Ga naar inhoud

vista en partitioneren


anoniem

Aanbevolen berichten

Op de pc van mijn dochter draait Vista Ze heeft nu een c schijf met ca 300 gb en een d schijf met 10 GB (dell recovery) Ze heeft maar 1 fysieke harde schijf Ik wil nu haar c schijf partitioneren en een aparte data schijf aanmaken Vista kan dat eenvoudig door schijf verkleinen te gebruiken. Probleem wat zich voordoet is dat het verkleinen maar een beetje kan (ca 30 GB) NU heb ik wel een data schijf van 30 GB maar die wil ik wel naar ca 200GB hebben of zo en de C schijf naar 100 GB (genoeg voor Vista en andere progs) Hoe kan ik dat nu doen? Partition magic van mij werkt niet onder Vista Waarmee kan ik het dan wel of kan ik het toch wel met Vista zelf?
Link naar reactie
Partition Magic werkt inderdaad niet onder Vista. Er zijn een aantal programma's die dit wel kunnen. Bijvoorbeeld: EASEUS Partition Master (gratis) http://www.partition-tool.com/personal.htm Gparted (gratis) http://gparted.sourceforge.net/download.php Acronis Disk Director http://www.acronis.nl/homecomputing/products/diskdirector/ Hard Disk Manager 2009 van Paragon http://www.paragon-software.com/home/hdm-personal/
Link naar reactie
Het kan wel in Vista schijfbeheer maar heel beperkt zoals je merkt. De genoemde programma's zijn keuze 1. Ik hoop dat je er van bewust bent dat het opsplitsen van 1 schijf in meerdere partities niet veiliger is en ook niet sneller gaat. Crash of schijf kapot - alles kwijt. Van je data altijd moet je regelmatig een backup maken, het beste en makkelijkste is USB harde schijven aanschaffen.
Link naar reactie
Maar het topic gaat toch alleen over, op welke wijze er gepartioneerd kan worden. Over partitioneren in Vista is toch nog dat computer!totaal artikel [url=http://computertotaal.nl/article/2156/een-bestaande-partitie-verkleinen-in-vista.html]Een bestaande partitie verkleinen in Vista.[/url] Als alternatief op de door tomvdlee genoemde GParted Live CD is er ook nog de Live CD van [url=http://partedmagic.com/]Parted Magic.[/url]
Link naar reactie
[quote:cfcb091150="stee0036"]Ik hoop dat je er van bewust bent dat het opsplitsen van 1 schijf in meerdere partities niet veiliger is en ook niet sneller gaat. Crash of schijf kapot - alles kwijt.[/quote:cfcb091150]Sta me toe van dit even tegen te spreken. Stel: Schijf in 2 partities C en E. Besturinsysteem op C en data op E. Al je gegevens op E blijven onaangetast bij een crash van C. Bovendien hoef je die harde schijf nog niet eens te demonteren en als "slave" op een andere externe behuizing in te pluggen als je 3 partities maakt met 2 besturingssystemen op. Je data blijven gewoon beschikbaar via dat 2e besturingssysteem en dat zonder de minste computerkennis. Partitioneren helpt natuurlijk niet bij een echt fysieke crash. De Partition Manager 9.0 Pro van Paragon gebruik ik al een tijdje en in tegenstelling met de link hierboven van tomvdlee is het geen "suite" met allerlei toeters en bellen die men misschien niet nodig heeft. Het kan zijn dat die Pro 9.0 niet meer te krijgen is natuurlijk.
Link naar reactie
  • 2 weken later...
En nu het vervolg IK heb met Vista een part erbij gemaakt via verkleinen en automatisch de max ruimte erbij gemaakt (die te weinig is) Daarna via Paragon PM 10 de c partitie echt kleiner gemaakt naar 100GB NU heb ik ineens een unallocated stuk over van 150 GB Dat stuk wil ik toevoegen aan de partitie die ik eerder via Vista aangemaakt heb PPM wil dat niet . NIet de mogelijkheid van de G part te vergroten en ook niet het samenvoegen van de G part met het stuk unallocated Het valt mij ook op dat Vista van G een extended partitie gemaakt heeft. Is dat misschien de reden Hoe kan ik dit oplossen, wie kan mij helpen?
Link naar reactie
  • 2 weken later...
Ik heb op basis van jullie adviezen op g de bestanden eraf gehaald en G opnieuw aangemaakt. Met paragon weer opnieuw G aangemaakt en kunnen vergroten Grotendeels is alles nu gelukt Maar Ik heb dit oip 2 laptops van mijn kinderen gedaan en loop tegen het volgende op. Op 1 laptop heb ik vervolgens de c schijf terug gebracht naar 100 GB (en nog steeds ca 50GB over) en vervolgens G vergroot waardoor deze nu 200 GB groot uit; perfect Op de 2e laptop heb ik hetzelfde geprobeerd maar lukt dat niet Volgens Paragon is de c schijf bijna vol met ca 200 GB. Volgens eigenschappen van Vista is maar 50GB in gebruik en dat klopt volgens mij ook Ik heb de c schijf met paragon gedefragmenteerd en temp bestanden en prullenbak leeggemaakt. Het lukt mij dus niet om de c schijf terug te brengen naar 100GB Wie weet hoe ik dit kan oplossen? Het lijkt wel of Vista ruimte vrij houdt voor noodgevallen; misschien swap bestanden of zo; zo ja hooe kan ik die dan bijv naar de g schijf verplaatsen? Wie kan helpen?
Link naar reactie
[quote:9d6f36c775="adelaar11"]Ik heb de c schijf met paragon gedefragmenteerd en temp bestanden en prullenbak leeggemaakt. Het lukt mij dus niet om de c schijf terug te brengen naar 100GB [/quote:9d6f36c775] Had je die schijf al gecheckt met chkdsk? http://www.windows-help-central.com/chkdsk.html [quote:9d6f36c775="adelaar11"] Het lijkt wel of XP ruimte vrij houdt voor noodgevallen; misschien swap bestanden of zo; zo ja hooe kan ik die dan bijv naar de g schijf verplaatsen? [/quote:9d6f36c775] Check dat eventueel met applicatie TreeSize http://www.gratissoftwaresite.nl/testlab/TreeSize+Free+vrije+schijfruimte En check eventueel over swap, deze hyperlink [url=http://www.blackviper.com/AskBV/XP17.htm]How can I adjust the "Page File" or "Virtual Memory" settings?[/url]
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...