Ga naar inhoud

Jullie mening


Anoniem2

Aanbevolen berichten

Tips over boeken over fotografie ? Nee, mijn laatste gelezen boek daarover is al tientallen jaren geleden.\n\nIk denk dat foto\'s bestuderen die je zelf mooi vind een veel betere strategie is, maar dan leer je natuurlijk niet heel veel over\ntechnieken voor een evenwichtige belichting.\nLet vooral goed op wat een camera (eigenlijk elke camera) maximaal kan wat betreft het licht, en daarbij is het zo belangrijk\nin te zien dat onze ogen véél meer kunnen zien als de standaard camera, hoe goed ze ook zijn.\nTijdens het maken van die foto weet ik bijna zeker dat jij zelf heel goed de witte toppen op de wolken zag, en ook\ngewoon alle huizen met een redelijke doortekening zag, maar het resultaat is dat de huizen donker zijn.Dat kan de\ncamera gewoon niet standaard.\nDat hoeft eigenlijk helemaal niet slecht of lelijk te zijn, maar wanneer al je foto\'s dat krijgen, dan komt er een moment\ndat dat op gaat vallen, en kan irriteren.\n\nWat je vooral als leidraad voor belichting kan gebruiken is de weergave van niveaus (levels) die je na het maken van\neen digitale foto bij veel camera\'s op je display kan laten weergeven. Dat toont de vertegenwoordiging van de verdeling \nvan de pixels per verschillende lichtwaarde.\nOok in fotobewerkingsprogramma\'s kan je dat weergeven, maar op je camera is juist zo handig omdat dat \"on the spot\" \nbekeken kan worden, waardoor je de foto opnieuw kan maken mochten die niveaus niet correct zijn.
Link naar reactie
  • Reacties 19,1k
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

