Ga naar inhoud

SUSE11.1: van CD copiëren naar schijf


Aanbevolen berichten

[quote:a575d049cc="willem1940"] In Yast/hardware/scanner zie ik via knop "overig" en keuze "detectie herstarten": [b:a575d049cc]Niet geconfigureerd: USB scanner (vendor=0x046d, product=0x08f0 [Camera]) at libusb:004:003 Niet geconfigureerd: USB scanner (vendor=0x093a, product=0x2468) at libusb:005:003 hpaio Geen scanner herkend door dit stuurprogramma[/b:a575d049cc] [/quote:a575d049cc] Tja, de tekst is duidelijk: de scannermodule denkt ten onrechte dat de aangesloten usb-apparaten usb-scanners zijn en geeft aan dat er geen scanner is herkend door het scanner-stuurprogramma. De tekst [b:a575d049cc]Niet geconfigureerd: USB scanner[/b:a575d049cc] is daar wat mij betreft duidelijk in: yast denkt een usb-scanner te zien die nog niet is ingesteld. [quote:a575d049cc] Achtung: Dort können auch andere Geräte auftauchen, etwa Webcams. ..........[/quote:a575d049cc] Dat zegt ook genoeg: het scanprogramma kan dus per abuis andere usb-apparaten vinden.
Link naar reactie
[quote:552eb7c09e="willem1940"]Het programma ZEGT ook bij 1 van de apparaten dat het een WEBCAM is ....[/quote:552eb7c09e] klopt, en ik snap de verwarring daardoor. Probleem is dat sane gewoon een lijst produceert van usb-apparaten, maar daarbij niet de apparaten wegfiltert die geen scanner zijn. Da's wellicht een vervelende eigenschap van Linux: het systeem verwacht de nodige kennis van de gebruiker.
Link naar reactie
[quote:0d5efa11d6="maximilaan"]Da's wellicht een vervelende eigenschap van Linux: het systeem verwacht de nodige kennis van de gebruiker. [/quote:0d5efa11d6] Dat niet alleen. Ik heb zelf de indruk dat (open)SUSE in de loop der jaren achteruit is gegaan. Vroeger was SuSE mijn favoriete Linux distributie. Vanaf welke versie (open)SUSE precies achteruit is gegaan, weet ik niet meer. Het zal wel geleidelijk zijn gegaan. [quote:0d5efa11d6="willem1940"]Een stuk of 10 Linuxen had ik al aan boord en ik blijf terugkeren op SUSE. [/quote:0d5efa11d6] Tja, de perfecte Linux distributie bestaat niet. Ze hebben allen voor- en nadelen. Op dit moment is Ubuntu mijn favoriete Linux distributie. Overigens kan het wel nuttig zijn sommige Linux commando's te kennen, die je in een Terminalvenster kunt uitvoeren. Niet alles kun je namelijk grafisch doen. En wanneer de grafische applicaties falen, zou je terug moeten kunnen vallen op [url=http://www.ss64.com/bash/]Linux commando's[/url] en misschien zelfs op applicaties die in tekstmodus werken.
Link naar reactie
[quote:dff681fcba="jolo"] Dat niet alleen. Ik heb zelf de indruk dat (open)SUSE in de loop der jaren achteruit is gegaan.[/quote:dff681fcba] Grappig, ik merk juist een sterke vooruitgang sinds de overname door novell. Overigens komt bovenstaande verwarring door Sane, en das geen technologie van suse. Vroeger was SuSE mijn favoriete Linux distributie. Vanaf welke versie (open)SUSE precies achteruit is gegaan, weet ik niet meer. Het zal wel geleidelijk zijn gegaan. [quote:dff681fcba]Overigens kan het wel nuttig zijn sommige Linux commando's te kennen,[/quote:dff681fcba] over commandos gesproken: als je in suse een commando intypt dat niet is geinstalleerd, dan geeft suse je het zypper-commando waarmee je de benodigde software kunt installeren ;)
Link naar reactie
[quote:0bbd651460="maximilaan"]Grappig, ik merk juist een sterke vooruitgang sinds de overname door novell. [/quote:0bbd651460] De vooruitgang zal dan wel zitten in de betere hardware ondersteuning. Maar met de openSUSE DVD 10.3 was het nog mogelijk om geïnstalleerde Linux distributies op te starten. Vanaf de openSUSE 11.0 DVD vond ik die mogelijkheid niet meer terug. Verder is de voorkeur van openSUSE voor KDE of Gnome verdwenen. En is openSUSE voor mijn gevoel minder gebruikersvriendelijk geworden. En dat ondanks dit artikel van donderdag 9 maart 2006 [url=http://tweakers.net/nieuws/41527/novell-verbetert-gebruiksvriendelijkheid-suse-linux-desktop.html]Novell verbetert gebruiksvriendelijkheid Suse Linux Desktop[/url] [quote:0bbd651460="maximilaan"]over commandos gesproken: als je in suse een commando intypt dat niet is geinstalleerd, dan geeft suse je het zypper-commando waarmee je de benodigde software kunt installeren [/quote:0bbd651460] Dat is dan een pluspunt.
