Ga naar inhoud

Niet sneller maar stiller


Aanbevolen berichten

Ik lees veel info over het sneller maken van PC's. Ik zit met een ander probleem. Mijn PC staat in de woonkammer en maakt veel herrie. Mijn vrouw vraagt iedere keer of dat ding niet uit kan. Niet dus!!!! Iritatie stijgt. Mijn voeding heeft een fan die stil genoeg is. Daar onder zit nog een fan met een tunnel van plastic naar mijn procecor koel vinnen. deze maakt veel herrie en wil ik langzamer laten draaien of zelfs niet. Ik leest over temps van 40 a50 graden dat dat okay is. Hoe en waar meet ik dit? Moet ik de temp in de kast meten? Kan het met een ordinaire vleesprikker door deze tegen de koelribben te houden? Moet ik de lucht meten die door de fan naar buiten komt? Heb ik professioneel meetapparatuur nodig? Zo, ja waar haal ik dat vandaan? Ik heb in andere topics gevonden dat ik mijn fan stiller maak door hem langzamer te laten draaien (logisch). Dat kan door hem op de voeding van de drives aan te sluiten op een lagere spanning (ook logisch). Dat kan dan met de volgende combinaties: Rood-Zwart = 5v Geel-Zwart = 12v Geel-Rood = 7v Mijn fan heeft 3 draden en ik weet dus niet waar ik wat op moet aansluiten. Rood,wit en zwart. Ik heb een en ander geprobeerd (rood-zwart op 7v,rood-it op7v,etc.) Al na een paar seconden krijg ik een brandlucht. Als niets mijn fan stiller kan maken welke fan zou ik dan kunnen aanschaffen die wel stil (of stiller is)? Is er een vergelijking site waar ik decibels en prijs kan vergelijken? Vooruit bedankt dat jullie mijn huwlijk helpen redden:) [ Dit bericht is bewerkt door: ravaoo2 op 2002-05-13 09:26 ]
Link naar reactie
  • Reacties 111
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie
Aan die temperaturen komen we door de sensoren van het mobo uit te lezen, daar heb je een programma vor nodig als MBM5 of CPUCool. Die fan kan je idd op 7V laten draaien. Er zitten 3 draden aan de fan, meestal zwart, rood en blauw. De blauwekabel is de RPM draad, en wodt dus gebruikt om het toerental uit te lezen. De zwarte en rode draad zijn voor de spanning. Op een molex zitten 4 draden, 12V (geel), 2x 0V (zwart) en 5V (rood). Als je nu de fan op 7V hebben wilt, dan moet je dus de rode draad van de fan op de gele draad van de molex zetten (12V) en de zwarte draad op de ronde draad van de molex (5V) Een andere fan kopen kan natuurlijk ook, Papst, YS-tech en Enermax hebben redelijk stile fans, waarvan Papst de stilste is. Oa te krijgen op http://www.oc-shop.com
Link naar reactie
Bedankt voor de snelle reactie. Zeker overgeclocked:) ========================================= Als je nu de fan op 7V hebben wilt, dan moet je dus de rode draad van de fan op de gele draad van de molex zetten (12V) en de zwarte draad op de ronde draad van de molex (5V) ========================================= Moet ik de andere draad die over is laten zitten?
Link naar reactie
[quote:84bbe69403] Op 13-05-2002 9:53 schreef ravaoo2: Bedankt voor de snelle reactie. Zeker overgeclocked:) ========================================= Als je nu de fan op 7V hebben wilt, dan moet je dus de rode draad van de fan op de gele draad van de molex zetten (12V) en de zwarte draad op de ronde draad van de molex (5V) ========================================= Moet ik de andere draad die over is laten zitten? [/quote:84bbe69403] Klopt idd. Ze kunnen beter die forumserver eens gaan overklokken :wink:
Link naar reactie
