Ga naar inhoud
  • 0

CRT vervangen door TFTmonitor


anoniem

Vraag

Ook ik ben vanwege een steeds meer haperende oude 17"CRT op zoek naar een nieuwe TFT monitor. Qua gebruik heb ik de volgende indeling: [b:95396bc99b]Gamen: 45% films: 30% overig: 25%[/b:95396bc99b] Mijn budget: tot ongeveer 400 Euro Ik dacht zelf aan de 19"samsung 940BF of zal ik een breedbeeld overwegen. En welke breedbeeld dan? Dat wordt dan al snel groter dan 19"neem ik aan. Breedbeeld is misschien wel een betere investering mbt de toekomst of niet? Ik wil wel een hoge resolutie; hoe zit dat bij een breedbeeld? Mijn huidige videokaart is een asus 7900gtx. [ik heb al topics op GOT over 19"TFT's bekeken, maar daar ken ik de commenters totaal niet. Ben dus benieuwd naar de ervaringen van CT'ers!] waarom zijn die CRT's trouwens niet door ontwikkeld ?(verbetering van refreshrate enzo) Ik heb geen problemen met zo'n grote bak op mijn desk. Jammer dat ze niet meer te koop zijn,
Link naar reactie

10 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Ik vind het ook spijtig dat CRT's eruit gaan... vooral vanwege de mogelijkheid andere resoluties te kiezen zonder kwaliteitsverlies. Breedbeeld of niet is een kwestie van smaak. Ik vind persoonlijk breedbeeld nogal klein ogen. En dan heb ik het over een 20" breedbeeld, anders is het helemaal niets! De resolutie van breedbeeld is 1680x1050. Ook een 22" breedbeeld heeft die resolutie, maar dan met grotere pixels. Die hogere res vraagt natuurlijk meer van je videokaart in games! Iets om goed over na te denken. Een gewoon 19" scherm heeft een res van 1280x1024 en is op zich ook best groot en heel mooi. Imho. Toch twijfel ik zelf op dit moment wat ik zal nemen: OF een 19" op 1280x1024 OF een 22" breedbeeld. Andere formaten zijn te klein of te groot en te duur. Zo'n 22" scherm komt aardig in de buurt van een 19" wat hoogte betreft en is dan wel lekker breder. Je hoort ook vaak dat 20" wide nogal kleine lettertjes oplevert en zo: het is net wat te petieterig allemaal, waar ik het dus wel mee eens ben. Ander probleem is dat snellere gameschermen een kleine inkijkhoek hebben: als je er recht voor zit kan het gebeuren dat de boven- en onderkant van het scherm al afwijken van kleur of donkerte... Lijkt me persoonlijk knap irritant. En daarnaast geven deze schermen bij films een zogenaam twinkling effect (als ik het me goed herinner): je ziet dan duidelijk de compressie artifacts of zo en da's niet echt mooi. Je moet dan op anderhalve meter gaan zitten om er geen last van te hebben. (Of je moet een goede videokaart hebben die dat via de driver kan onderdrukken.) Maar eh... dit zijn geen ervaringen, slechts conclusies van een hele tijd zoeken op internet naar het ultieme TFT-scherm... ;) Ik ben nog steeds zoekende, jammergenoeg... Op dit moment twijfel ik tussen de Samsung 403BF en de 225BW. Maar er zijn ook nog aardige Acers, dus...
Link naar reactie
  • 0
Ik speel mijn spellen graag op een hoge resolutie; mijn systeem haalt een hogere framerate dmv HDR +hoge resolutie dan door gebruik van anti-aliasing. (kan dan beter niet voor breedbeeld kiezen; zeker niet als die eigenlijk alleen interessant zijn vanaf 22") Ik vraag me alleen af of ik niet afknap op de mindere inkijkhoek van een meer game-georienteerde TFT, want ik wil er ook graag een filmp op kunnen kijken. Is een allround TFT zoals de syncmaster 971p niet een betere keus dan een 940BF ? Ik begrijp dat ik de dekstop resolutie niet kan wijzigen bij een TFT; kan dit in games wel?
Link naar reactie
  • 0
[quote:7ce8129b96="kompod"]....... waarom zijn die CRT's trouwens niet door ontwikkeld ?(verbetering van refreshrate enzo) Ik heb geen problemen met zo'n grote bak op mijn desk. Jammer dat ze niet meer te koop zijn,[/quote:7ce8129b96]Ik denk dat het antwoord daarop heel eenvoudig is, nl. ontwikkeling van de markt. Geleidelijk aan steeds minder vraag naar, ondanks de voordelen die de CRT nog steeds heeft. Dit ging de laatste paar jaar dusdanig door, totdat het commercieel niet meer interessant was om ze te maken. Behoudens heel dure modellen voor gespecialiseerde bedrijven. Ik vond het ook jammer, gaf jarenlang ook de voorkeur aan CRT, maar moet toegeven dat de TFT een enorme inhaalslag heeft gemaakt op het gebied van resolutie, snelheid en kleurweergave. Het slechts op één resolutie weer kunnen geven komt niet overeen met onze ervaring. We ondervinden hier geen enkele belemmering. Misschien als je heel kritisch kijkt, met ogen op stokjes, dat de gedefinieerde resolutie de beste is, maar wij zien het eerlijk gezegd niet.
