Ga naar inhoud

Partitie opdelen?


Aanbevolen berichten

Hallo,\r\n\r\nKan iemand mij, een redelijke leek, vertellen hoe ik meerdere partities kan maken.\r\nIk heb 5 recovery dvd\'s gemaakt maar gebruik ze liever nog niet(niet getest, weet niet hoe?)\r\nMijn Hp werkt met wd7 en heeft 4 primaire partities. system(als dit een partitie is?) ntfs, C: ntfs, D: recovery ntfs, E: Hptools fat32.\r\nNu is C: bijna 400gb groot. deze wil ik opdelen.\r\nIk ben al bezig geweest met gparted, easeus, en wd7 zelf. Deze hebben allemaal tot niets geleid omdat de partities allemaal primair zijn. de handeling verkleinen lukt, het vak word rood en krijgt de unallocated, maar daar blijft het bij. hierna krijg ik constant een foutmelding over iets met mbr slots no free of iets dergelijks.\r\nNu heb ik gelezen over dynamisch en statisch, primair en logical en omzetten naar extended.\r\nIs er iemand die mij kan helpen om deze klus te klaren?\r\ngraag zie ik jullie reactie tegemoet.
Link naar reactie
Er kunnen maximaal 4 primaire partities op 1 schijf. Dus je foutmelding klopt gewoon. Je kunt echter ook uitgebreide (extended) partities aanmaken, met daarin weer een of meerdere logische schijven. Het is vrij gebruikelijk om slechts een primaire (boot) partitie te hebben met daarop windows, en een uitgebreide met daarin de rest van de schijven.
Link naar reactie
Iedere schijf kan maximaal 4 primaire partities hebben. Je zult er dus één helemaal moeten verwijderen, op die plek een uitgebreide (=extended) partitie moeten aanmaken, waarin je vervolgens twee logische stations aanmaakt.\n\nOp dat te doen heeft HP het zo te zien wel erg lastig gemaakt. Die laatste twee wil je in ieder geval laten staan, om gebruik te kunnen maken van de ingebouwde recovery. Je C weghalen betekent dat Windows ook weg is, en dat is dus de laatste weg die je wilt bewandelen. Daarbij, Windows in een uitgebreide partitie installeren is ook niet echt lekker. Kan wel, maar wordt in de literatuur niet aanbevolen.\n\nBlijft die eerste \'system\' partitie over. Kijk eens in Windows Schijfbeheer wat de status van die partitie is (zie kolom Status in de lijst met Volumes). Mogelijk staat het Master Boot Record op deze partitie en het weghalen daarvan heeft als consequentie dat Windows hersteld moet worden en dat mogelijk de HP recovery ook niet meer werkt.\n\nAls het hier om een desktop gaat, is het beste advies om niet moeilijk te gaan doen met de HP partities, en simpelweg een extra harde schijf bij te plaatsen voor de opslag van data.\n\nEDIT: botsing met couch_potato :)
Link naar reactie
hallo, \r\nbedankt voor jullie reacties.\r\nNiekie, bedankt voor het terugbrengen naar 1 topic.Inmiddels weet ik nauwelijks waar ik wat heb gevraagd.\r\nFoobar, de gegevens van de systempartitie geef ik hieronder weer.\r\nC:system eenvoudig standaard ntfs in orde(system, actief, primaire partitie) 199mb 165mb 83%\r\n nee 0(fouttolerantie)\r\nHet betreft een laptop.\r\nCouch_potato C verkleinen lukt, alleen weet ik niet hoe ik een uitgebreide partitie moet maken.\r\nhij is primair en geeft dus bij unallocated een foutmelding aan.\r\nhet was/is wel mijn plan om een uitgebreide partitie te maken.\r\nfor sofar.\r\nik zie graag de reacties tegemoet.
Link naar reactie
[QUOTE=yellowpoint;568946]Foobar, de gegevens van de systempartitie geef ik hieronder weer.\nC:system eenvoudig standaard ntfs in orde(system, actief, primaire partitie) 199mb 165mb 83%\n nee 0(fouttolerantie)[/QUOTE]\nIn dat geval lijkt me die partitie niet noodzakelijk om Windows te kunnen starten. Mogelijk heb je het nodig om de recovery van HP te kunnen starten, maar als je die wilt opofferen zou je deze partitie kunnen verwijderen, aan C kunnen toevoegen, vervolgens C verkleinen en de vrijgekomen ruimte gebruiken om een nieuwe partitie te kunnen maken.\n\nGezien het om een laptop gaat zit bijplaatsen van een harde schijf er waarschijnlijk niet in. Sommige laptops (meestal vanaf 17\") hebben vrije plek voor een extra schijf, maar daar wordt de laptop zwaarder van en gaat de batterij korter mee, dus is waarschijnlijk niet wat je wil.\n\n@couch_potato: je kunt vier primaire partities maken, of drie primaire plus één uitgebreide (bron: [url]http://nl.wikipedia.org/wiki/Uitgebreide_partitie[/url]).\nEr moet in dit geval dus één primaire partitie weg om die uitgebreide partitie te kunnen maken.
Link naar reactie
Paul, ga voordat je iets gaat doen wat onherroepelijk gaat leiden tot problemen die (je zegt zelf al dat je er weinig vanaf weet) dan onherroepelijk gaan komen, bij jezelf te rade of het dat wel allemaal waard is, er zit waarschijnlijk een 500Gb Harde schijf in je laptop en dat kan op korte termijn in de toekomst wel eens net genoeg zijn om je programma\'s erop te plaatsen.*-)\n \nBeter is en zo duur zijn ze niet meer om een externe harde schijf erbij te kopen voor je data.:D\nJe kunt dan op de C schijf voorlopig 4 of 5 mappen maken die je gewoon Schijf E,F,G en H noemt om zodoende voorlopig je data in op te bergen.:o
Link naar reactie
Hoi,\r\nGezien het feit dat ik het niet helemaal snap, zit system nu op C of niet en is \"dat\" dan mijn os of niet?\r\nVerder heb ik gelezen dat wanneer er gedonder van komt, wat ik natuurlijk niet kan uitsluiten, wanneer ik gerommeld heb aan de laptop, gedoe met de garantie kan krijgen. Ook hier voor geld, nu even niet.\r\nKortom, Ik ga het advies van Stroke 33 opvolgen.\r\nWeet niet of het gaat bevallen maar het is het proberen waard en, weer wat geleerd om bij de volgende aanschaf op te letten.\r\nBedankt en ik laat weten hoe het bevalt.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...