Ik heb MBM5 en CPUCool geprobeert maar ik kan geen sensor selecteren. Wat moet er in mijn PC zitten? Hoe kan ik dat zien? Of weet ik al dat het er niet in zit omdat het niet wordt gevonden? Ik heb het volgende: Specificaties Presario 5736 Supertower Processor 550-MHz met MMXÔ technologie Front Side Bus 100 MHz Processor technologie Pentium-III 2nd level Cachegeheugen 512 kb Werkgeheugen 128-MB 100-MHz SyncDRAM (max 384 MB) Vaste schijf 17,0 GB Ultra DMA CD-ReWriter 4x/2x/24x Videobewerking iLink (IEEE 1394) aansluiting DVD-speler Third generation 6X DVD Easy Access Buttons op toetsenbord Diskette-drive 3.5" 1.44MB Grafische voorzieningen 16-MB SGRAM 100-MHz videogeheugen S3 Savage4 kaart in AGP Slot met TV-out2X AGP, 133 MHzMaximale resolutie 1600x1200Full-motion MPEG-2 Digital Video Stereogeluid JBL Pro versterkte luidsprekers, losstaandCreative soundblaster 1373 PCIAureal A3D InteractiveJBL Digital TheaterÔ (Vmax)Dolby Digital Surround Sound (AC-3) Data/fax modem Diamond PCI 56kbps ITU V. 90 Aansluitingen Ethernet Netwerk (10/100 Mbps)Monitor en Flat Panel MonitorILink (IEEE 1394)S-Video/TV-outTelefoon4x USB (2x voorzijde)Parallelle poort (ECP/EPP)Seriële poortMuis en toetsenbordGamepad-/MIDI-poort (voorzijde)HoofdtelefoonLuidsprekerMicrofoon Uitbreidingsslots 1x AGP, 4xPCI, 1x PCI/ISA, 2 vrije slots1x PCI, 1xPCI/ISA Schijfposities 7 schijfposities, 4 bezet, 3 vrij (2x drive bay, 1x5 1/2" bay) DIMM slots 3, waarvan 1 bezet met 64-MB module, 2 slots vrij Muis Internet Scroll-muis Toetsenbord Windows Easy Access Internet toetsenbord Compatibiliteit Ethernet Netwerk, Plug and Play- compatible, Energy Star Compliant, NSTL Year 2000 Compliant Besturingssysteem Windows 98 Netvoeding 200 watt Afmetingen / gewicht Systeemeenheid (BxHxD)21,3 cm x 48,3 cm x 53,9 cm, 14,1 kg. Laatste keer dat ik in een merk pc ben getrapt!! Kan mijn TV out ook al niet aan de praat krijgen!!
Link naar reactie
Als je de ventilator op 7 Volt laat lopen zonder dat er een echte verbinding is met GND (0V) dan zou ik die 'blauwe' draad van de toerentalmeting maar helemaal niet aansluiten. Die kan dan misschien zelfs het moederbord gaan beschadigen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een temperatuur geregelde ventilator. Zijn zeer betaalbaar. Voordeel is dat bij veel warmte de ventilator als nog naar een hoog toerental kan gaan.
Link naar reactie
Ik heb een ander probleem, mijn mobo heeft geen temperatuurssensoren aan boord volgens mmbm5, het enige waar ik het aan kan zien is aan de tempsensor van Geforce 2GTS en het toerental van de temp geregelde fan, meer niet. Kan dit (mobo = Asus A7V133), of niet??? En zijn er lossen sensoren te koop???
Link naar reactie
Dat moet je ergens in je manual bekijken of er sensoren op zitten of niet. Anders kan je nog proberen om een meetsensor tussen de heatsink en de CPU te plakken, maar dat is heel erg riskant. Als hij iets te hoog is, en je heatsink maakt daardoor geen contact meer, dan verbrand je CPU. Is mij ook eens overkomen toen ik ven niet oplette :sad:
Link naar reactie
Dit gaf CPUCool in the info box bij help: BIOS vendor: Compaq BIOS version: 686S1 BIOS date: 10/13/1999 System manufacturer: Compaq Product name: Compaq PC CPU manufacturer: GenuineIntel Current CPU speed: 550 MHz External clock: 100 MHz Max. CPU speed supported by board: 800 MHz Intel CPU Family : 6 Model : 7 Stepping 3 VIA 82C686A chipset detected Unknown North Bridge detected VIA 82C686A/B monitor detected No sensors detected Current Frequency (measured) : 548.7 Max 271 SMBAddr e800 Rev 6800010 Red 0 Adr e880 SMB00 0 SMB3E 0 SMB3F 0 SMB48 0 SMB4D 0 SMB4E 0 SMB4F 0 SMB58 0 SMB7E 0 SMB7F 0 No SDRAM found Wat moet ik nu doen?
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...