Link naar reactie
  • 0
[quote:b0212ba6ef="kompod"]Ik vraag me alleen af of ik niet afknap op de mindere inkijkhoek van een meer game-georienteerde TFT, want ik wil er ook graag een filmp op kunnen kijken. Is een allround TFT zoals de syncmaster 971p niet een betere keus dan een 940BF ? Ik begrijp dat ik de dekstop resolutie niet kan wijzigen bij een TFT; kan dit in games wel?[/quote:b0212ba6ef] Die inkijkhoek ben ik ook bang voor... Wat dat betreft is die 971p beter (grotere inkijkhoek) maar... die is dan ook trager en geeft meer ghosting. Was er maar een best of both worlds... Voor games is de 971p dus minder! De desktopres kan je wel veranderen, hoor, net zo goed als je dat in games kan doen, maar alles wordt dan wel vager, minder scherp. Maar getuige de opmerking van J. de Boer is dat erg persoonlijk. ;) Ik heb schermen bekenen bij de Dixons die NIET op hun native res liepen en ik vond het absoluut geen gezicht: vaag, onscherp, wazig, oftewel afgrijselijk.
Link naar reactie
  • 0
Leuke monitor, staat ook in mijn lijstje, alleen kloppen de specs van Azerty niet. De inkijkhoek is namelijk niet 178x178 (zoals bij de fijne maar langzamere schermen) maar 160/160...! Sommige mensen hebben dan last van kleurverschil onder- en bovenin het beeld... Een van mijn grote problemen die ik heb met mijn keuze voor het juiste scherm. Ik ben er zelf nog niet uit. EDIT: Ik heb Azerty ff gemailed en ze hebben het al veranderd! ;)
Link naar reactie
  • 0
Thnx voor de antwoorden. Ik vind zo'n CRT overkoepelender; nu moet ik echt gaan kiezen : "richt ik me op games en laat films schieten of andersom" En wat te denken van het (sub)pixel probleem met die TFT's........ Dan kan er wel garantie zijn enzo, maar voorkomen is beter dan genezen. Slechte ontwikkeling helaas. @steyn ik zag jouw soortgelijke topic ook langskomen idd :) Helaas is de inkijkhoek idd 160/160: http://www.samsung.com/nl/products/monitor/lcdmonitors/slimline/931c.asp?page=Specifications Mijn voorgetelde 971p heeft wel die 178/178 inkijkhoek maar die werkt dan weer met een responstijd van 6ms: http://www.samsung.com/nl/products/monitor/lcdmonitors/design/971p.asp?page=Specifications Ga ik het verschil tussen 2ms en 6 ms (mbt ghosting) echt merken?
Link naar reactie
  • 0
Ik heb op GoT ervaringen van iemand gelezen die de 971P prachtig vond alleen de ghosting niet... Als hij een texture in beeld had en ging bewegen veranderde de kleuren en zo. En hij kreeg randjes om objecten. Hij vond het zelfs zo irritant dat 'ie 'm weer verkocht heeft! Tegelijkertijd is een reviewer op Neoseeker http://www.neoseeker.com/resourcelink.html?rid=129784 razend enthousiast... Ik heb het idee dat het: 1. zeer persoonlijk is (wat vind je wel of niet irritant) 2. per monitor (zelfde merk zelfde type) kan verschillen (hetgeen bij bleeding in ieder geval zeker het geval is) Ik moet zeggen dat ik het uitkiezen van de monitor absoluut het moeilijkst van alles vind! Ik ga een compleet nieuw systeem kopen en weet na een paar dagen zoeken al wat ik weil, behalve de monitor. En als je al weet welke je wilt, is de vraag: waar koop je 'm, want ik ga echt geen 70 euro betalen voor pixelgarantie... De monitor is uiteindelijk heel belangrijk: alles wat je met de computer doet komt uiteindelijk op je monitor. Je gaat ook geen ultieme hifi-set kopen om er portable Blokker-speakertjes aan te hangen... Ik wil best een dure monitor kopen, maar dan moet hij wel goed zijn! Mss ga ik toch maar zelfs eens kijken naar een CRT...? 8)
Link naar reactie
  • 0
Andere optie 22inch crt @ 2ehands. Mischien niet gek om over na te denken. Ik wou een tft Van minimaal 20inch. Maar die vaste resolutie hield me erg tegen. Toen voor 20€ een p1210 op de kop getikt. http://cgi.benl.ebay.be/22-inch-Flat-Screen-CRT-Monitor-Compaq-P1210_W0QQitemZ180045159758QQihZ008QQcategoryZ3695QQcmdZViewItem Zoeen,
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Om te reageren, moet je eerst inloggen. Dit doe je door rechtsboven op inloggen te klikken.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...