fcafe5] Flashen op zich is al geen goedgekeurde operatie. Als je flasht en het gaat verkeerd kan je naar de garantie wel fluiten. Overigens is flashen in principe heel makkelijk. Je moet alleen goed weten wat je doet en dus niet een ingepakt bestnad gaan zitten flashen wat je vaak hoort. Maar als de stroom uitval dan ben je idd de lul. Hotflashen moet je nooit zelf doen, maar laten doen in een betere computershop aangezien je de kans loopt ook het andere mobo te mollen als je niet weet waar je mee bezig bent.
Link naar reactie
[quote:89fe893d0d="Marcel de Reus"]Hotflashen moet je nooit zelf doen, maar laten doen in een betere computershop aangezien je de kans loopt ook het andere mobo te mollen als je niet weet waar je mee bezig bent.[/quote:89fe893d0d] En hier sluit ik me helemaal bij aan. Hotflashen is niet iets wat je eventjes snel doet.
Link naar reactie
[quote:38bc25ac18="egslim"][quote:38bc25ac18="Marcel de Reus"]Hotflashen moet je nooit zelf doen, maar laten doen in een betere computershop aangezien je de kans loopt ook het andere mobo te mollen als je niet weet waar je mee bezig bent.[/quote:38bc25ac18] En hier sluit ik me helemaal bij aan. Hotflashen is niet iets wat je eventjes snel doet.[/quote:38bc25ac18] Dat klopt idd, maar als je toch naar de electroboer gaan kan je beter vragen of ze ook een EPROM writer hebben, dan kan je je bios daarmee flashen. Zelf heb ik eens een S7 mobo gehotflasht. (hoeft niet eens het zelfde mobo te zijn, als de biosfabrikant maar hetzelfde is, en ze qua formaat etc maar gelijk zijn) Opzich ging alles goed, maar ik zou het opzich niet aan jan en alleman aanbevelen... als ze wel de verkeerde chippakken maak je je problemen waarschijnlijk alleen maar erger.
Link naar reactie
Het feit dat je je garantie verliest als de flash niet goed gaat is nieuw voor mij! Waarom plaatsen febrikanten dan steeds updates van het BIOS op hun site (inclusief een uitgebreide gebruiksaanwijzing (incl. uiteraard alle waarschuwingen ed)). In principe kan er weinig mis gaan zolang je inderdaad maar het juiste BIOS gebruikt en de stroom niet uitvalt, maar dat gebeurt gelukkig weinig. Vraagje: als je na een mislukte BIOS-flash de jumper omzet en het kale Bios terugzet kun je daaarna niet opnieuw flashen??? Bij een aantal fabrikanten kun je trouwens gewoon een nieuwe BIOS-chip bestellen.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...