Ga naar inhoud
  • 0

Groene verticale strepen over scherm


anoniem

Vraag

Pentium 4 2.8 Mghz 1024 MBRam Radeon 9800Pro 19 Inch TFT Waarschijnlijk is deze vraag al veel vaker gesteld, maar ik lees tig fora evenzoveel verschillende oorzaken (videokaart, koeling, monitor, andere externe apparatuur, onweer :-?) dus was ik toch benieuwd wat in mijn geval het probleem zou kunnen zijn. So here goes: Tijdens een potje Company Of Heroes begon mijn beeldscherm opeens hele aparte verschijnselen te vertonen. Groene verticale strepen van elk 2 centimeter breed met ongeveer 5cm tussen elke streep manifesteerden zich op mijn leger. Tevens keek ik opeens tegen een soort groen, fijnmazig raster aan dat zich over het hele slagveld had uitgesponnen. Ontdaan keerde ik meteen terug naar Windows XP (Service Pack 2) waar het niet veel beter was. Na te hebben gereboot leek het weer goed te gaan, maar een kleine beweging van de kast bracht de strepen weer in volle glorie terug. Ik heb ondertussen de volgende dingen gedaan: - Systeemherstel naar gister. Geen effect. - Beeld dmv S-Videokabel naar PC gebracht. Zelfde strepen. Het lijkt dus niet aan de monitor te liggen. - SpeedFan gedownload en gerund, waaruit bleek dat de temperatuur nergens boven de 50 graden uitkwam. - Stroom er afgehaald en eropgezet. Geen effect. - In veilige modus gerund. Geen effect. - Kabels gecheckt. Alles zit er goed in. - Hardwareversnelling achteruitgezet. [b:fa83fcba6b]Een verschuiving van de hoogste/laatste stand naar de een-na-hoogste/een-na-laatste stand deed het groene raster verdwijnen, maar verdere verschuiving naar links had gen verder effect.[/b:fa83fcba6b] Het lijkt dus aan mijn videokaart te liggen. - Beeldverversing (met Hertz toch?) veranderd. Geen effect. - PC uitgezet om hem misschien even af te laten koelen. Vooralsnog niet de moed gehad om hem weer aan te zetten. Kan ik alvast op zoek naar een nieuwe GPU of is er nog hoop?
Link naar reactie

15 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Nadat de pc een paar uur heeft kunnen bedaren heb ik de kast opengemaakt. Naar mijn bescheiden, amateuristische, mening zit de videokaart goed vast in het slot. De ventilator kan nog steeds draaien, maar er zit wel veel stof in volgens mij. Op elke "wiek" zit een dun laagje zeg maar. Maar goed, ik durf de kaart er eigenlijk niet uit te halen, dat laat ik liever doen door mensen die er meer verstand van hebben. Ik kan dan ook geen tafelventilator op de kaart richten (ik zou het stof alleen maar alle kanten op blazen, verder de kast in). Nu de pc weer aan staat zijn de groene strepen trouuwens wel overgegaan in flikkerende strepen die groen en paars best aardig afwisselen. Nu ja, of de kaart nog te redden is of niet, het was toch tijd om eens up te graden. Naar ik heb vernomen zijn er pas aardig wat CPU en GPU kanonnen op de markt gekomen, die de prijs van de andere kaarten (met nog steeds veel meer kracht dan mijn Radeon 9800Pro) heeft doen dalen...
Link naar reactie
  • 0
ik gebruik altijd een wattenstaafje en onze stofzuiger op de laagste stand( 300 W ipv. 1800). Zorg wel dat je het koelertje niet vrij laat draaien door de stofzuiger, want dan sloop je hem(teveel toeren). Leg de kaart op een dik stukje karton met, indien mogelijk, er een antistatisch zakje onder. Als je die niet hebt, alleen karton gebruiken.
Link naar reactie
  • 0
Ik wil iedereen afraden een stofzuiger te gebruiken voor het schoonmaken van de PC. Waarom, wel statische electriciteit is wel een van de belangrijkste redenen , ik heb in het verleden met medische apparatuur ervaren dat luchtstromen met en zonder geleidende luchtslangen de boel aardig in de war willen sturen. Wervelstromen van de motor van de stofzuiger die door een enigsinds geleidende luchtslang bij je apparatuur kunnen komen willen ook wat ongewenste problemen veroorzaken, gewoon niet doen! Een kwastje en eventueel een spuitbusje met samengeperste lucht oid zijn de aangewezen middelen.
Link naar reactie
  • 0
Nou, zonet mijn PC naar Paradigit gebracht en die kwamen inderdaad al tot de conclusie dat de videokaart het heeft begeven. Minder leuk (en verassender) nieuws was dat het opstarten niet voorbij de bios kwam. De harddisk gaf een "smart failure" oid. Apart, gezien het feit dat ik nog geen 3 kwartier daarvoor nog even snel de stroom en netwerkkabel had ingeplugd (had daarvoor alles losgekoppeld) om nog even een bestandje van de schijf te plukken via een laptop. Toen deed de HD het blijkbaar nog wel. We zijn daarna gewoon met de auto naar de Paradigit gereden en door droog weer de kast daar naar binnen gebracht. Is er op basis van bovenstaande nog enige hoop? Want er stond echt 3 jaar aan studiemateriaal op. :-? :( [edit]En bespaar me de "eigen schuld, had je maar moeten backuppen"-reacties want ik weet zelf ook dat het oerstom was. :P
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...