Ga naar inhoud

AMD Athlon XP 1800 stopt ermee


Aanbevolen berichten

Ik heb laatst een AMD Athlon XP 1800 gekocht maar gisteren stopte de PC er compleet mee. Na opnieuw starten ging het weer een minuut of 10 goed en toen... zelfde probleem. Ik heb vervolgens in mijn BIOS gekeken naar de temperatuur en die stond op zo'n 65 graden. Ik heb toen de kloksnelheid terug gezet naar 1150 Mhz (ipv 1533) en toen bleef hij wel draaien (nu met 58 graden temp). Als ik andere berichten in dit forum mag geloven is 65 graden nog niet echt super-warm. Kan het zijn dat deze temperatuur toch te hoog is? Ik heb op dit moment geen extra koelers erin zitten. Overzicht systeem: - AMD Athlon XP 1800+/266 Mhz Socket A - Cooler Titan AMD en INTEL tot 2Ghz. - Dimm 256MB PC2100 DDRam - ASUS A7V266-EX Via 266FSB DDRam (ingesteld op 11,5 * 133 = 1533 Mhz) - 40 GB IBM 7200/ATA100 - AGP ATI Radeon 8500 64MB DDR+Tv Out - ATX Tower Middle CX4 300Watt Kan iemand mij vertellen wat er mis is?? Is de temp te hoog?? Moet ik er een betere koeler opzetten?? Of moet ik met koelers voorin en achterin de pc de luchtstroom verbeteren??
Link naar reactie
Temp vind ik vrij hoog. misschien zit er een beveiliging in je pc welke de cpu uitschakeld als hij boven een bepaalde temp komt. Check je Bios. kijk eens of je ruimte heb voor wat case-fans _________________ [url=http://www.anandtech.com/mysystemrig.html?rigid=3924]Mijn PC[/url] | [url=http://service.madonion.com/compare?2k1=3047568]3DMark2001SE[/url] [ Dit bericht is bewerkt door: hjs op 2002-04-10 10:57 ]
Link naar reactie
Of misschien was de videokaart te warm geworden??? M.a.w. wat was je aan het doen toen 'ie uitviel? Ik vindt 65 graden ook aan de warme kant hoor. En anders gewoon terugbrengen: mogen ze in de pc-zaak je probleem oplossen... Want je mag toch verwachten dat er qua hardware een stabiel systeem geleverd wordt. :???:
Link naar reactie
Voor info en de laatste en beste drivers voor de Radeon ga naar http://www.rage3d.com maar dat is off-topic. Tja, vraagt een avi veel van je cpu, ik zou het zo niet weten. Je zou eens moeten testen, een monitor progje draaien (mee geleverd? of moederbord monitor 5) en dan iets zwaars draaien, kijken of je een verband vindt tussen temp en crash. [url=http://users.ev1.net/~redelm/cpub4gi.zip]CPUburn[/url] [url=http://mbm.livewiredev.com/download5.htm]MBM 5[/url]
Link naar reactie
Ik weet niet om wat voor type AVI het gaat, maar die DivX AVI codecs zijn ook niet altijd even jovel. Verder is de CPU balsting maar iets van 50% met die films, dus zo warm zou hij er normaal niet van worden. Ik zou toch maar eens naar je koeling kijken,als hij in de bios 65 graden aan geeft, dan ligt de stressed temp zelfs nog wel hoger.
Link naar reactie
Hmm... waarschijnlijk dus toch de koeling.. 58 graden bij een cpu-frequentie van 1150Mhz is ook wel erg hoog.. Als ik andere topics bekijk zou het onder de 50 graden moeten kunnen blijven. Ik heb jouw overclocking site eens bekeken, BA, en je hebt ze te zien wat ervaring met koelers. Wat zou jij aanraden: a. De temp verlagen door het toevoegen van case-koelers voor en/of achter in de kast (heb ik volgens mij beide plek voor een 80mm koeler) en zo ja, welke?? b. Vervangen van de Titan koeler voor een beter en zo ja, welke (ik zie dat jij voorkeur hebt voor Alpha)??
Link naar reactie
[quote:1fc833b9fd] Ik heb jouw overclocking site eens bekeken, BA, en je hebt ze te zien wat ervaring met koelers. Wat zou jij aanraden: a. De temp verlagen door het toevoegen van case-koelers voor en/of achter in de kast (heb ik volgens mij beide plek voor een 80mm koeler) en zo ja, welke?? b. Vervangen van de Titan koeler voor een beter en zo ja, welke (ik zie dat jij voorkeur hebt voor Alpha)?? [/quote:1fc833b9fd] Ik zou sowieso 1 casefan achter in de kast zetten, datscheelt al een heel stuk. Of je dan een andere koeler nodig hebt moet je even bekijken, maar als je temp drastisch daalt,dan is het niet nodig. Alpa coolers zijn hele goede koelers, maar daar zit ook een behoorlijk prijskaartje aan vast. Als je niet wilt overklokken kan je dus beter een iets goedkoper merk nemen, zoals coolermaster of GlobalWin. En idd, zoals Egslim al zegt, zit er wel koelpasta tussen?
