Ga naar inhoud

Kan je koelkast in de garage? Do's en don'ts


Ga naar oplossing Opgelost door Alex,

Aanbevolen berichten

  • Oplossing

Heb je behoefte aan een extra koelkast? Dan is een koelkast in je garage een handige uitkomst. Maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten voordat je een koelkast in een garage of schuur plaatst. Waar moet je op letten?

Koelkasten.thumb.jpg.c0bbc4d542dcccc920385484590083d7.jpg

De juiste omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur is cruciaal voor het werken van een koelkast. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om een koelkast buiten te plaatsen, omdat het daar óf erg koud kan worden óf erg warm. Het energieverbruik gaat hiermee omhoog. Datzelfde geldt voor een schuur of garage. Daarom is het goed dat de plek waar je 'm zet goed geïsoleerd is. Bij een omgevingstemperatuur lager dan 10 graden Celsius werkt je koelkast niet goed. Dan kunnen de elektrische onderdelen door de vocht en condens na verloop van tijd stukgaan.

Is een garage geschikt?

Je garage is een vaak een stuk kouder dan je keuken. Zoals aangegeven mag de omgevingstemperatuur niet lager dan 10 graden Celsius zijn. Maar een plek waar de koelkast veel zonlicht vangt, is ook niet goed. Al zijn er tegenwoordig steeds meer koelkasten die speciaal geschikt zijn voor een koude of warme ruimte. Door de klimaatklasse te checken, kom je te weten of de koelkast geschikt is voor een koudere of warmere ruimte.

Klimaatklasses

Er zijn 3 soorten klimaatklassen;

Klimaatklasse SN - omgevingstemperatuur 10 graden tot 32 graden

Klimaatklasse ST - omgevingstemperatuur 16 tot 38 graden

Klimaatklasse T - omgevingstemperatuur 16 tot 43

Kan je koelkast in de schuur?

Een schuur is vaak nog minder geschikt dan een garage, omdat deze vaak slecht geïsoleerd is. Het kan er dus erg koud worden. Er bestaan wel koelkasten die geschikt zijn voor een omgevingstemperatuur van 0 graden, maar daarmee kun je alleen groenten langer goed houden. Als je dan toch een koelkast in de schuur zet, zet 'm dan niet aan in de hete zomermaanden en koude wintermaanden.

In de koude wintermaanden kan het gaan vriezen. Het gevolg is dat de temperatuur in de koelkast juist hoger wordt. Dit resulteert in hoger energieverbruik en dus een hogere stroomrekening. Ook kunnen er op een gegeven moment koelkast onderdelen kapot gaan. Je kunt uiteraard wel een koelkast in een schuur opbergen en de stekker eruit trekken. Zet dan wel altijd de deur een klein beetje open. Hiermee voorkom je schimmel.

Waar moet je op letten bij een schuur koelkast?

Een schuur is dus een lastige plek om je koelkast te plaatsen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de koelkast twee thermostaten bevat. Hiermee kun je het koeldeel en het vriesdeel apart van elkaar instellen. Met maar één thermostaat zit de temperatuurmeter in het koeldeel. Als het in de omgeving net zo koud wordt als in de koelkast, stopt het apparaat met koelen én met vriezen.

Wil je een extra koelkust in een garage of schuur zetten, dan is goed isoleren een must. 

Op zoek naar meer handige informatie over koelkasten? Bekijk dan onze koelkasten artikelen pagina.

Waar heb jij je extra koelkast staan?

Link naar reactie
  • Alex sloot dit topic

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...