Ga naar inhoud

RNB

Lid
  • Aantal items

    4
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

    Nooit

RNB's prestaties

Nieuwkomer

Nieuwkomer (1/8)

  • Eerste reactie
  • IJsbreker

Recente badges

0

Reputatie

  1. We hebben dezelfde inductor weer erin gezet en hij doet het weer :) dus ik ben tevreden. Ik ga de print niet weer uitbouwen om te kijken wat nu precies de kleuren waren...
  2. En hier het ontplofte spoeltje (L1)... [attachment=0]l1.jpg[/attachment]
  3. Hoi allemaal, de weerstanden had ik op advies van lampje (? denk ik?) al doorgemeten, daar was niets mis mee. L1 is inderdaad een spoeltje wat ik heb moeten vervangen. Blijkbaar dus ook een manier waarop deze voeding kan falen.
  4. Volledig modelnummer: TFI8006ZTUU/E02 Van het ene op het andere moment hield mijn vaatwasser ermee op; al (?) na zeven jaar dienst, in een éénpersoons huishouden. Ik weet niet wat jullie hier van vinden, maar ik vind het nogal snel. Afijn, na een tijdje met de hand afgewassen te hebben (erg ontspannend!), heb ik besloten toch maar eens te kijken of ik het apparaat weer tot leven kon wekken. Omdat de machine van de ene op het andere moment echt niets meer deed, waren mijn eerste vermoedens dat een hoofdschakelaar of de besturing de geest had gegeven. De aan/uit schakelaar zit in de deur, dus eerst maar eens begonnen de deur te demonteren. Het meubelpaneel aan de voorkant bleek met vier schroefjes vast te zitten aan de vaatwasserdeur; eenmaal verwijderd, kon het paneel omhoog worden geschoven en uit de deur worden getild. Daarna werd een zwart kunststof deel zichtbaar aan de bovenkant van de witte vaatwasserdeur; nog 6 schroefjes verder en… inderdaad, alle hoofdschakelaars en de besturing waren zichtbaar! [attachment=0]location_pcb_small.jpg[/attachment] Wat metingen toonden al snel aan dat er netjes 230V aankwam op de besturingsprint, en dat de zekering ook in orde was. Toen viel mijn oog op dit… [attachment=2]chip.png[/attachment] Het was vrij duidelijk dat de LNK364PN de geest had gegeven. Na wat Googlen bleek deze eenvoudig te bestellen te zijn. Na wat meedenken van de aanbieder van het chipje en een paar dagen wachten, lag het chipje dan in de bus. Even met de soldeerbout aan de gang, de stekker erin en testen maar… geen kik. Wat nu? Nog wat beter bestuderen van de besturingsprint gaf een tweede vermoeden. [attachment=1]inductor.png[/attachment] Een spoeltje waarvan het omhulsel helemaal loszit. Dat is ook niet normaal. Printje meegenomen naar mijn werk, waar een collega zo vriendelijk was om het spoeltje voor me op te zoeken en zelfs te vervangen. Thuis de print weer ingebouwd, en… deze keer het vertrouwde piepje en een rood lichtje! Dat ruikt naar succes. De LNK364PN had ik initieel in een voetje gesoldeerd, maar na bestudering van de datasheet heb ik besloten om het voetje er toch maar weer tussen uit te halen; de print onder de chip bevat een vlakje koper, wat dient als heatsink. Dit lijkt me toch vrij belangrijk voor een voedingsregelaar die zomaar een nacht achter elkaar zijn werk moet doen. De besturingsprint is voorzien van een sticker met WQP12-9338B; voor zover ik het kan bepalen, is de hele techniek van de vaatwasser door Etna ingekocht bij een derde partij, dus dit probleem zou bij andere merken/types vaatwasser met dezelfde besturingsprint erin ook kunnen voorkomen. Hopelijk helpt dit anderen ook om hun eigen vaatwasser te kunnen repareren.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...