Link naar reactie
En niet teveel koelpasta. koelpasta is voor het opvullen van de oneffeheidjes op de cpu en de koeler, zodat het raakvlak en warmte overdracht vlak zo groot mogelijk is. Teveel koelpasta werkt als een isolator, kan de cpu zijn warmte niet meer kwijt aan het koellichaam. wil je een gewoon redelijke koeler kijk dan iid naar merken als coolermaster en spire, in een recenten C!T stond een test.
Link naar reactie
He he, gisterenavond eindelijk weer tijd om wat te kunnen testen. Ik zette de PC aan en hij startte meteen mijn BIOS?! Er stond de volgende foutmelding: "During the last boot-up your system hung for an improper CPU speed setting. Your system is now working in safe mode. To optimize the system performance and reliability, make sure the CPU speed conforms to the specifications of your CPU." Huh, en ik dacht nog wel dat het een temperatuur probleem was?! Maar de frequentie stond op 1533Mhz (11,5 * 133, wat ook de door de CPU aangegeven instelling is). Vervolgens heb ik hem maar weer op 1533Mhz ingesteld en gestart. Daarna heb ik meteen Pc Probe geinstalleerd wat door ASUS bij het mainboard geleverd word. Ik heb een halfuur de temperatuur in de gaten gehouden terwijl ik nog een paar kleine dingen installeerde. De temp kwam op zo'n 58 graden uit (zelfde waarde als in BIOS). In ieder geval veel te warm voor een bijna 'stilstaande' CPU. Ik heb daarna nog even de mainboard settings nagekeken en kwam nog twee dingen tegen: - Er zit een 'Thermal Sensor CPU Setting' op het mianboard die beschreven wordt als: "This jumper selects the type of CPU and coordinates its thermal sensory capability". Hij heeft een stand voor 'Athlon/Duron' en een stand voor 'Palomino'??. Hij staat op de tweede ?!? - Er zit C.O.P. (CPU overheat protection) op het mainboard. Echter de optie "CPU Thermal Option" (mogelijkheden: Shutdown, Throttle, Disabled) stond op disabled!! Dit is dus niet de reden waarom ie ermee kapte. Weet iemand wat van die 'Thermal Sensor CPU Setting' af?? Moet ie niet op Athlon/Duron?? Wat moet ik uit die foutmelding in BIOS afleiden?? Kan dit veroorzaakt worden door de te hoge temp??
Link naar reactie
Ga eens op het forum van tweakers.net zoeken, ik weet zeker dat ik daar die mededeling onlangs nog gezien heb. http://gathering.tweakers.net/search.php (hierover dus: Weet iemand wat van die 'Thermal Sensor CPU Setting' af?? Moet ie niet op Athlon/Duron?? ) _________________ [url=http://www.anandtech.com/mysystemrig.html?rigid=3924]Mijn PC[/url] | [url=http://service.madonion.com/compare?2k1=3047568]3DMark2001SE[/url] [ Dit bericht is bewerkt door: hjs op 2002-04-12 09:42 ]
Link naar reactie
Dat is idd correct, hij moet op palomino staan. Overigens weet ik niet of hij dan de interne diode toepast, of een andere correctiefactor gebruikt. Is die 58 graden onder windows trouwens gemeten terwijl je CPU volbelast draaide, dus CPU burn oid draaide? Als dat niet zo is, dan moet je dat eens testen, kijken wat hij dan doet :smile: Wat je ook kan proberen is eens een tijdje met de kast open draaien, kijken of hij dan stabieler blijft. in dat geval ligt het ook aan je temp. Op zich heel maf dat je bios die error gaf, maar het kan ook best zijn dat dat een standaard melding is voor het falen van de CPU, omdat hij bijvoorbeeld door zijn temperatuur crashte.
Link naar reactie

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...