Ga naar inhoud

mobo probleem? hellup!


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal, ik heb het volgende probleem: mijn hdd is gecrashed (heel erg klote, niets meer aan te doen) toen een nieuwe gekocht namelijk maxtor 740x 40gb. Na de aansluiting kwam ik erachter dat het mobo (chaintech 6ssa2)maar tot 32 gig ondersteunde. Daarvoor heb ik maxblast geinstalleerd waardoor het wel mogelijk is de hdd aan te sturen. Maar nu komt het: als ik opstart blijft bij opstarten het systeem staan op searching primary master... ik kan echter wel nog in de bios. Als ik in de bios handmatig de hdd instel geeft hij de volgende melding: primary hard disk failure waarna ik niets meer kan. De harde schijf heb ik gepartitioneerd (ik kan er alleen op als ik de stroom pas erop zet als de bios is opgestart) en werkt. Weet iemand wat ik nog kan doen, is mijn moederbord dood?? Helluppie want ik weet het niet meer!!
Link naar reactie
Vlak na het starten van de pc direct naar het bios gaan. meestal de DEL knop. In het bios kun je de hd automatisch laten herkennen. Gevonden ? laten opslaan en de pc start overnieuw. Via de floppy laten starten. Nu fdisk (patities) en format van alle nieuwe partities uitvoeren vanaf de floppy. Nu is de schijf gereed voor gebruik. weer overnieuw starten en de cd laten installeren.
Link naar reactie
[quote:882f3975fe] Op 14-04-2002 0:05 schreef edjes: Vlak na het starten van de pc direct naar het bios gaan. meestal de DEL knop. In het bios kun je de hd automatisch laten herkennen. Gevonden ? [/quote:882f3975fe] Dit werkt dus niet, zowel in de bios als tijdens het zoeken van de primary master blijft het systeem "hangen" hij vind de hdd dus niet, daarvoor heb ik ook maxblast geinstalleerd! ben opt moment dus echt out of options :sad:
Link naar reactie
Volgens mij maakt in dit geval maxblast weinig uit, omdat die tijdens de detectie niet actief is. Dat wordt hij later pas. Ik denk eerder dat het gewoon een compatibility issue is, die evt met een biosupdate opgelost kan worden, of die schijf is niet helemaal lekker. (wel vaag dat dat hij het wel doet als je hem stroom geeft na de POST)
Link naar reactie
ik heb de nieuwste bios al geflashed, waarna ik erachter kwam dat deze niet de oplossing voor mijn probleem was. En kreeg als reactie van chaintech dat er hiervoor geen bios update is. Dan zal ik eens het handmatig instellen proberen op 32 gig. Zouden jullie me kunnen vertellen hoe ik dit moet doen. (ik heb de hdd wel eens op 40 gig ingesteld maar zou niet weten hoe ik dit met 32 moet doen)
Link naar reactie
[quote:4b9451b8fa] Op 14-04-2002 0:48 schreef edjes: op de buitenzijde van de schijf staan de gegevens zoals platters, heads etc. die geg overnemen en in de bios invoeren. [/quote:4b9451b8fa] Die zouden er wel moeten staan , maar dit is niet het geval. Daarbij heb ik deze gegevens wel via maxblast achterhaald en in de bios ingevoerd. Daarmee geeft hij de grootte van 40 gig aan, en dat is niet de bedoeling toch? Toen ik dit gedaan had kreeg ik de melding primary hard disk failure! De schijf is volgens mij helemaal in orde, heb hem getest met maxblast en dat was allemaal goed. ik kreeg van iemand anders te horen dat het moederbord wel eens dood kan zijn, kan het daar ook aan liggen? [ Dit bericht is bewerkt door: Valiant op 2002-04-14 01:01 ]
Link naar reactie
dat je een partitietabel fout krijgt lijkt me niet gek :sad: je hebt voor het idee van de pc immers een andere schijf erin zitten... die partitietabel gaat maar tot 40 GB overigens is een schijf waarvan de fabrikant zegt dat ie 40 GB is wellicht maar 37 GB groot. voor een fabrikant is 1 GB nl gelijk aan 1000000000 (1*10^9) bytes, terwijl een GB eigenlijk 2^30 = 1073741824 bytes (scheelt dus zo'n 7%...)
Link naar reactie
geen idee waarom! onze 'server' (internetrouter) draait met twee schijven, maar met defect mobo/batterij dus bij iedere reboot is ie alle gegevens kwijt. alleen de eerste hd zoekt ie zelf op. de rest kijkt ie niet naar. maar: linux wel :grin: zelfde verhaal met schijven die maar voor een deel door het bios gezien worden. zorg gewoon dat linux op het eerste stukkie staat :grin: ik weet (uiteraard) niet hoe windows hiermee omgaat, maar wellicht is dat ook ok. verder weet ik helemaal niet of die bios dat wel kan... :grin:
Link naar reactie
[quote:ab654fd88c] Op 14-04-2002 1:10 schreef BA: Probeer eens met een andere schijf zou ik zeggen, liefst beneden de 32 GB. Heb je de oude nog? [/quote:ab654fd88c] Even de uitleg hoe het probleem ontstaan is; de voeding produceerde een grote knal, gevolg beetje rook, dode voeding en dode harde schijf....die oude hdd is dus naar een andere wereld... Toen heb ik van een oude computer (p75)en daarmee startte hij windows (hetzij met een aantal fouten) wel op. wat bedoelen jullie precies met partitietabel fout?? En ik wil hem wel handmatig ingeven op minder dan 32 gig maar ik weet totaal niet hoe ik dit voor elkaar moet krijgen, graag nog een keer hulp!
Link naar reactie
[quote:c562c7257c] Op 13-04-2002 23:56 schreef Valiant: dank je voor je reactie BA! ik heb het gedaan zoals je voorstelde, daarna heb ik win 98 bootdiskette gebruikt. Daarmee krijg ik het probleem dat hij geen hdd vind. Graag nog een keer advies over hoe ik dit kan oplossen! [/quote:c562c7257c] Hmm, ik dacht niet dat zo gaat werken. Je zegt dat je Maxblast hebt gebruikt. Dat heeft tot gevolg dat de harde schijf een Non-DOS partitie krijgt van 40 GB. Of zie ik dat nu helemaal verkeerd? Dat je schijf niet herkent wordt door de Bios is wat lastiger probleem. In principe moet die de schijf als een 32 GB schijf of zo gaan zien. Handmatig invoeren lijkt me niet zo verstandig want volgens mij moet de Naxblast software de boel voor de gek gaan houden. Controleer eerst of de boel goed is ingesteld en de harde schijf correct is aangesloten (kabels en jumpers).
Link naar reactie
[/quote] Controleer eerst of de boel goed is ingesteld en de harde schijf correct is aangesloten (kabels en jumpers). [/quote] de harde schijf is zekers goed aangesloten en jumpers staan ook goed (al heeeel vaak gecontroleerd trust me :wink:) Met de kabel zelf is m.i. ook niet kapot anders zou die schijf van 3 gb ook niet hebben gewerkt. het is volgens mij idd de bedoeling dat maxblast de boel voor de gek houdt, maar daarvoor moet de bios de hdd eers herkennen, volgens mij is het aantal gb niet eens zo belangrijk want dit zou maxblast daarna moeten fixen.. Mijn probleem blijft hoe kan ik mijn hdd laten herkennen...???
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...