  • Anoniem2

    19117

btw, even tussendoor, omdat ik mij PC uitelkaar had gehaald (schoon maken en wat dingetjes erbij in zetten) maar geen tijd had om em weer inelaar te zetten zit ik nu op een oude P3 met 200Gb HD, nu zat di HD net wel een minut of 2 lang te tikkeren, wat kan dat zijn?\r\ndie HD heeft sind ik hem kocht (2.5 jaar terug) nooit probleemen gehad en is ongeveer 3-4 keer compleet geformateerd.\r\nhij werkt nog wel, PC viel oo niet uit ofzo, aleen een raar geluid :s
Link naar reactie
[quote=Animal;390333]Zoom.nl is dan wel geen boek ,maar wel een goed blad ,waar ook geregeld een dvd bij zit met foto cursus er op. Deze keer landschap fotografie.\nBij een abbonnement wordt vaak een goede foto tas cadeau gegeven .(op dit moment een riem ,,dat is niet zo interessant)\nEn je bent met dit blad ook metteen HCC lid ,wat misschien ook wel voordelen heeft.[/quote]\n\nDie uitgave heb vandaag net gekocht. Ik zit ook inderdaad te wachten op een goede aanbieding voor lidmaatschap.\n\n@erik, een lens met een vast brandpuntsafstand dan? \nidd leer je het door te doen en naar andere foto\'s kijken, heb zelf ook wel en trainingsdvd moet ik ook nog een keer bekijken.\n\n@richt, mijn ouders wonen niet in een recreatieplan ;).
Link naar reactie
[QUOTE=Ultimate;390366]@erik, een lens met een vast brandpuntsafstand dan? [/QUOTE]\r\n\r\ner is een mogelijkheid voor vaste lenzen te kiezen\r\n\r\nalleen sleep je er dan wel veel mee\r\n\r\nom een goed lenzen stelsel te doen krijg je\r\n\r\n18 mm\r\n35 mm\r\n50 mm\r\n75 of 80 mm\r\n100 mm met macro mogelijkheid\r\n150 mm\r\n200 mm\r\n400 mm\r\n\r\n2x confurter voor de 800 mm\r\n\r\nmet 5 lenzen met zoom ben je er ook\r\n\r\n18 ~ 55\r\n35 ~ 78\r\n100 met macro mogelijkheid\r\n100 ~ 400\r\n2 x confurter\r\n\r\nen de prijs van de vaste brandpunt is per stuk ongeveer gelijk aan de zoom lenzen\r\nook het totaal gewicht zal op lange afstanden gaan spreken\r\n\r\nde keus is echter aan jouw
Link naar reactie
Misschien dat Sjouwer je begrijpt en dat het om de vraag gaat \"[I]Wat liever, vaste brandpunt of zoom...[/I]\" ?\n\nDat is toch helemaal afhankelijk van wat je wil doen met fotografie.\nIn de tijd dat ik nog niet zo boos benaderd werd op straat (jonger, geen \"schending van privé\"- of terreur-issues, geen opgeklopte pedo dreigingen) toen was alles wat ik wilde het vrij op straat fotograferen, en dat durfde ik meestal dan ook wel.\nWat je daar voor nodig hebt is een simpele lichte camera met het liefst één vaste lens.\nDan heb je wel geen mogelijkheid tot zoom, maar je leert langzaam dat je eigen voeten de zoom zijn, en je leert het kader van je zoeker steeds beter kennen, en elke dag kan je beter inschatten op welke afstand je het onderwerp moet benaderen om mooi uit te kaderen.\nDan heb je het enorme voordeel van een kleine lichte vaste brandpunt lens.\n\nEen zoomlens is dan veel te groot, dus onhandig om heel de dag mee te zeulen.\nEn dan nog een nadeel van zo\'n lens is dat (als het om straat fotografie gaat) je een extra instel-beslissing moet maken (zoomen dus), waardoor je extra lang bezig bent, en ook langer \"exposed\" bent aan het onderwerp (de mensen), en die dus anders gaan reageren. De verrassing is een stukje minder.\nMet een vast brandpunt bepaal je door middel van je onderwerpafstand wat de uitkadering is, en daarbij hoef jij je camera nog niet te tonen, wat de spontaniteit ten goede komt.
Link naar reactie
Ik aan deze: \n\n[url]http://www.fotokonijnenberg.nl/product_details.php?id_product=650[/url]. Dat is een lens met een vast brandpunt. Een vriend van mij heeft die ook en zegt het een hele goede lichtsterkte heeft. \nDit is \'wat-je-hebt-gefotografeerd-is-wat-je-in-het-echt-ziet\' lens. Dat is eigenlijk wat ik bedoelde te zeggen :mrgreen:\n\n@sjouwer, ik denk dat ik eerder voor het onderste rijtje zou gaan. En wat houdt zo\'n confurter in dan? Is dat een ding die je tussen twee objectieven zet?\n\n@linkforsoad, hier is het ook veel regen @ the moment :(.
Link naar reactie
[QUOTE=Ultimate;390414]Een vriend van mij heeft die ook en zegt het een hele goede lichtsterkte heeft. [/QUOTE]\nEen f1,8 lens is een redelijk gewone standaard lens. De meesten zijn f2, maar dat scheelt echt niet veel.\nPas met een f1,4 lens heb je met half zoveel licht genoeg t.o.v. van de standaard f2 lens, maar die worden dan ook exponentieël duurder.\n\n[QUOTE=Ultimate;390414]Dit is \'wat-je-hebt-gefotografeerd-is-wat-je-in-het-echt-ziet\' lens[/QUOTE]\nDaar wordt de opnamehoek mee bedoeld, dus dat er bij die brandpuntafstand (50 mm) zo min mogelijk vervorming van het werkelijk zichtbare is. \nVoor kleinbeeld-camera\'s (24x36 mm negatief) is dat ook zo, en Sjouwer kan je denk ik wel vertellen of dat bij zo\'n Canon digitaal ook is. \nIk heb dat ding helaas niet.
Link naar reactie
[QUOTE=Animal;390423]Ik heb een 18-200 mm lens van sigma. Is in de 18 mm stand maar iets groter dan de standaard lens ,,en ik vind het een fantastische universele lens.\nVerder heb ik een 70-300 mm ,,en sinds kort een 10-20 mm.[/QUOTE]\nMaar wat ervaar je door de zoeker als \"standaard\" (50 mm) op zo\'n Canon Digitaal SLR ?\nMijn Canon Powershot A540 heeft een lensje van 5,8 tot 23,2 mm, waarvan de 23,2 mm erg \"tele\" is als je dat op een kleinbeeldcamera door de zoeker zou zien. Het uiteindelijke effect is afhankelijk van de sensorgrootte (wat bij kleinbeeld dus 24x36 mm is).\n\nEr zijn ook fabrikanten die er een \"[I]vergelijkbaar met xx mm voor kleinbeeld[/I]\" bij zetten, omdat de mensen nu eenmaal tientallen jaren daarmee gewend waren.
Link naar reactie
als ik het goed heb moet je de 24 x 36 lenzen met een factor 1,4 vergroten voor de digitale beeldsensor\r\n\r\n(doe het even uit het hoofd)\r\n\r\neen confurter is een tussen lens die je tussen de kamera en lens zet en hierdoor de lengte van je lens verlengt\r\n\r\neen nadeel is hierbij dat je ook je minimale diafragma met hetzelfde verdubbeld\r\n\r\nen de telelenzen hebben al een vrij klein diafragma als minimaal (f4 of f5,6) en hiermee verleng je ook de belichtingstijd
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...