Ga naar inhoud

Dual boot (2x XP)


anoniem

Aanbevolen berichten

Om een stabiel videobewerkingssysteem te maken, terwijl er op de nieuwe PC ook spoelletjes gedaan moeten worden, werd mij aangeraden om een Dual boot (2x XP) systeem te maken. Wie kan mij vertellen hoe ik dan aan moet pakken en of ik er extra software voor nodig heb dan alleen XP (genereerd XP dan zelf een boot-menu?)? Is het relatief eenvoudig of heeft het veel haken en ogen. Alvast bedankt.
Link naar reactie
hey zeeforrel. je kan dual booten met 2x xp. dit is een mogelijheid: - partitioneer je harde schijf in 3 delen: 2 primary en 1 secundary (kan ook alleen 2 primary maar met een 3e kun je dus programma's die je in beide win xp's gebruikt daarop zetten en dat bespaart wat ruimte). ik zal zo volledig mogelijk beschrijven hoe dat kan. Ik heb het zelf met win2k gedaan en dat komt op hetzelfde neer want allebei zijn op een nt platform gemaakt. Oh ja bij dit is het aangeraden om partition magic te gebruik want met de windows partitioneer software zal het niet gaan (het gaat wel denk ik maar het zal lastiger zijn). Om op te starten zal ik je aanraden om bootmagic te gebruiken. Die gebruikt het 'advanced partion-hiding' om de twee primary partities te schuilen: in andere woorden; als je de ene windows opstart zie je de andere niet! dus kun je er ook niet je files etc uithalen (vandaar om dus een 3e gedeelte te hebben :smile: ) K nu het werk zelf: 1. formateer de harde schijf 2. partitioneer de harde schijf in 2 primaire en 1 secondaire gedeelte 3. installeer win xp op de eerste primaire sector. 4. na installatie van win xp, installeer partition magic en bootmagic. 5. met partition magic gebruik je de optie om de 2e primaire partitie 'active' te maken. hierbij zal de pc opnieuw moeten restarten. 6. installeer win xp 2 . 7. installeer ook hierop partition magic 8. set weer de 1e primaire partitie op 'active' 9. weer opstarten en nu kom je weer in de 1e win xp terecht 10. open bootmagic en die zal dus 2 win xp's herkennen. 11. vink nu de optie 'advanced partion-hiding' aan. 12. save en herstart de pc. als het goed is zal bootmagic opstarten en je de keuze geven om in 2 win xp's te gaan hopen dat het gaat. het is wel een beetje lastig zoals je ziet. maar als het klaar is zal het uitstekend werken. een andere mogelijkheid is echter Connectix Virtual Pc: hierbij installeer je win xp op een zogenaamde virtueel pc; het wordt alleen ge-emuleerd door de software. je kan alles gebruiken cd-rom printers en noem maar op. Nadelen; dure software en veel ram: in dit geval dus minimaal 256 maar om optimaal te krijgen zeker 512. dit heeft wel zijn voordeel dat je nikz moet partitioneren, het maakt een file die als een hardeschijf functioneert. Iets ingewikkelder maar ja wel makkelijk. :smile: veel succes
Link naar reactie
Ik heb het niet zelf geprobeerd, maar wat Binary zegt klinkt wel het meest logisch. Het is gegarandeert mogelijk om tweemaal XP op een hd te zetten, want als je opstart met de XP CD-ROM kun je kiezen tussen eventueel verschillende XP installaties. Waarom je FAT 16 zou moeten hebben klinkt ook als onzin, dus ik zou het gewoon proberen zoals Binary zegt.
Link naar reactie
Wanneer je meerder installaties van WinNT/Win2K/XP maakt, dan heb je [i:b971f43cdf]geen[/i:b971f43cdf] aparte bootmanager nodig, want die heeft Windows zelf aan boord. En je kunt dan gewoon 1x op een primair station installeren en de rest op logische stations. Werk je met meerdere Win9X versies (Win95 t/m WinME) dan kun je dat [i:b971f43cdf]alleen[/i:b971f43cdf] maar doen met meerdere primaire partities en een aparte bootmanager (ik gebruik altijd BootMagic). Maar voor Win2K etc is dat absoluut niet nodig. En Zippo: het is [i:b971f43cdf]altijd[/i:b971f43cdf] al mogelijk geweest om meerdere primaire partities te maken. Alleen de Fdisk versie van DOS kan dit niet. Maar met bv Partition Magic is dat een fluitje van een cent. Alleen mag er onder DOS (en DOS-based systemen) maar één primaire partitie zichtbaar zijn. Je moet dan dus zorgen dat de andere op [b:b971f43cdf]hidden[/b:b971f43cdf] staat. En dat doet een BootMagic prima. PS: Voor wie er prijs op stelt een volgens mij erg informatieve link: http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html [ Dit Bericht is bewerkt door: Binary op 2002-02-28 13:50 ]
Link naar reactie
Ik zal het je nog sterker vertellen. Je kunt zelf meerdere XP installaties op één NTFS partitie plaatsen. Door gewoon meerdere keren te installeren op 1 partitie maakt setup steeds een nieuwe Windows.0 Windows.1 enz aan, waarin een nieuwe installatie zit. Met het bootmenu kun je dan kiezen tussen de verschillende installaties. Heeft helemaal niets met FAT32 of NTFS te maken. Win2K/XP kan prima overweg met meerdere primaire partities, dus je kunt gewoon alle partities primair maken (max 4 per schijf) of 1 primair en de rest op een logisch station.
Link naar reactie
Binary heeft helemaal gelijk. heb op dit moment zelf 2x XP geinstalleerd. Eentje gaat er zo meteen wel af :smile:, want 2 is overbodig. Ik heb 1 primaire NTFS-partitie en verder een uitgebreide paritie met 1 logisch station. Ook NTFS. Eerst de ene Xp de c gezet en toen de tweede op D. Die maakt automatisch een bootmenu aan. Het is dus nergens voor nodig om extra fat 16 partities te maken of met andere bootmanagers te werken. Of je moet die fijner vinden dan de standaard van NT. Of net als ik nog een linuxinstallatie hebben. :grin:
Link naar reactie
  • 9 maanden later...
Heeft er iemand al een oplossing gevonden voor het volgende probleem: Na 2 xp's (op aparte partities op 1 HD, mbv bootmagic) te hebben gecreerd, blijken ze beiden hetzelfde register te gebruiken ! MAW: als ik op xp1 iets installeer, komt dat in het register van xp2 ook. Zeer irritant, aangezien ik juist 1 xp versie schoon wil houden en 1 voor games e.d. wil reserveren. :evil: Het verbaast mij dat ik dit niet terug zie in de reacties van diegenen die het al hebben draaien (dual boot 2x xp). Zou het liggen aan het feit dat ik de 2e gekloond heb met Powerquest drive image ? Iemand ervaring mee ?
Link naar reactie
Volgende keer graag een nieuwe thread starten voor zo'n vraag. Het is vrijwel onmogelijk dat 2 Windows installaties op aparte partities hetzelfde register kunnen gebruiken zonder regelmatig te crashen. Er staan enorm veel verwijzingen in naar systeembestanden die specifiek voor de installatie gelden. Er zal zeker regelmatig iets mis gan in deze halfslachtige communicatie. Het is dan ook niet verstandig om een Windows image te maken en die dan op een andere partitie te plaatsen. Dat is vragen om problemen.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...