Ga naar inhoud

Is dit legaal/mag dit?


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal, \r\n\r\nEen beetje een platte vraag, maar toch:\r\n\r\nIs het toegestaan, door Microsoft, om een Windows versie te downloaden, als je een cd key hebt, je wilt herinstalleren, maar je hebt geen cd/dvd met Windows? \r\n\r\nLaten we een herinstallatie op de zelfde pc als voorbeeld nemen, om OEM redenen.
Link naar reactie
Beetje grijs gebied, denk ik. Ik denk niet dat het in jouw voorbeeld een groot probleem zal zijn, aangezien je betaald hebt voor de licentie. Richtlijn 91/250/EEG van 1991 stelt:\n[quote]dat de permanente of tijdelijke reproductie voor een deel of het geheel van een computerprogramma, ongeacht op welke wijze en in welke vorm\n[URL]http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31991L0250:NL:HTML[/URL]\nartikel 4a\n[/quote]niet toegestaan is zonder de toestemming van de rechthebbende - Microsoft dus. Echter, er wordt ook gesteld:\n[quote]Het maken van een reservekopie door een rechtmatige gebruiker van het programma kan niet bij overeenkomst worden verhinderd indien die kopie voor bovenbedoeld gebruik nodig is.\nartikel 5.2[/quote]Microsoft stelt - in ieder geval in de licentievoorwaarden van Windows Vista - dat je één reservekopie mag maken, die je alleen voor herinstallatie van de software mag gebruiken.\n\nIn zoverre lijkt het me dus dat je in principe een reservekopie mag maken, om die dan te bewaren voor als je PC de geest geeft.\n\nEn daar komt dan dat downloaden om de hoek kijken. Geldt dat als het maken van een reservekopie, is eigenlijk de vraag. We weten dat - hoezeer Brein & co je van het tegendeel proberen te bewijzen - het downloaden van films en muziek - waarvan je wettelijk gezien een thuiskopie mág maken - ook inderdaad als een thuiskopie wordt gezien.\nDaaruit kun je logischerwijs concluderen dat het downloaden van software gezien kan worden als het maken van een reservekopie.\n\nHet grote verschil tussen software aan de ene kant, en films en muziek aan de andere kant, is dat het maken van een reservekopie van software weliswaar toegestaan is, maar alleen voor een [B]rechtmatige gebruiker [/B]van de software. Dat wordt van muziek en films niet gezegd, maar hier expliciet wél. Oftewel, het downloaden van een DVD van Win7 en daar dan ook een product-ID van het web plukken is wél illegaal, want je bent geen rechtmatig gebruiker die een kopie maakt - je hebt immers niet betaald voor de licentie.\n\nConclusie moet dus zijn dat - als jij inderdaad een geldige licentie hebt, en inderdaad precies díe versie downloadt waarvoor die licentie geldig is, ik denk dat dat in principe legaal zou zijn. Ik denk verder dat je daar weinig risico mee loopt, want als je kan aantonen dat je een licentie hebt betaald, dan zou een eventuele rechtszaak vrij vlot neergehaald worden.\n\nAan de andere kant, je loopt wel een groot risico - Windows ISO\'s zijn erg populair om allerlei malware in te stoppen, die vrijwel onmogelijk te detecteren zal zijn. Vraag is of je daar dus zin in hebt.\n\nTenslotte - hoewel sommige zaken legaal zijn, wordt op veel forums, zoals ook hier, met argusogen naar dit soort vragen gekeken, juist omdat dit zulk grijs gebied is. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit soort topics op slot worden gegooid - de forumregels zijn daar vrij strikt op.
Link naar reactie
[QUOTE=Bad_karma;533296]Je mag toch gewoon van pirate bay, of usenet downloaden?! [/QUOTE]\r\nWettelijk gezien mag je alleen films en muziek downloaden. Het downloaden van software zonder voorafgaande toestemming van de maker is al jaren bij wet verboden.\r\n\r\nVerspreiden van wat dan ook zonder voorafgaande toestemming is in alle gevallen verboden.
Link naar reactie
[QUOTE=FooBar;533314]Wettelijk gezien mag je alleen films en muziek downloaden. Het downloaden van software zonder voorafgaande toestemming van de maker is al jaren bij wet verboden.\r\n\r\nVerspreiden van wat dan ook zonder voorafgaande toestemming is in alle gevallen verboden.[/QUOTE]\r\n \r\nWat boeien jou die Microsoft aandeelhouders nou?! Als het een kudt programma is gewoon downloaden, is het de moete waard, kopen!\r\nEen Serial key bezitten van de orginele cd en dan een kopie erop zetten mag trouwens gewoon.
Link naar reactie
In overleg met Modje hebben we besloten om dit topic weer te heropenen.\r\nWel wil ik iedereen oproepen de discussie netjes te houden in [u]alle[/u] opzichten. Geen gescheld, geen links naar torrentsites en dergelijke. \r\nDe discussie zoals ie op gang gekomen was vonden we prima en interessant, maar hou daarbij wel de algemene fatsoensnormen en de huisregels van dit forum in gedachten.\r\n\r\nMet vriendelijke groet, Modje en BackUpMod.
Link naar reactie
Dank u, Modjes :)\r\n\r\nDit is misschien leuk om mee verder te gaan...\r\n\r\n[QUOTE=Bad_karma;533320]Een Serial key bezitten van de orginele cd en dan een kopie erop zetten mag trouwens gewoon.[/QUOTE]\r\nKlopt, maar je mag die kopie [I]niet[/I] downloaden. Dat is namelijk wat de wet voorschrijft en die gaat nog altijd boven wat Microsoft wel en niet goed vindt.
Link naar reactie
[QUOTE=FooBar;533748]Klopt, maar je mag die kopie [I]niet[/I] downloaden. Dat is namelijk wat de wet voorschrijft en die gaat nog altijd boven wat Microsoft wel en niet goed vindt.[/QUOTE]\r\n\r\nJe spreek jezelf nu tegen:\r\n\r\n[QUOTE=FooBar;533314]Wettelijk gezien mag je alleen films en muziek downloaden. Het downloaden van software zonder voorafgaande toestemming van de maker is al jaren bij wet verboden.\r\n\r\nVerspreiden van wat dan ook zonder voorafgaande toestemming is in alle gevallen verboden.[/QUOTE]
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...