Link naar reactie
[quote:93f1811e9d="jolo"] De vooruitgang zal dan wel zitten in de betere hardware ondersteuning. [/quote:93f1811e9d] Ook, maar bijv. softwarebeheer is een stuk beter geworden (voordien viel ik terug op SMART omdat yast een drama was), verder biedt opensuse handige uitbreidingen op de desktop die je bijv. bij kde vaak pas later in de officiele versie ziet. [quote:93f1811e9d]Maar met de openSUSE DVD 10.3 was het nog mogelijk om geïnstalleerde Linux distributies op te starten.[/quote:93f1811e9d] Kweetnie wat je daar precies mee bedoelt? [quote:93f1811e9d] Verder is de voorkeur van openSUSE voor KDE of Gnome verdwenen. [/quote:93f1811e9d] In feite een pluspunt. In de tijd van SUSE werd er een vrij brakke Gnome meegeleverd, nu zorgt suse ervoor dat beide desktops op een volwaardige manier worden ondersteund. Verder omarmt suse projecten die bijv. yast beter in gnome integreren (zoals een gtk-schil rond yast). Probleem met bijv. ubuntu is dat je merkt dat de gnome-versie goed draait, en de andere desktops er een beetje bij hangen. [quote:93f1811e9d] En is openSUSE voor mijn gevoel mnder gebruikersvriendelijk geworden.[/quote:93f1811e9d] Kun je daar concrete voorbeelden van geven?
Link naar reactie
[quote:01f1d03dc1="maximilaan"][quote:01f1d03dc1="jolo"] Maar met de openSUSE DVD 10.3 was het nog mogelijk om geïnstalleerde Linux distributies op te starten.[/quote:01f1d03dc1]Kweetnie wat je daar precies mee bedoelt? [/quote:01f1d03dc1] Als in een Windows XP dualboot met Linux, Windows XP opnieuw geïnstalleerd gaat worden, wordt doorgaans de grub bootmenu verwijderd. Door op te starten vanaf de openSUSE DVD 10.3 kon je bij installatiemodus kiezen tussen een Nieuwe installatie, Opwaarderen en Overige opties. Waar er gekozen kan worden tussen een Beschadigd systeem repareren en een Geïnstalleerd systeem opstarten. [quote:01f1d03dc1="maximilaan"][quote:01f1d03dc1="jolo"] En is openSUSE voor mijn gevoel minder gebruikersvriendelijk geworden. [/quote:01f1d03dc1] Kun je daar concrete voorbeelden van geven?[/quote:01f1d03dc1] Het openSuSE menu lijkt me onoverzichtelijker geworden. Zelfde Vind ik van Yast > Software > Software beheer. Vroeger draaide ik altijd SuSE Professional. Die is er dus niet meer.
Link naar reactie
Ik gebruik Net install, zeer kleine CD dus en daarin zitten nog steeds die mogelijkheden zoals upgrade (de enige voor mij bruikbare), repareer beschadigd systeem (een aantal keren geprobeerd en niets dan ellende mee ondervonden) en ook nieuwe installatie. "Repareer" stoot(te) bij mij in alle SUSEs, inmiddels ook in 11.1, altijd op onbestaande fouten; liep daarbij SOMS klem maar gaat in alle gevallen zeker aan het einde van de procedure vet de mist in met enig GRUB-conflict. Herhaling van de procedure brengt geen verbetering, ten laatste jaag ik dan "upgrade" eroverheen waarna met geen of geringe verliezen aan geïnstalleerde software de boel weer normaal komt te werken. Eigenlijk gebruik ik "upgrade" als reparatie-middel. Op een paar incidentjes na, voornamelijk dat iets anders dan Konqueror en voor mij niet altijd verklaarbaar, plotseling inspringt en een [b:681322eb53]minderwaardige[/b:681322eb53] filebrowser oplevert (minderwaardig omdat ik er niet diep genoeg mee kan kijken), vind ik 11.1 beter werken dan de voorgaande, toch ook lang niet onverdienstelijke, SUSEs. Ik heb altijd alleen KDE gebruikt, Gnome de eerste keer met SUSE 9 of 10 (weet ik niet meer precies) per ongeluk geïnstalleerd gehad en snel afgeschaft want voor mij als Gewone Gebruiker te weinig begrijpelijk.
Link naar reactie
Back to topic: de fout moet in de 2e IDE-toestand van mijn mobo zitten: nieuw CD-toestel hielp niet, ook niet met ontkoppelen van slaaf-IOMEGA Zipdrive. Ik had nog een adaptortje om een IDE-apparaat om te toveren naar USB; aan het CD/DVD-ding geprikt, snoertje naar een USB-aansluiting en jawel, SUSE ziet het apparaat en de boel werkt foutloos. Hoewel: ik houd steeds bij fors copiëerwerk, dat overigens snel blijft doorlopen, meldingen "onderbroken". Iemand een idee of dit iets belangrijks betekent?
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...