Ga naar inhoud

netwerkje maken (suse 11.1)


anoniem

Aanbevolen berichten

  • Reacties 61
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

[quote:d6d27f115d="jolo"]@willem1940 Na nog wat gezoek via google, vond ik een op de opensuse site, uitleg over verschillende manieren van Delen tussen Linux PC's. Vooral FISH kan interessant zijn voor jouw. Want dat gaat Grafisch. http://nl.opensuse.org/Concepts#Delen_tussen_Linux-PC.27s[/quote:d6d27f115d]Fish;ik onthoud die naam. Er is nog geen RPM voor SUSE11.1 van en het exemplaar voor 11.0 werd geweigerd.
Link naar reactie
ok, mijn poging: eerst suse-pc open in yast de module [netwerkservices->sambaserver] Bij tabblad [opstarten] even aanvinken dat samba tijdens het systeem op moet starten Daarna aanvinken dat de poort in de firewall open moet zijn. Bij tabblad [shares] hoef je niks te wijzigen Bij tabblad [identiteit] geef je een werkgroepnaam op van je windows-netwerkje. Daarna je wijzigingen opslaan. YaST zal je dan vragen een samba-wachtwoord aan te maken. Dat is dan de server. Nu client: open konqueror en typ: [b:e0f230f011]smb:/[/b:e0f230f011] je krijgt nu een overzicht van aanwezige werkgroepen. Klik een werkgroep aan om de bijhorende windows-clients die zich via die werkgroep in het netwerk aanbieden te openen.
Link naar reactie
Wachtwoord aanmaken was mij al bij vorige poging gevraagd, kwam nu niet meer. Nagelopen wat je aangaf en was al correct(geraden). Extra aangevinkt "gebruikers mogen hun mappen delen" .... voor wat er maar mee bedoeld mag worden; misschien heet dat in Windows : eenvoudig delen van bestanden"? Een naam "Konqueror" kom ik alleen maar tegen als ik sommige dingen opentrek, zoals icoon "mijn computer"; verder nog een anders lijkend ding dat ook konqueror heet: een webbrowser onder groene knop, internet, webbrowser. Zoek ik verkeerd of bedoel je iets anders, of iets onder een andere trefnaam?
Link naar reactie
[quote:065942a400="willem1940"]Nagelopen wat je aangaf en was al correct(geraden). Extra aangevinkt "gebruikers mogen hun mappen delen" .... voor wat er maar mee bedoeld mag worden; misschien heet dat in Windows : eenvoudig delen van bestanden"?[/quote:065942a400] Geen idee ;) Wat het onder linux betekent is dat je in konqueror of een andere bestandsbeheerder kunt rechtsklikken op een map, en bij tabblad [gedeeld] kunt bepalen of de map in het netwerk gedeeld moet worden of niet. [quote:065942a400] Een naam "Konqueror" kom ik alleen maar tegen als ik sommige dingen opentrek[/quote:065942a400] Als je kde3 gebruikt, dan is konqueror het programma waarmee je bladert door mappen op je computer. Gebruik je kde4, dan kun je ook dolphin gebruiken. Beide gebruiken dezelfde manier van werken, dus als je smb:/ in dolphin typt krijg je hetzelfde. Verder kun je konqueror terugvinden in je startmenu. Typ de naam eventueel in het zoekveld van je startmenu als je er niet uit komt.
Link naar reactie
[quote:b23cec3d0d="willem1940"]Konqueror nog steeds alleen maar als webbrowser gevonden in programmalijst. [/quote:b23cec3d0d] Wat me opvalt is dat je om een of andere reden gewoon niet probeert wat ik je vertelt heb: start gewoon konqueror op en typ smb:/ in de locatiebalk. [quote:b23cec3d0d] Wel: als ik icoon "Mijn Computer" openklik vermeldt het venster bovenin dat het "Konqueror" heet.[/quote:b23cec3d0d] En hoe verrassend: dat is hetzelfde programma..
Link naar reactie
[quote:7f1e8e2d2e="willem1940"]O, dus een webbrowser die tevens 'systeem" bekijkt .... weer wat geleerd.[/quote:7f1e8e2d2e] Net als onder windows.. [quote:7f1e8e2d2e] Moet hij niet minstens het "eigen" station zien?[/quote:7f1e8e2d2e] Nee, want dat houdt de firewall ook tegen. Je moet even in yast bij [beveiliging en gebruikers ->firewall] als toegestane services de service [samba-server] toevoegen.
Link naar reactie
[quote:a3a136759f="maximilaan"]Tja, dan kan ik je verder niet helpen: bij mij werden de computers in het netwerk zichtbaar toen ik in de firewall de juiste services had toegevoegd.[/quote:a3a136759f]Misschien gaat het alleen als er minstens 2 computers dezelfde behandeling hebben ondergaan? Ik zal eens in de computer van mijn vrouw duiken als het even van haar mag; die heeft pardus linux.
Link naar reactie
Ik heb op twee oude PC's openSuSE 11.0 met KDE 4.1 de instructies van maximilaan over die "open in yast de module [netwerkservices->sambaserver]" enzovoorts ook geprobeerd. Ook dat commando smbpasswd -a gebruikersnaam. Of om precies te zijn sudo smbpasswd -a gebruikersnaam. Ik krijg met die smb:/ in Konqueror dezelfde foutmelding als willem1940. Ook bij mij is in yast bij [beveiliging en gebruikers ->firewall] als toegestane services de service [samba-server] toegevoegd. In XP zag ik wel even beide openSuSE 11.0 PC's. Maar nu niet meer. Dus Samba in openSuSE lijkt niet te werken. Wel in Ubuntu dus. Wat bij mij wel werkt in openSuSE 11.0 KDE 4.1 is na toevoeging in de toegestane services van SSHD, is toegang vanuit XP via applicatie [url=http://winscp.net/eng/docs/lang:nl]WinSCP.[/url] Of vanuit Ubuntu 8.04.2 via SFPT.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...